A fűszerek többet tartogatnak, mint elsőre gondolnál. Szakszerű alkalmazásukkal új ízvilágokat és kultúrákat fedezhetsz fel. Ahhoz, hogy ki tudd hozni minden szemből a maximumot, érdemes az utolsó pillanatig épségben tartanod őket, mielőtt a megfelelő eszközzel kivonod belőlük az aromákat. Ebben segítenek a kategória csúcsának számító Peugeot fűszerőrlők, melyekkel a Konyhakiállításon közelebbről is megsimerkedhetsz a Színfolt jóvoltából. Addig is tarts velünk, és merülj el a prémium konyhai kellékek világában cikkünkkel, amiben sorra vesszük a főbb fűszer típusokat, és a legfontosabb tudnivalókat!
A Peugeot az egyik legismertebb francia márka, élvonalbeli fűszermalmai a világ minden táján megtalálhatók az otthonokban és a legnagyobb szakácsok asztalain egyaránt. A terméktervezéstől kezdve a technológiai fejlesztésen át a gyártásig minden folyamat a svájci határ melletti Quingey-ben zajlik 1860 óta. Ma a több mint százhatvan Peugeot termék között kilencféle őrlőszerkezetet rejtő kézi és automata malmok sorakoznak. A malmok különböző fűszerekre optimalizált, de fundamentálisan azonos őrlőmechanizmussal működnek, amire élethosszig tartó garancia vonatkozik, függetlenül a malom méretétől vagy kialakításától.
Közvetlenül az őrlés után a legerősebb és legkellemesebb a fűszerek íze, de nem ez az egyetlen előnye annak, ha egész fűszereket tartasz a konyhában őrölt társaik helyett. Az egész fűszerek hosszabb ideig elállnak, így ritkábban kell pótolnod őket, kevesebbet kell a boltba szaladgálnod az ételek elkészítésekor. A legjobb, ha hűvös, sötét helyen, lehetőség szerint légmentesen záródó üvegben tárolod őket, elkerülve a tűzhely és hűtőszekrény közvetlen környezetét, mert a hő csökkenti a fűszerek élettartamát. Ha nagyobb mennyiségben, ömlesztve vásárolsz fűszereket, az ökológiai lábnyomodat is csökkentheted, megelőzheted az élelmiszerpazarlást, újrahasználható tárolókkal pedig mérsékelheted a hulladéktermelésedet is. Emellett a friss fűszerek a kreativitást is serkentik. Például friss fahéjjal vagy szegfűszeggel feldobhatod forró italokat, szerecsendióval, kardamommal a tejszínes ételeket, köreteket, és így tovább.
Só nélkül az étel ízetlen, élettelen és tompa lesz, azonban a legfinomabb ételeket is teljesen ehetetlenné teheti, ha megborul kezünk. Asztali só, tengeri só, kősó - mindet az ételek ízesítésére használjuk, de nem mindegy, hogyan.
Az asztali sót a kősó finomra őrlésével és feldolgozásával állítják elő, ami olyan hasznos ásványi anyagokat is eltávolít, mint a kalcium és a kálium, miközben egyéb csomósodásgátló anyagokat vagy jódot adnak a sóhoz. Feldolgozott formájához képest a kősót, vagy száraz sót szilárd formában bányásszák ki a földből. Magas vastartalmának köszönhetően gyakran rózsaszínű, kalciumban, káliumban és magnéziumban is gazdag. Erőteljes, tiszta ízt biztosít, ami remekül illik a grillezett vörös húsokhoz, sültekhez, zsíros halakhoz vagy pácolt ételekhez.
Míg a kősót a földből bányásszák, a tengeri sót a tengervíz elpárolgásával állítják elő. Mivel általában durvábbra őrlik, mint a kősót, a séfek gyakran választják az egyedi textúra és a nagyobb pelyhek miatt. A nedvességtartalomtól és a szemcsemérettől függően megkülönböztetünk száraz és nedves tengeri sót. Utóbbi kategóriába esnek mindazok, amelyek nem estek át mesterséges szárítási folyamaton. Ezekhez speciális őrlő szükséges, mivel a standard sóőrlők szerkezetét korrodálják. A Peugeot kifejezetten száraz vagy nedves sóhoz igazított, innovatív mechanizmussal felszerelt sótörőket úgy tervezték, hogy a só minden finomságát felfedjék és kiemeljék.
A Peugeot nevéhez köthető a mozsarakat felváltó első borsőrlő elkészítése 1874-ben. A több mint 200 éves hagyománynak köszönhetően a mai napig a "világ legjobb borsmalma" címen emlegetik a márka termékeit.
Miért jobb a frissen őrölt bors íze? A borsszemek törésekor a természetes olajok felszabadulnak, így intenzívebb ízt adnak. Ha azonban a borsot egyszer már ledarálták, hajlamos gyorsan elveszíteni az ízét. A egész feketebors szemek friss, gyümölcsös aromát és fás jegyeket kombinálnak, intenzív, csípős összhatást eredményezve, ami nem csak a fűszeres ételeknek, de a szelídebb ízvilágú fogásoknak is jól áll.
A lenmag egyike a top 10 omega forrásnak, még a népszerű chia magot is megelőzi. Kiváló rostforrás, a héját azonban nem tudjuk megemészteni, így közvetlenül fogyasztás előtt érdemes megőrölni. Bár egészben jól eltartható, levegővel és fénnyel érintkezve, őrlés után gyorsan megrohadhat. A Peugeot kifejezetten a len- és szezámmagok őrlésére tervezett modelljei ebben segítenek.
A speciális őrlők a kemény magokkal és maró hatású olajokkal is megbírkóznak, legyen szó chiliről, nagyobb szemű borsfélékről vagy éppen szerecsendióról. A szerecsendió őrlő egy erőteljes karommal és egy egyszerre forgó dupla pengével és reszelővel van felszerelve, így még a legkeményebb szerecsendióval is képes megbirkózni. Egyetlen kézmozdulattal a finomra őrli a szerecsendiót, megkímélve az ujjaidat a reszelő rostájától.
Emeled magasabb szintre a konyhaművészetedet prémium konyhai kellékekkel - gyere el a Konyhakiállításra, ahol egy helyen megtalálsz mindent, ami egy igazán stílusos, és jól felszerelt konyhához szükséges! Kedvezményes belépődet itt beszerezheted. Tarts velünk!