BACK Kérdezd a tervezőt! Trendek, hibák, tanácsok 1. rész

Kérdezd a tervezőt! Trendek, hibák, tanácsok 1. rész

2023. 02. 20
Kérdezd a tervezőt! Trendek, hibák, tanácsok 1. rész

Hamarosan indul a Konyhakiállítás! Ennek örömére tapasztalt tervezőket kerestünk meg a legégetőbb konyhatervezési és -berendezési kérdésekkel. Papp Linda (CasaLinda Studio), Zámbó Tímea (Zestilo), Dr. Szatlóczki Dóra és Lilla Leveleki-Fügedi Hanna (Blushflow) pedig izgalmas és tanulságos válaszokkal ajándékozott meg minket - és tulajdonképpen mindenkit, aki praktikus és gyönyörű konyhát szeretne magának.

Mely konyhatrendek állnak legközelebb a szakértők szívéhez? Milyen megoldások előretörésére lehet számítani? Melyek azok a szokások, tipikus ballépések, amiket “nem tudunk elengedni”, pedig itt lenne az ideje? Mi az, amiben nem szabad kompromisszumot kötni a konyhatervezésnél és kivitelezésnél? Milyen okos és praktikus megoldásokat érdemes számításba venni egy kisebb, szerényebb méretű konyhánál? Olvass tovább, és megtudod!

Melyek a szívednek legkedvesebb konyhai trendek, irányzatok az elmúlt évből?

Papp Linda: Hozzám továbbra is a minél megnyugtatóbb és ezáltal felemelőbb összhatást keltő, letisztult vonalvezetésű konyhák állnak legközelebb, amik szobaszerűek és művészi, olykor drámai tömegképzéssel komponáltak. Itthon az efféle, igazán ütős konyhákra ritkán van igény és elegendő tér, de ezek egyszerűbb változataival gyakran tervezünk.

Papp Linda, CasaLinda Studio

Csodálom és legeltetem a szemem a színes és erősen eklektikus konyhákon, de a natúr és monokróm harmónia, a minimalista, a brutalista és a klasszikus konyhák dobogtatják meg igazán a szívemet. Mostanában a szürke és földszín-árnyalatú betonbevonatok, a mészkövek és az érett fa anyagai, színei jelennek meg leginkább a munkáimban, de nem kopott ki az örök klasszikus márvány és fekete-fehér kombó sem.

Papp Linda, CasaLinda Studio

Zámbó Tímea: Számomra nagyon meghatározó irány volt a természetes kövek, nyers faanyagok kombinálása, mélyebb, telített frontokkal. Egyszerre biztosított karakteres és természetes megjelenést a konyhai tereknek. Személyes kedvenceim voltak az íves fa részletek.

Zámbó Tímea, Zestilo

Blushflow: A hozzánk legközelebb álló trendek az elmúlt években a matt anyagok, íves felületek és a színek megjelenése: mélykék, zöld tónusok és terrakotta árnyalatok. Ezen kívül még a beton és terrazzo pultok, amiket innovatív anyagokkal és gépekkel egészítünk ki.

Blushflow

Megérzésed szerint várhatóan milyen trendek vagy megoldások kerülnek majd előtérbe az idei évben?

Papp Linda: Az energiaárak növekedése miatt tovább erősödik a fenntarthatóság elve, ami egyrészt az időtállóságban, másrészt a régi, jól bevált dolgok reneszánszában lesz tetten érhető. Előkerülnek a padlásról a tömörfa bútorok, amik akár egy új színben és funkcióval helyet kapnak a konyhában. Újra megjelennek a fogantyúk a frontokon, többnyire réz anyagban és ékszerszerű megjelenésben, tehát jellemző a kisebb, gombszerű méret és a részletgazdag kidolgozottság. 

Papp Linda, CasaLinda Studio

Zámbó Tímea: Véleményem szerint egy lazább, kevésbé kifinomult stílus fog teret hódítani, ami előszeretettel használja a rusztikusabb fát, markáns, játékos erezetű természetes köveket, telített színeket – kontrasztossá téve a különböző textúrák megjelenését. Amit még izgatottan várok 2023-ban, hogy a konyhai beépíthető üvegházak használata elterjedjen. Véleményem szerint ez egy igazán szerethető, innovatív megoldás, mely ideális otthona lehet a salátáknak és a különféle fűszernövényeknek.

Zámbó Tímea, Zestilo

Blushflow: Sokkal inkább egyénre szabott egyedi megoldások várhatók. Szoborszerű design konyhák, amiben a jól tervezett funkcionális kialakításnak köszönheően könnyű elrejteni a hétköznapi rendetlenséget. Ez azért is fontos, mert már a nappalik szerves része a konyha, reprezentatív szerepet tölt be. Részleteiben pedig egyre bátrabb kialakítások felé megyünk el, például lebegő hatású konyhasziget, egy-egy karakteres szín hangsúlyos megjelenése, pultba építhető páraelszívók, kőfurnérba integrált főzőlapok felé.

Blushflow

Tapasztalataid szerint mik a leggyakoribb hibák a konyhatervezés és berendezés során? Melyek azok a területek a konyhában, ahol nem érdemes kompromisszumot kötni?

Papp Linda: Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nincs megfelelően átgondolva a tárolás, mit és hova fogunk elhelyezni, illetve kényelmesen használni. Még mindig sokan nem ismerték fel, hogy a konyhai kisgépeknek nem szabadna ellepnie a munkapultot, oda maximum egy formatervezett kávéfőző és esetleg 1-2 szép tál dukál és pont.

Papp Linda, CasaLinda Studio

A másik berögződés az, hogy félünk a konyhaszigetbe funkciókat helyezni, pedig a mosogatónak és a főzőlapnak is sokkal jobb helye van ott. Még mindig rengeteg az L alakú konyha, pedig a sarokszekrények a legkevésbé jól kihasználható területek, törekedni kellene a párhuzamos konyhákra. Továbbra is divat az emelt pozícióba helyezett sütő, holott sokkal ritkábban sütünk, mint amennyire hiányzik az a pult vagy rakodótér a konyhából. 

Papp Linda, CasaLinda Studio

Ahol nem kötnék kompromisszumot, az számomra a munkapult anyaga, mivel az adja meg egy konyha igazi nívóját, így ha minőségi konyhaszekrényt és gépeket veszünk, ahhoz szinte kötelező – legalább – kvarckompozit vagy kerámia anyagú munkapultot építeni.

Zámbó Tímea: Tervezőként az egyik legfontosabb kérdésnek tartom a munkapult anyagának körültekintő kiválasztását. Ez a konyha legimpozánsabb, ugyanakkor leginkább igénybevett felülete, melynek tartósnak, fenntarthatónak kell lennie. Véleményem szerint ebben a kérdésben nem érdemes kompromisszumot kötni. Sokszor tapasztalom még, hogy nem fordítanak az emberek elegendő figyelmet arra, hogy a tárolási lehetőségeket átgondolják, személyre szabják. Mindannyian más módon szeretjük használni a konyhát, ezért kiemelten fontos, hogy az számunkra a legpraktikusabban legyen kialakítva.

Zámbó Tímea, Zestilo

Blushflow: Nem szabad kompromisszumot kötni a csaptelepek, a konyhagépek, valamint a megfelelő minőségi vasalatok tekintetében, ezeken nem érdemes spórolni. Valamint a könnyen tisztítható, tartós, minőségi hőálló munkapultot is meghálálja magát a használat során. Sokszor látunk nem megfelelően bevilágított konyhákat, pedig nagyon fontos a dekorációs fények mellett a megfelelő technikai világítás biztosítása. Ehhez már rengeteg féle, akár bútorzatot is kiegészítő megoldást találunk a pult megvilágítóktól a fiók és szekrény megvilágításokon keresztül.

Blushflow

Milyen okos és praktikus megoldásokat érdemes számításba venni egy kisebb, szerényebb méretű konyhánál?

Papp Linda: Egy kis konyhában is meg lehet oldani mindent, ami a rendszeres főzési rutinhoz kell, csak sokkal nagyobb átgondoltságra, és a helyek maximális kihasználására van szükség. Ha kevés a pult, tervezzünk be „pultfiók” vasalatot, szekrényezzünk be minden lehetséges falfelületet, ha kell, akár a plafonig, és az eszköztárunkat a multifunkcionalitás jegyében alakítsuk ki! Válasszunk csökkentett méretű konyhai gépeket: 45 cm széles mosogatógépet, alacsonyabb „belmagasságú” sütőt, 2 rózsás főzőlapot, többnyire úgysem használunk többet! A lényeg, hogy ne a funkciókból, hanem a méretekből csípjünk le, és centizzünk ki mindent!

Papp Linda, CasaLinda Studio

Zámbó Tímea: Kisebb méretű konyháknál értelemszerűen a szükségszerű gépesítésen túl a tárolóhelyek és a munkafelület maximalizálása a cél, a zsúfoltság érzésének elkerülésével. Szeretem a kihúzható lábazati megoldást, amely megoldja a nagyobb tepsik, tálcák tárolási problémáját, és praktikusnak tartom a kihúzható plusz munkafelületeket is. Személyes kedvencem a konyhasziget és az étkező funkció fúziója, melyet akár egy sziget fölé belógatott, légies tárolórendszerrel is megspékelhetünk. 

Zámbó Tímea, Zestilo

Blushflow: Egy kisebb konyhánál ha lehet még fontosabb a funkcionális és személyre szabott kialakítás. Vizuálisan ezekben a konyhákban jobb, ha nem darabolják fel ki-be ugrások, különböző felsőszekrények, vagy szabadonálló hűtő. Az egyszerű, letisztult szépen megtervezett konyhák sokkal otthonosabb és megnyugtatóbb összképet mutatnak, esztétikusabbak. Sok praktikus elem elhelyezése javasolt, a jó térkihasználás érdekében. Például a kihúzható kamravasalat, amivel átláthatóan, sokkal több élelmiszert tudunk eltárolni egy kiszellőztetett szekrényben, ami nagyon kényelmessé teszi a mindennapokat, és szépen elrejthetjük a magas konyhaelemek között.

Blushflow

Van olyan kérdés, amit nem tettünk fel, de izgatja a fantáziádat? Szeretnél mélyebben elmerülni a témában szakértői segítséggel? Keresd fel a tervezőket, vagy jelentkezz az ingyenes konyhatervezési tanácsadásunkra itt! Ha pedig további inspirációra vágysz, érdemes olvasgatnod itt a blogon, ahol a kiállításig sok friss érdekességgel készülünk, és ahol már most megtalálod az idei trendhatározónkat, az útmutatónkat a konyhai világításhoz, Papp Linda tanulmánycikkét, ami a fenntarthatóság kérdéskörét járja körbe belsőépítészeti szempontból. Természetesen nem csak itt, hanem Facebookon és Instagram oldalunkon is szeretettel várunk a kiállításig, melyre kedvezményes árú belépődet ezen a linken beszerezheted!

BACK
Thank you, you have successfully subscribed to the newsletter!
An error occurred! (0)
Newsletter
Sign up to our newsletter to receive news and firsthand information about the expo
Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!


Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!