BACK Praktikus konyhai gépek és eszközök

Praktikus konyhai gépek és eszközök

Tips
2022. 04. 19
Praktikus konyhai gépek és eszközök

Az ergonomikus konyhákban az elrendezésen és a konyhabútorok kialakításán túl a konyhai gépek és eszközök is a test adottságainak figyelembevételével kerülnek kiválasztásra. Legújabb cikkünkben Szalai Dávid vendégszerzőnk, a SELL Magazin szakértője gyűjtött össze olyan márkákat és megoldásokat, melyek gördülékenyebbé teszik a konyhában töltött perceket.

Amikor háztartási készüléket vásárolunk, számos szempontot figyelembe vehetünk. A technológiai fejlettség, a funkcionalitás, a dizájn és természetesen a praktikum is szóba jöhet, mint kiemelt jellemző. A gyártók pedig igyekeznek minden területen újabb és újabb megoldásokkal magasabb szintre emelni a készülékek által kínált előnyöket. Így a praktikum vonatkozásában is. Több termékkör esetében is találkozhatunk olyan speciális megoldásokkal, amelyek könnyebbé, egyszerűbbé vagy éppen sokoldalúbbá teszik a készülékek használatát. Ezekből adunk most egy kis ízelítőt. 

Bepakolás könnyedén

A háztartási gépek sok terhet levesznek az ember válláról, de megtölteni, bepakolni még mindig nekünk kell a készülékeket. Bár tekintve a robotika fejlődését, lehetséges, hogy nincs is már olyan messze az idő, amikor erre a célra háztartási robotok szolgálnak majd. Egyelőre azonban a bepakolás még a felhasználóra marad, így aztán a gyártók olyan megoldásokat is fejlesztenek, amelyek ezt a feladatot teszik könnyebbé. Tágabb értelemben akár már egy hatékony belső világítás is ide sorolható, de ennél azért kifinomultabb fejlesztések is találkozhatunk.

Ilyen például az Electrolux mosogatógépekben előforduló ComfortLift rendszer is. A mosogatógép függetlenül attól, hogy szabadon álló vagy beépíthető változatról van szó, mindig a padlón kerül elhelyezésre. A készülék felső kosara ugyan nincs sokkal alacsonyabban, mint a konyhapult, de az alsó kosárba pakoláshoz viszont már elkerülhetetlen a lehajolás. A ComfortLift megoldás egy speciális emelőrendszer, aminek segítségével egy mozdulattal feljebb emelhető az alsó kosár, így a bepakolás sokkal könnyebbé válik.

Hűtőknél is

Elhelyezést egyszerűsítő megoldásokat hűtőknél is találhatunk, sőt, ebben a termékkörben több megközelítés mentén is válogathatunk a speciális funkciókból. Ilyenek például az átláthatóságot elősegítő megoldások. A Samsung egyes side-by-side modelljeiben elérhető Showcase megoldás gyakorlatilag egy dupla ajtórendszer. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a hagyományos hűtők ajtó rekesze egy külön ajtót kapna. A külső ajtó kinyitásával így a leggyakrabban használt élelmiszerek, például italok könnyen hozzáférhetők, de ehhez nem kell a teljes hűtőt kinyitni.

Ezt a célt valósítja meg az LG InstaView Door-in-Door funkciója is, azzal a különbséggel, hogy itt a külső ajtóban egy vékony, tükrös hatású üvegpanel található, amely két gyors kopogás hatására átlátszóvá válik. Ezeknél a megoldásoknál az átláthatóság mellett fontos előny az is, hogy csökkenthető az ajtónyitásokkal járó hideg levegő veszteség is. A hatékony hűtés ellensége a magasabb hőmérséklet, amivel nem csak akkor kell számolni, amikor az ajtót nyitogatjuk, hanem akkor is, amikor bevásárlás után egyszerre sok élelmiszer kerül a készülékbe. A gyors hűtés és gyors fagyasztás funkciók, amelyek számos márkánál megtalálhatóak éppen ezt ellensúlyozzák. Az időtényező pedig praktikum tekintetében sem elhanyagolható.

Ebben a vonatkozásban említést érdemel a Haier Fresher Pad is. Ez egy olyan alumínium tálca, amelyben az alumínium lemezt két kriogén hőcső borítja, és ennek köszönhetően a fagyasztási és felolvasztási folyamat lényegesen gyorsabban megy végbe. Bár előbbiek is kapcsolódnak a bepakoláshoz, az élelmiszerek elhelyezést illetően a legfontosabb mégis az optimális helykihasználás. Természetesen e tekintetben is találkozhatunk hasznos megoldásokkal. A Liebherr IceTower fagyasztórekeszben például függőlegesen is elhelyezhetők a nagyobb méretű tárgyak, mint a pizzás dobozok, vagy a palackok. Hasonló célt szolgál a Samsung Rack & Shelf többfunkciós borpolc is, amely vastagabb üvegek tárolásához is megfelelő, összehajtható, be- és kicsúsztatható, félbehajtva pedig magas palackok elhelyezésére is alkalmas.

Az Electrolux CustomFlex megoldásával pedig a hűtőajtó különböző méretű rekeszei is átrendezhetők. A rengeteg variációs lehetőség pedig a pakoló tér optimális kihasználását teszi lehetővé. Utóbbi megoldások előnyeit a rugalmasság adja, ami nem csak a bepakolás vonatkozásában lehet praktikus.

Rugalmasság, több lehetőség

Hűtőszekrényeknél maradva, igazán nagy rugalmasságot jelentenek az olyan lehetőségek, mint a Beko Multizóna, vagy a Liebherr VarioTemp funkció. Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy a hűtőszekrény bizonyos része fagyasztóként és hűtőként is használható legyen. A hőmérséklet ezekben a zónákban egyedileg szabályozható és így a felhasználó eldöntheti, hogy éppen fagyasztóként, vagy hűtőként van-e rá szüksége.

Flexibilitással más termékkörökben is találkozhatunk. Sütők esetében például ilyen a Samsung Dual Cook, illetve Dual Cook Flex rendszer. A megoldás lényege, hogy a sütőtér két részre osztható. Így lehetőség van a teljes sütőtér helyett csak egy kisebb rész használatára, mondjuk pizzasütésnél, de a funkció arra is módot ad, hogy a kamra két részében különböző hőmérsékletet és különböző sütési időt állítson be a felhasználó, vagyis egyszerre két teljesen különböző fogás is készülhet.

Kombináljunk!

Ha praktikusságról beszélünk, mindenképpen szót kell ejteni azokról a modellekről is, amelyek több különféle funkciót kombinálnak, hiszen ezek akár további készülékek használatát is kiválthatják. E tekintetben az első lépcsőfok, amikor több különböző, de nagyon hasonló funkciót egyesít egy készülék. A multifunkciós főzőedények például ilyenek, amelyek eltérő főzési módokat kínálnak. Hasonló előnyöket nagy háztartási készülékek is képesek nyújtani. A Smeg Galileo sütősorozata például olyan típusokat is tartalmaz, amelyekben három sütési mód is elérhető: a tradicionális, a mikrohullámú és a gőzsütés.

A Miele Aura elszívója is ebbe a csoportba tartozik. A modell alapfunkciója mellett illatosító opcióval is rendelkezik és egyéni színes világítást is kínál. A kombinációk vonatkozásában újabb szintet jelent, amikor egy gép teljesen eltérő feladatokat képes ellátni. Számos gyártó kínál például olyan főzőlapot, amelyben páraelszívó is található.

A célszerűség jegyében azonban azt is el kell mondani, hogy az ilyen főzőlapoknál a funkciók kombinálása a főzőfelület rovására oldható meg. Elszívót nem csak főzőlappal lehet társítani. A Cata kínálatában ugyanis találkozhatunk mikrohullámú sütőt és elszívót párosító készülékkel és az LG is tervezett olyan mikrohullámú sütőt, amelynek aljára páraelszívó került. Az eltérő funkciók egyesítésére kiváló példa a Candy Trio modellje is, amely főzőlap, sütő és mosogatógép is egyben.

Mindez csak néhány példa arra, hogy számos olyan hasznos és praktikus megoldás létezik a háztartási gépek világában, amelyek könnyebbé, egyszerűbbé tehetik a mindennapokat. Az idei Konyhakiállításra kilátogatva pedig nem csak a készülékek, de a konyhakialakítás, a konyhabútorok és a konyhát érintő egyéb területek vonatkozásában is hasznos ötleteket kaphatsz. Csatlakozz hozzánk április 22-24. között a Budapest Arénában, valamint Facebookon és Instagramon is!

BACK
Thank you, you have successfully subscribed to the newsletter!
An error occurred! (0)
Newsletter
Sign up to our newsletter to receive news and firsthand information about the expo
Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!


Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!