VISSZA Konyhai világítás tetőtől talpig: útmutató a praktikus és mutatós konyhai fényekhez

Konyhai világítás tetőtől talpig: útmutató a praktikus és mutatós konyhai fényekhez

Tervezési tippek
2023. 01. 17
Konyhai világítás tetőtől talpig: útmutató a praktikus és mutatós konyhai fényekhez

A konyha az a helyiség a lakásban, ahol a sok kicsi sokra megy: a hozzávalók egyvelegéből és a folyamatok összehangolásából új élmények születnek. Ahogy a gasztronómiában, úgy az enteriőr tervezésében is igaz ez, a megfelelő elemek helyes párosításából magasabb minőség születik, amit a fény kelt életre, otthonná varázsolva a szobát.

Villa Alcuzcuz, design: Udesign

A hatékony konyhai világításhoz különböző forrásokból származó fényszintek harmóniájára van szükség - környezeti háttérvilágításra (ambient lighting), kiemelő világításra (accent lighting) és feladatvilágításra (task lighting). A három fénytípus okos, együttes használatával olyan teret alakíthatsz ki, ahol nem csupán könnyen, gyorsan, pontosan tudsz tenni-venni, sütni-főzni, de szívesen is töltesz időt egyedül, családdal vagy barátokkal. Cikkünkben összegyűjtöttünk fontos tudnivalókat és hasznos tippeket, melyekkel igazán ragyogóvá teheted a konyhádat.

SieMatic

Kezdd az alapoknál!

A hangulatos konyha megteremtéséhez kezeld ezt a helyiséget úgy, mintha a nappalid része lenne, így belesimul majd az otthonod koncepciójába. Kombináld a funkcionalitást és az esztétikát előtérbe helyező megoldásokat! A közvetlen megvilágításhoz remekül passzolnak a süllyesztett világítótestek, amit a lineáris vagy üveggömbös lámpatestek szórt fénnyel tudnak puhítani.

Old Line, Incanto

Tervezz több, külön kezelhető, állítható fényforrással! Ha van lehetőséged és tered, a három fő típus mellett alkalmazz dekoratív megoldásokat is vagy rugalmasan használható lámpákat! A dimmelhető lámpákkal a fényerősséget az alkalomtól függően változtathatod - pihentető és hangulatos légkört teremthetsz a családi és baráti összejöveteleken, vagy akár napszaknak, évszaknak megfelelően is állíthatod a fényerőt.

Lube, Oltre

Készíts részletes világítási tervet! A villanyszerelő ennek segítségével rajzolja meg a kábelek útvonalát, és biztosíthatja a megfelelő áramellátást minden szerelvény számára. Ha több spot- vagy feladatlámpát tervezel, a szabályos távolság tartása segíti a fény egyenletes terjedését. Bizonyos spot- és árnyéklámpák forgatható talppal és csuklós kialakítással rendelkeznek, garantálva a maximális szabadságot.

Villa Andaluz, Udesign

Képzeld el, hogyan szeretnéd használni a teret! A mindennapi használat modellezése segíthet a kapcsolók praktikus elhelyezésében is, ami a nagyobb méretű konyhák esetében különösen fontos.

Fentről lefelé

Világítsd meg a konyhasziget közepét! A sziget vagy félsziget fölé helyezett függesztékek dimmerrel felszerelve feladat- és hangulatvilágításként is megállják a helyüket. Sőt, választhatsz testreszabható sínrendszert is, amely lehetővé teszi a dekoratív függesztékek és az állítható munkalámpák rugalmas kombinációját.

Valcucine

A tervezésnél ügyelj a mennyezet kialakítására és a gerendákra, mivel a födémgerendákra nem lehet süllyesztett lámpákat szerelni! A függőlámpákat legalább 90 cm-rel az étkezőasztal fölé érdemes függeszteni, és olyan izzókkal kell felszerelni, amelyek nem vakítanak. Az energiatakarékos LED-ek fényerejét lumenben (lm) mérik - minél magasabb a szám, annál erősebb a fény (800 lm egy normál 60 wattos izzónak felel meg).

Munkafelületek és szekrények

Irányíts fényt a munkaterületekre - a főző-, takarítási és ételkészítési területekre -, és ne feledd a szekrények alatti világítást sem! A szekrények alá szerelt LED-es fénycsíkok tökéletesen megvilágítják a munkafelületeket, sőt, manapság már mozgásérzékelős megoldásokból is válogathatsz, melyeknek köszönhetően kézmosás és maszatolás nélkül tudod kontrollálni a fényt, egyetlen mozdulattal.

Nobilia, Speed 288

Az alacsony feszültségű, energiatakarékos LED-csíkok biztonságosan és egyszerűen világítják meg a szekrények belsejét vagy emelik ki a nyitott polcokat. A otthonos hangulat érdekében célszerű inkább meleg fényt kibocsátó LED-eket választani - ehhez a Kelvin skála szerint 2500-3000 k közötti, például 2700 k körüli érték az ideális.

A szekrények alatti szalagvilágítás modern alternatívája a felfelé irányuló világítás, amivel felhívhatod a figyelmet a konyhai hátfalra vagy bárszekrényre. Emellett kipróbálhatod a szekrények tetejére szerelt fénysort is, amivel a tér építészeti elemeit teheted hangsúlyossá. Az alsó szekrénysor alá telepített padlófények pedig szó szerint utat mutatnak a konyhai mozgásban, visszafogott fényükkel a késő esti órákban lesznek hasznos társaid, amikor egy pohár vízre vagy éjféli harapnivalóra vágysz.

Az ideális konyhai világítás igazodik az életritmusodhoz - segít hatékonyan és gyorsan haladni vagy lelassítani egy pörgős nap végén, eltünteti a vetett árnyékokat ott, ahol fontos tisztán látni, meghitt vagy éppen pezsgő hangulatot teremt, alkalomhoz illően.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, de szerencsére nem vagy egyedül a kutatásban. Tarts velünk március 3-4-5. között a Budapest Arénában a Konyhakiállításon, ahol szakértők válaszolnak minden kérdésedre, és tapasztalt lakberendezők segítenek megtervezni az álomkonyhádat! Kedvezményes árú belépődet ezen a linken beszerezheted az eseményre, Facebook és Instagram oldalunkon pedig további inspiráló ötletekkel, hasznos tanácsokkal és innovatív újdonságokkal várunk.

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!