BACK Fogyassz mértékkel! Energiatakarékosság a konyhában

Fogyassz mértékkel! Energiatakarékosság a konyhában

2022. 11. 14
Fogyassz mértékkel! Energiatakarékosság a konyhában

Az energiafogyasztás az egyik legforróbb téma a háztartásokban manapság. Az infláció és az energiaárak ugrásszerű növekedése miatt felértékelődött a tudatos fogyasztói döntések szerepe, ami a takarékos és megbízható felszerelések beszerzése felé terel bennünket. A 2023. március 3-5. között megrendezésre kerülő Konyhakiállításon a hagyományokhoz híven a legújabb modelleket gyűjtjük össze, hogy egy helyen térképezhesd fel az innovációkat, és könnyedén össze tudd hasonlítani az elérhető megoldásokat saját preferenciáid szerint. Partnereink hasznos tanácsokkal és információkkal készséggel állnak majd rendelkezésedre a helyszínen, emellett pedig az esemény mindhárom napján elérhető lesz ingyenes energiahatékonysági tanácsadásunk is, melyre előzetesen regisztrálhatsz, sőt, egy igazán energiahatékony konyha és otthon komplett összeállításában is segítségedre leszünk!

Bosch

Addig is tarts velünk, hiszen a következő hónapokban többet is megtudhatsz a konyhákat érintő legizgalmasabb kérdésekről. Alábbi cikkünkben Szalai Dávid vendégszerzőnk, a SELL Magazin szakértője segít eligazodni az energiatakarékosság témájának látszólagos útvesztőjében.

Smeg

Háztartási gépek esetében az egyik legfontosabb terméktulajdonság az energiafogyasztás. Az energiahatékonyság pedig erősen kapcsolódik a környezettudatossághoz és a fenntarthatósághoz egyaránt. Ezért nem csak az számít, hogy egy készülék mennyi energiát használ, hanem az is, hogy mit gondolunk arról, hogy ez miért fontos. Mindkettő sokat változott az elmúlt években.

Bosch

Turbulens idők, változó motivációk

A fenntarthatósági szempontok, bár jelentőségük mindig is egyértelmű volt, sokáig háttérbe szorultak az egyéb aspektusokkal szemben. Egyrészt sokak szemében trendi hóbortnak tűnt a környezettudatosság, vagy olyan „luxusnak”, amit nem mindenki engedhet meg magának, mert mind életvitel, mind vásárlási szokások tekintetében erőfeszítéseket követel az embertől. Másrészt az egyén szerepe a teljes képben jelentéktelennek tűnhet: a kissé demotiváló “csepp a tengerben” érzés könnyen átveheti az ösztönző “sok kicsi sokra megy” megközelítés helyét a hétköznapok során. Persze a mindent tagadókról sem feledkezhetünk meg.

Samsung

Ezen a hozzáálláson viszont sokat változtatott, hogy a fenntarthatóság egyre nagyobb figyelmet kapott. A pazarló életvitel következményeit bemutató sokkoló számadatok és prognózisok mellett az óceánon úszó műanyag szigetek és a sivatagban létrejött ruhatemetők képei komoly hatást értek el. A reakciók széles skálán mozogtak, az ökoszorongástól, vagyis a fenntarthatatlanságtól való félelemtől a „zöld megváltásig”, azaz a zöld termékek vásárlásával letudott környezettudatosságig. Energiafogyasztás tekintetében viszont az igazán nagy lökést a 2022-as év hozta, amikor az energiaválság, illetve az energiaárak növekedése rávilágított: nem áll rendelkezésünkre végtelen energia.

Smeg

Sosem volt még ekkora a nyitottság az energiatakarékosságra

Az energiaárak emelkedése minden korábbinál érzékletesebbé tette a háztartási készülékek energiafogyasztásának fontosságát, aminek eredményeképpen a vásárlási döntésekben felértékelődött az energiahatékonyság szerepe. Korábban sokak számára az energiahatékonyság csak amolyan plusz előnyt jelentett, mint a nagyobb adag sültkrumpli a menüben vásárolt szendvics mellé. De jellemző volt az is, hogy az energiaosztályba sorolásra egyfajta minőségi szintmérőként tekintettek a vásárlók: ha takarékos a gép, akkor biztosan jó is. Bár egyik megközelítés sem szerencsés, még ezek a szempontok is háttérbe szorultak, amikor az energiacímke szabályozás megváltozott.

Samsung

A magyarázatot erősen igénylő új rendszer félreértéseket szült mind a kereskedelem, mind a vásárlók oldalán, ezért sokan kevesebb figyelmet szenteltek az energiacímkének, vagy legalábbis nem a helyén kezelték azt. Most viszont ismét reflektorfénybe került, sőt soha nem volt még ekkora nyitottság az energiatakarékosságra, mint napjainkban, ami a vásárlási hajlandóságban is megmutatkozik. Az idei Black Friday kapcsán például egy friss felmérés szerint a magyarok ötöde tervezi még idén energiahatékonyabbra cserélni műszaki berendezéseit. Szerencsére van miből válogatni, a készülékek ugyanis egyre hatékonyabbak.

Samsung

Kiélezett hatékonysági verseny

A fejlesztések kapcsán már hosszú évek óta az egyik legfontosabb irány az energiafogyasztás visszaszorítása. Szinte nincs olyan év, amikor egy-egy gyártó ne mutatna be olyan készüléket, ami aktuálisan a világ legkevesebbet fogyasztó modellje. Sőt, az innováció olyan léptékű, hogy az ilyen jelzőket csak ideig-óráig birtokolja egy-egy modell, mert piacra kerül egy újabb típus, ami még kevesebb energiát használ. A korábbi energiacímke esetében azonban a különbségek nem voltak igazán szembetűnőek, éppen ez tette szükségessé a szabályozás megújítását.

Samsung

Noha az új rendszer igényel némi magyarázatot, a készülékek közötti eltérések sokkal markánsabban jelennek meg. Másik oldalról pedig az új címke szigorú követelményei magasra tették a mércét, komoly kihívások elé állítva ezzel a gyártókat. Szerencsére a mérnökök képesek voltak megfelelni az elvárásoknak. Így például hűtőszekrények esetében ma már piacon vannak olyan típusok is, amelyek a korábban leghatékonyabbnak számító készülékekhez képest kevesebb, mint fele annyi áramot használnak.

Bosch

Energia ABC

A szóban forgó új energiacímke legnagyobb előnye, hogy számos termékkörben szemléletesen megmutatja, hogy melyik készülék az energiahatékonyabb. A régi energiacímke jelölésnél a legjobb osztályok az „A+++”, „A++”, „A+” kategóriák voltak. Ennél az osztályozásnál már az „A+” jelölés is kiemelkedő hatékonyságot sejtet, és nem érzünk túl nagy különbséget a legjobb és a két osztállyal rosszabb besorolású készülék között - az „A+++” nem tűnik sokkal jobbnak az „A+”-nál. Az új rendszerben viszont „A” és „C” jelölés közötti különbség már markánsabbnak tűnik. Még fontosabb, hogy korábban a kínálat túlnyomó része több termékkörben is a három felső kategóriába tartozott. Az új rendszerben viszont lényegesen nagyobb a szórás, és szinte minden osztályban találunk modelleket. (Fontos, hogy a készülékek nem lettek rosszabbak, csak a jelölések változtak, így az eltérések szemléletesebbek!) Szóval az új rendszer sokkal alkalmasabb az összehasonlításra, a baj csak az, hogy az új jelölések jelentőségével kevesen vannak tisztában, ahogyan ezt egy közelmúltban készült kutatás is alátámasztja. Tulajdonképpen ez érthető is, hiszen háztartási gépet csak jó pár évente veszünk, így nem igazán van szükség naprakész tudásra e tekintetben. Vásárlás előtt azonban érdemes tájékozódni, akár energiatakarékosság, akár egyéb technológiák vonatkozásában.

Miele

A Konyhakiállítás egy jó lehetőség erre, ahol a készülékekről, innovációkról, fejlesztésekről is hasznos információkat lehet gyűjteni. Látogass el az ország legnagyobb konyhai témájú eseményére 2023. március 3-5. között a Budapest Arénába, hogy háztartási gépeid beszerzéséhez átfogó és szakértő segítséget és tanácsokat kaphass! Készülj egy fenntarthatóbb jövőre velünk!

BACK
Thank you, you have successfully subscribed to the newsletter!
An error occurred! (0)
Newsletter
Sign up to our newsletter to receive news and firsthand information about the expo
Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!


Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!