BACK Mit tudnak a konyhai okoseszközök?

Mit tudnak a konyhai okoseszközök?

2024. 01. 23
Mit tudnak a konyhai okoseszközök?

Manapság a konyhák a hatékonyságot és kényelmet korábban elképzelhetetlen szintekre emelik. Az intelligens hűtőktől, amelyek recepteket javasolnak a házi készlet alapján, a precíziós vezérlésű okos sütőkig, amelyek gondoskodnak róla, hogy minden alkalommal tökéletes legyen a sültünk tengernyi olyan megoldással találkozhatunk, melyek időt, fáradságot és energiát takarítanak meg nekünk, hogy figyelmünket az igazán fontos dolgokra fordíthassuk.

Cikkünkben vendégszerzőnk, Szalai Dávid, a SELL Magazin szakértője ugrik fejest az okos konyhai eszközök izgalmas világába, felfedezve, hogyan formálják át ezek a fejlett gépek a főzési rutinjainkat. Csatlakozz hozzánk, miközben sorra vesszük ezek funkcióit és előnyeit, megvizsgáljuk a kapcsolódás hatását a konyhai ökoszisztémákra, és kitekintünk az otthoni főzés jövőjének horizontjára! 

Samsung Smart Fridge

A háztartási gép tudja

Az okos hűtőszekrény tudja, hogy mit tárolnak benne, tudja, hogy ezek az élelmiszerek meddig fogyaszthatók, az okos szemetes segítségével pedig még azzal is tisztában van, hogy mi lett kidobva. Így aztán bevásárló listát készít, vagy akár megmondja a sütőnek, főzőlapnak, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésre a főzéshez. Az okos sütő egy applikáció révén ismerheti az aktuális diétánkat, az okos óra adatainak hála pedig azt is tudja a sütő, hogy adott nap éppen mennyi kalóriát égettünk el, így a rendelkezésre álló alapanyagokból képes megmondani, hogy mit kellene vacsorázni. A tökéletes fogáshoz pedig a sütő még be is állítja magát. Mindez nem tudományos fantasztikum, hanem a nem is olyan távoli jövő, sőt, a felsorolt előnyökből számos, már napjainkban is elérhető az okos háztartási készülékeknél.

Gorenje Smart AreaFlex

Miért jó, ha okos a gép?

Az okos funkcionalitás manapság még elég megosztó. Az emberek egy része szkeptikus az okos készülékek által kínált lehetőségeket illetően, míg mások – főként a fiatalabb generációk – nem csak nyitottak ezekre az előnyökre, de egyre inkább keresik is ezeket. De mik is ezek az előnyök? Bár termékkörönként eltérő az okos funkciók szerepe, általánosságban ezek a megoldások három területet érintenek. Az opciók egy része növeli a komfortot és fokozza a felhasználó kényelmét. Más funkciók precíz működést és tökéletes eredményt nyújtanak és segítik a készülékek optimális kihasználását. A rendszerbe kapcsolhatóság révén pedig az okos megoldások kombinálják a különböző gépek működését, ezzel újabb előnyöket, hozzáadott értéket teremtenek.

Thermomix Minikonyha

Kényelem okosan

Az okos funkciók kényelmi szolgáltatásai igen sokfélék lehetnek A leginkább ismert az okostelefonon keresztül történő távvezérlés és távfelügyelet, illetve a hangasszisztensek segítségével igénybe vehető hangvezérlés. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. A komfortot növelik az olyan megoldások is, mint a precíz hőmérsékletszabályozás. A főzőlap szenzorjainak köszönhetően pontosan képes tartani a beállított hőmérsékletet, így például a rizsfőzés akár egyetlen gombnyomással is történhet. A sütő automatikus programjai pedig lehetővé teszik, hogy csak az étel típusát kelljen kiválasztani. A sütőben elhelyezett kamera segítségével pedig akár a fotel kényelméből is ellenőrizhető, hogy elég barnára pirult-e már az étel, sőt, bizonyos érzékelők ezt akár maguktól is képesek megítélni. A kényelmi megoldások sorát gyarapítják az olyan lehetőségek is, mint a távdiagnosztika, amelynek következő generációi már arra is képesek lesznek, hogy előre jelezzenek egy potenciális meghibásodást.

Gorenje Smart Oven

Eredmény-centrikusan

Az okos funkciók a tökéletes eredmény elérésében is szerepet játszhatnak. A különböző szenzorok és a mesterséges intelligencia alapú megoldások figyelik és szabályozzák az ételkészítés két legfontosabb paraméterét, a hőmérsékletet és sütési időt. Ugyanakkor pótolják a felhasználó tapasztalatlanságból eredő hiányosságokat is. Segítségükkel nem kell százszor elkészíteni ugyanazt a fogást ahhoz, hogy az ideális beállításokat megtaláljuk, hiszen a készülék ezt már tudja. Az okos megoldások szerves része az applikáció is, amely az egyedi igényekhez történő alkalmazkodás szinte végtelen skáláját kínálja. Az alkalmazás nem csak recepteket ajánl a személyes preferenciák alapján, de olyan változat is létezik már, amely az okostelefonnal lefényképezett élelmiszer tápértékét is képes megmondani.

Cosori Smart AirFryer

Komplex rendszerben gondolkodva 

A különféle készülékek összekapcsolása további előnyöket nyújt. Például ha a főzőlap és az elszívó kommunikál egymással, akkor utóbbit nem is kell vezérelni, mert az automatikusan a főzőlap működéséhez igazítja a sajátját. De ennél sokkal összetettebb koncepciók, úgynevezett ökoszisztémák is léteznek már. Ezeknél alapvető, hogy ugyanazon a platformon működjenek, leegyszerűsítve minden készüléket ugyanaz az alkalmazás kapcsoljon össze. Nyilván azok a márkák járnak ebben élen, akik több termékkört is kínálnak a sütőtől a mosógépen, a légkondicionálón keresztül a televízióig. Az elmúlt években azonban előrelépés történt egy egységes, márkafüggetlen platform alkalmazását illetően, így több vezető márka is kínál már olyan modelleket, amelyek ezt használják. A komplex rendszerek legújabb fejlesztési iránya pedig a teljes energiagazdálkodási kontroll megvalósítását célozza. Ezekben a rendeszekben a háztartási gépeket már kiegészítik energiafejlesztők és energiatárolók is. Így nem csak az követhető nyomon, hogy melyik gép mennyit fogyaszt, hanem teljes kontrollt kapunk az energiahasználat felügyeletéhez és szabályozásához.

Samsung Family Hub Fridge

Az idei Konyhakiállításon számos okos megoldást kínáló készülékkel lehet majd találkozni. Többek között ezért is érdemes ellátogatni a rendezvényre és részletesen is megismerni a legmodernebb konyhai eszközök kínálta lehetőségeket és legújabb technológiák által nyújtott előnyöket. Találkozzunk március 1-3. Között a Budapest Arénában, előtte pedig Facebookon és Instagramon!

BACK
Thank you, you have successfully subscribed to the newsletter!
An error occurred! (0)
Newsletter
Sign up to our newsletter to receive news and firsthand information about the expo
Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!


Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!