Az álomkonyháról nem csak álmodni lehet. A mesebeli konyha azonban nem a tökéletes színek, anyagok és eszközök kiválasztásánál kezdődik. Érezted már valaha, hogy hiába választottad ki a legszebb szekrényt, hiába a csodaszép gránit pult, a mesteri eszközpark, amit bármelyik mesterséf megirigyelhetne – valami nem stimmel? Megfigyelted már, hogy – bár mindig is szívesen sürögtél forogtál a konyhában, mégsem töltesz el a sajátodban annyi időt önfeledten, mint amennyit szeretnél? Lehet, hogy tudjuk, hol a bökkenő! Ha még nem hallottál a mágikus konyhai „arany háromszögről”, alább megtudhatod a titok nyitját, hogy a következő konyhád valóban az igazi legyen!
A konyhai arany háromszög, eredeti nevén kitchen work triangle egy majd’ 100 éves felismerés eredménye, mely azóta is a konyhai ergonómia meghatározó vezérelve. Az alapvető koncepció egyszerű: ahhoz, hogy kényelmesen és hatékonyan tudj mozogni és tevékenykedni a konyhádban, a három fő munkaterület – főzőlap vagy tűzhely, hűtő és mosogató – optimális elrendezése szükséges. A három terület a három csúcs, az általuk alkotott síkidom pedig ideális esetben egy olyan háromszög, mely:
Ez a négy alapelv kiállta az idő próbáját, és az 1920-as évek óta meghatározza az otthoni konyhák ergonomikus kialakításának alapvető pilléreit. Az évek során persze némiképp átalakultak a szokások, amelyek jelentősen formálták a konyhai munkamegosztást és az ott végzett tevékenységeket, ezzel új igényeket, elvárásokat támasztva a modern konyhákkal szemben. A konyhák eltérő mérete és funkciói újabb állomásokat, pontokat rajzolhatnak ki, és egyre népszerűbbé vált a közös alkotás is, a konyhai csapatmunka, ahol egyszerre többen szorgoskodnak a különböző posztokon.
Emellett a rendelkezésre álló eszközök, bútorok és kiegészítők palettája is jelentősen szélesedett. Új világítástechnikai megoldások, innovatív gépek és kiegészítő eszközök színes tárháza teheti a sütés-főzés örömét még kényelmesebbé, ha ezek elhelyezését, tárolását az életszerű használat vezérli.
Gyere el a 10. Konyhakiállításra 2019. március 1-3. között a Budapest Arénába, és fedezd fel a legfrissebb trendeket, a legújabb kis- és nagygépeket és konyhai eszközök, amivel igazán élvezetessé teheted a konyhádban eltöltött perceket! Addig is tarts velünk itt a blogon, ahol további tippeket, trükköket és praktikákat sajátíthatsz el a tervezés, tárolás és gasztronómia területén!