VISSZA “A jó ételekhez idő kell” - interjú Gianni Annonival

“A jó ételekhez idő kell” - interjú Gianni Annonival

2025. 02. 25
“A jó ételekhez idő kell” - interjú Gianni Annonival

Febuár 28. és március 2. között minden nap találkozhatsz Giannival a Konyhakiállítás Candy Nagyszínpadán, ahol nemcsak a tökéletes rizottók és tészták elkészítésének praktikáit mutatja be, hanem mesélni fog a hozzávalók minőségének fontosságáról és az olasz hagyományok megőrzéséről is. Készülj fel a találkozásra: olvasd el exkluzív interjúnkat az ország egyik legismertebb és legszeretettebb olasz gasztro-nagykövetével!

Melyek azok az olasz konyhai hagyományok, amelyeket igyekszel továbbadni a mindennapok során vagy az éttermeidben? 

Számomra az olasz konyha esszenciája az egyszerűség és a minőség találkozása. Hiszek abban, hogy néhány kiváló alapanyagból is fantasztikus ételeket lehet készíteni. A családi étkezések különösen fontosak – Olaszországban az asztal köré gyűlni nemcsak az evésről szól, hanem az együtt töltött időről is. Emellett fontosnak tartom a hagyományos receptek és technikák megőrzését, hiszen ezek az ételek évtizedek óta bizonyítják, hogy a modern gasztronómiában is helyük van. Mindig előnyben részesítem a szezonális és helyi alapanyagokat, valamint a maradékok kreatív felhasználását, mert a fenntarthatóság a konyhában is kulcsfontosságú.

Hogyan lehet a hagyományos olasz ízeket ötvözni a modern konyhai technológiával?

A technológia fantasztikus lehetőségeket kínál arra, hogy az alapanyagok frissességét és az ízek intenzitását még jobban kiemeljük. Az intelligens konyhai eszközök lehetővé teszik a hagyományos receptek modern interpretációját. A sous vide technológia például tökéletes eszköz arra, hogy a húsok és zöldségek megőrizzék természetes aromáikat. A Candy okos konyhai megoldásai egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a főzést, így akár otthon is könnyedén elérhetjük az éttermi minőséget.

Milyen szerepet játszanak a konyhai innovációk a mindennapjaidban?

A modern eszközök megkönnyítik a konyhai folyamatokat, miközben segítenek fenntartani az autentikus olasz ízeket. Az időigényesebb technikákat is hatékonyabbá teszik, így egyszerűbbé válhat néhány folyamat, hogy még több idő maradjon arra, amit igazán szeretünk. 

Látsz valamilyen új trendet a konyhatechnológiában, ami hosszú távon meghatározhatja a főzés jövőjét?

Az okos konyhai eszközök térnyerésének köszönhetően a főzés egyre gyorsabb és precízebb lett. Az otthoni fine dining térhódítása szintén izgalmas trend, hiszen ma már egyre többen szeretnének éttermi minőséget elérni a saját konyhájukban. A hobbiszakácsok életét megkönnyítik az okos funkciók és azt látom, hogy egyre többen élnek a technológia kínálta lehetőségekkel.

Ha egyetlen ételt kellene ajánlanod egy kezdő házi szakácsnak, amelyet könnyű elkészíteni és mégis autentikus olasz élményt nyújt, mi lenne az?

A klasszikus margherita pizza remek választás, mert egyszerű, mégis tökéletes olasz élményt ad. De egy friss caprese saláta, egy ízletes bruschetta vagy egy krémes risotto alla milanese is nagyszerű első lépés lehet, ha be szeretnénk lépni az olasz konyha világába.

Mi az a legfontosabb főzési tanács, amit valaha kaptál, és amit ma is alkalmazol?

Az olasz konyha lelkét az alapanyagokban kell keresni. Ezt a tudást az anyatejjel szívják magukba az olasz fiatalok, az én nagymamám is gyakran felhívta rá a figyelmemet. Az olasz konyhában a türelem is nagyon fontos – a jó ételekhez idő kell, soha ne kapkodj! Gondold végig a szükséges lépéseket, készítsd elő az alapanyagokat, és csak utána tedd a serpenyőt a tűzre. És persze mindig kóstolj főzés közben, hogy biztosan tökéletes legyen az ízharmónia.

Mint említetted, az olasz konyha letisztult ízvilágáról híres. Szerinted melyek a legfontosabb alapanyagok, amelyek nem hiányozhatnak egy jó olasz konyhából?

Egy olasz konyhában mindig ott kell lennie a friss fűszernövényeknek, mint a bazsalikom, rozmaring és oregánó. Az olasz paradicsom, a minőségi sajtok – például parmezán, pecorino és mozzarella – szintén alapvetőek. Emellett a friss tengeri herkentyűk és halak is elengedhetetlenek, hiszen a mediterrán konyha egyik legfontosabb alapját képezik.

Befolyásolta az olasz és magyar kultúra találkozása a saját konyhai stílusod?

Természetesen! A magyar konyha fűszerezése és alapanyagai új színt hoztak az olasz receptekbe. Az itteni szezonális hozzávalók beépítése az ételeimbe különleges harmóniát teremtett, miközben az olasz egyszerűség és a magyar hagyományok egyedi fúzióját hoztam létre.

Ha egy magyar ételt olaszosítani kellene, melyik lenne az, és milyen módosításokat tennél rajta?

A rakott krumplit mozzarellával és pancettával készíteném el, hogy egy igazán olaszos ízvilágot kapjon. A lecsóhoz friss bazsalikomot és parmezánt adnék, a túrós csuszát pedig ricottával és olasz sonkával gondolnám újra.

Milyen terveid vannak a jövőben a gasztronómia terén?

Szeretném tovább népszerűsíteni az olasz konyhát, és bemutatni, hogy nemcsak pizza és tészta létezik. Fontos számomra, hogy az autentikus recepteket továbbadjam a következő generációnak, miközben a modern technológiákat is beépítem a mindennapi főzésbe.

Van olyan Candy termék, amelyet különösen szeretsz vagy gyakran használsz?

A Candy sütői fantasztikusak, mert gyors és precíz hőszabályozást biztosítanak. Ez kulcsfontosságú, ha tökéletes pizzát vagy ropogós kenyeret szeretnék készíteni. Ugyanilyen fontos a főzőlapok precíz irányíthatósága is – a multislider vezérlővel például pontosan szabályozható a hőmérséklet, így a krémek is mindig tökéletes állagot kapnak. Az ilyen intelligens megoldások nemcsak a főzést teszik egyszerűbbé, hanem segítenek otthon is éttermi minőséget elérni.

A Konyhakiállításon nemcsak Giannival találkozhatsz: egész hétvégén egymásnak adják a fakanalat a gasztrovilág csillagai. Csatlakozz hozzánk az ország legnagyobb konyhai eseményén most hétvégén! A részletes programért látogass el a linkre, belépőért pedig a jegyek oldalra!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!