BACK Okos, szép és sokoldalú Bosch újdonságok

Okos, szép és sokoldalú Bosch újdonságok

2023. 01. 17
Okos, szép és sokoldalú Bosch újdonságok

Kezdő, haladó, netán feketeöves konyhaművész vagy? Vagy csupán szeretnéd mennyei fogásokkal kényeztetni magadat és szeretteidet a hét bármely napján? Bárhogy is legyen, a márciusban bemutatásra kerülő Bosch Accent Line termékekre számíthatsz! A Bosch Accent Line sorozatában a hangsúly az accenteken van, a karbon fekete kollekció minden részlete kompromisszummentes minőséget sugároz. A legújabb, továbbfejlesztett funkcióknak köszönhetően tökéletesítheted a fogásokat, és magabiztosan alkalmazhatsz olyan eljárásokat is, amelyekkel eddig csak elméletben kacérkodtál. A gőzzel, forró levegővel történő sütés, a sous vide, a melegen tartás többé nem okoz meglepetést, erről a prémium kialakításon túl mesterséges intelligencia is gondoskodik. Hogy pontosan hogyan, azt Szalai Dávid vendégszerzőnk, a SELL magazin szakértője meséli el alábbi cikkünkben.

A gasztrokultúra látványosan fejlődött az elmúlt években idehaza. Az ételekkel szemben támasztott igények lényegesen szélesebb spektrumon mozognak, mint korábban, legyen szó alapanyagokról, ételkészítési eljárásokról, vagy éppen az egészségtudatos táplálkozás trendjeiről. Ez pedig nem csak a vendéglátás szintjén érzékelhető, az otthoni főzési szokások is változtak, ami magával hozta a konyhai eszközökkel szemben támasztott elvárások átalakulását is. Egyre nagyobb az igény a korábban csak profi konyhákban alkalmazott módszerek iránt, amelyek speciális követelményeket támasztanak a készülékekkel szemben. Ugyanakkor nem lett mindenkiből egy csapásra mesterszakács, ezért jól jön, ha a készülékek arra is képesek, hogy bizonyos tapasztalatokat helyettesítsenek, kezelésük pedig kézenfekvő és egyszerű. Na és persze az is fontos, hogy mindehhez még jól is nézzenek ki. A Bosch új, prémium Accent Line beépíthető sütő sorozatának tervezésekor éppen ezeket a szempontokat vette figyelembe, hogy okos, szép és sokoldalú készülékeket alkosson.

A technológiára támaszkodva

A fejlett sütők számos megoldást alkalmaznak annak érdekében, hogy az ételkészítést egyszerűbbé, gyorsabbá tegyék, a végeredmény pedig kifogástalan legyen. A passzív támogató rendszerek - mint amilyenek az előre programozott receptek - könnyebbé teszik a beállítást, az aktív megoldások pedig sütés közben is képesek beavatkozni, hogy optimalizálják a folyamatot. A Bosch új sütőivel azonban még erre is rálicitált. A készülékekbe harmadik generációs Home Connect rendszer került, amit mesterséges intelligencia is kiegészít. Ez a „klasszikus” okosfunkciókon felül további előnyöket nyújt. A Perfect Bake Plus és Perfect Roast Plus szenzorok ugyanis már nem csak mérik az adatokat, és ahhoz igazítják a paramétereket.

A készülék egy felhőbe küldi az információkat, ahol az MI több ezer felhasználó, több ezer, már elvégzett sütésének adataival veti össze a mért értékeket, és a rendszer ez alapján szabályozza a sütő működését. Ez egyrészt kiváló végeredményt biztosít, másrészt pedig így a készülék nem a beállított időtartamból hátralévő időt jelzi ki, hanem azt, hogy a sütés ténylegesen mikor fejeződik be. A csúcstechnológiának pedig itt még nincs vége. Egyes típusokban aktív kamerarendszer is helyet kapott. A képrögzítők a pirítási folyamatot ellenőrzik, ennek segítségével pedig három ételtípushoz is egyéni preferenciák állíthatók be. Vagyis meg tudjuk adni a sütőnek, ha a pizzát jól átsütve szeretjük és a készülék éppen olyanra fogja elkészíteni. A kamerának ehhez jól kell „látnia” a sütőtérben, ezért a modellek Dual LED világítást kaptak, ami akkor is jól jön, ha mi magunk szeretnénk bekukkantani a sütőbe.

Nagyon menő menü

A Bosch korábbi modelljein bevezetett kezelőgyűrű egy igen jól kitalált, használható megoldás volt, ezért nem volt egyszerű ezt felülmúlni, de sikerült. A tervezők az alapokhoz nem nyúltak hozzá, ami nagyon okos elgondolás volt részükről. Nem csak azoknak örömteli, akik esetleg már megszokták a korábbi rendszert, hanem azoknak is, akik először találkoznak vele. A vezérlés annyira intuitív, hogy nem kell tanulgatni a beállításokat, szinte minden megy magától. Az új változatban ez megmaradt, annak ellenére is, hogy a menürendszer változott valamennyit. A kezelőgyűrű viszont digitális lett, ez pedig kényeztetés a telefonokhoz szokott ujjainknak.  Az érintésvezérlés mellett bővült a grafikus megjelenítés is, ami inkább esztétikai élmény, noha bizonyos esetekben praktikus funkcióként is szolgál.

Gőzt neki!

A gőzfunkciók iránt egyre nagyobb igény mutatkozik, hiszen a  gőzzel vagy gőz hozzáadásával készült fogások lédúsak, szaftosak lesznek, az ízek intenzívek maradnak, az élelmiszerek pedig jobban megőrzik tápanyagtartalmukat. Az új Bosch sorozat sütői három továbbfejlesztett gőz funkciót is kínálnak. A teljes értékű gőz esetében újdonság a Steam Plus funkció. Ez a gőzt túlhevíti, és 100 °C helyett akár 120 °C hőmérsékleten tartja. Ez az aprónak tűnő különbség pedig a sütési idő tekintetében bír jelentőséggel, ami így érezhetően rövidebb lesz. A hozzáadott gőzfunkciók esetében a Perfect Steam megoldás érdemel említést, amely pontosabb gőzintenzitás-vezérlést tesz lehetővé, valamint a Steam Boost opció, amely pedig lehetőséget teremt arra, hogy egy nagyobb „gőzlöketet” adjunk az ételnek. Ez elsősorban péksüteményeknél hasznos, ahol a gőz segítségével jobb végeredményt kapunk. A gőz használat kapcsán nem maradhat ki a szuvidálás sem, amivel különleges ízek és textúrák érhetők el. Erre azért van lehetőség, mert a hőkezelés vákuumban, állandó hőmérséklet mellett, hosszú ideig vízben történik. Ennek megfelelően egy valamit magára adó sütőnek, ahhoz hogy szuvidálni lehessen vele, hosszú ideig képesnek kell lennie a hőmérsékletet precízen fenntartani, a vizes közeget pedig gőzzel helyettesíteni. A Bosch sütője ezeknek az elvárásoknak maximálisan eleget tesz a Sous Vide funkciójával.

Ha forró a levegő…

A forró levegővel történő sütés egyre népszerűbb, elsősorban azért mert a módszer nem, vagy csak minimális mennyiségű zsiradékot igényel. Sokan ezért szereznek be asztali forrólevegős sütőt. Erre a sütési eljárásra azonban egy beépíthető sütő is képes lehet. No, nem mindegyik, ugyanis az még nem elég, hogy egy sütő képes a levegőt felforrósítani.

A megfelelő eredmény érdekében a levegőnek körbe kell tudni járnia az ételt. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, két dologra van szükség: az egyik egy speciális perforált tálca, a másik pedig az állandó levegő keringtetés. A standard hőlégkeveréses sütők ugyan keringtetik a levegőt, de speciális program hiányában ezt szakaszosan teszik. A Bosch új sütőiben megtalálható AirFry funkció viszont folyamatosan működteti a sütő ventilátorát, így állandó légáramot biztosítva lehetőséget teremt a forró levegővel történő sütésre.

Széles repertoár

Az elegáns megjelenésű, teljes egészében - a fogantyút is beleértve - mélyfekete színben pompázó új modellcsalád összesen 14 tagot számlál. A választékban található gőzsütő, hozzáadott gőz funkciót kínáló típus, kompakt, 45 cm méretes kivitel, mikrohullámú sütő, sütőt és mikrohullámot és egyéb kombinációkat nyújtó változat, de a sorozatba került a szuvidáláshoz nélkülözhetetlen vákuum előállítására szolgáló vákuumozó fiók, valamint választhatunk AccentLine melegentartó fiókot is. Ez utóbbi megnevezés azonban nem a legpontosabb. A készülékkategória alapvetően melegen tartásra, illetve tányérok melegítésére szolgál, a Bosch modelljébe viszont került egy ventilátor is, így elvben melegentartó fiók gyanánt egy „mini” légkeveréses sütőt kapunk a márkától. Nem csak elvben, a maximum 80 °C hőmérsékletig fűthető, Home Connect rendszert tartalmazó készülék ugyanis számos programot kínál. Így használhatjuk például lassú sütésre, vagy éppen csokoládéolvasztásra is. A sorozatban még beépíthető kávéfőző is helyet kapott. Ebből ráadásul olyan verzió is elérhető, ami közvetlenül a vízhálózathoz csatlakoztatható, így a víztartály feltöltésével sem kell bajlódni. Ez az opció egyébként némely gőzfunkciós sütő esetében is választható.

A márciustól Magyarországon is elérhető új, exkluzív Accent Line modellcsalád az idei Konyhakiállításon mutatkozik be, a készülékek a március 3-5. között a Budapest Arénában fizikai valójukban is megtekinthetők. Szerezd be kedvezményes árú belépődet az ország egyetlen konyhai témájú nagykiállítására itt, és csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol az eseményig folyamatosan friss tartalmakkal jelentkezünk!

BACK
Thank you, you have successfully subscribed to the newsletter!
An error occurred! (0)
Newsletter
Sign up to our newsletter to receive news and firsthand information about the expo
Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!


Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!