VISSZA Mise en place - konyhai rendszerezési tippek profiktól

Mise en place - konyhai rendszerezési tippek profiktól

Konyhai trükkök
2019. 01. 28
Mise en place - konyhai rendszerezési tippek profiktól

Mise en place

– azaz minden a helyén. A professzionális éttermi konyhák alappillére, amire a munkafolyamatok épülnek, és ami az alapanyagok és eszközök rendszerezésével kezdődik. Ne aggódj, nem kell mesterszakácsnak lenned, hogy ezeket átültethesd a gyakorlatba! A hatékony főzés egyik alapfeltétele, hogy mindig tudd, mikor, hova, miért nyúlsz menet közben, ami nem igényel túl sok befektetett energiát, ugyanakkor sok esetben nem egyértelmű, hogyan is volna érdemes kialakítani magadnak azt a rendszert, ami kényelmes, és átlátható. Adunk néhány tippet, ami segíthet!

Lentről felfelé

Ne csak a mélységét, a magasságát is használd ki a konyhádnak! A függőleges rendszer több szempontból is szuper. Az alapgondolat emögött, hogy a nehéztől a könnyű felé haladsz, ahogy mész lentről felfelé. Az alsó fiókjaidat, polcaidat használhatod az edények és a nehezebb gépek tárolására, így nem kell erőművésznek lenned, ha épp a legnagyobb lábosodra van szükséged. A könnyebb dolgokat (fűszerek, ízesítők) tarthatod a polcokon, zárható, biztonságos üvegcsékben. Ha minden szem előtt van, sokkal könnyebben megtalálod, amire épp szükséged van!

Kerüld a koszt!

Egyszerű, mégis nagyszerű, ha például a fiókok és polcok alját lefeded egy réteg sütőpapírral! A főzés során a tárolóeszközök aljára lecsapódó pára és zsír nem teszi tönkre a csodaszép konyhádat, hanem megáll a papíron. Így aztán a nagytakarítás egy végtelenül egyszerű folyamattá válik: áttörlöd a dobozt, kicseréled a papírt, kész. Ugyanilyen kézenfekvő dolog, hogy a könnyen kiszóródó dolgokat azonnal átöntöd légmentesen zárható műanyag vagy üveg tartókba, és csak azután pakolod el őket, így aztán nem kell állandó jelleggel törölgetned a cukrot vagy a lisztet a szekrényből!

Szakosíts és jelölj!

Akár a konyhában, akár a kamrában tartod a dolgokat, rendszerezd az élelmiszereket típus szerint! Nevezz ki külön szinteket a szekrényben a tésztáknak, a szárított fűszereknek, a konzerveknek. 
A frisset rakd hátra, és a régebbit használd el először, így elkerülheted a minőségromlást. Mindig tudni fogod, mit hol keress, és mi az, ami fogyóban van.
Szintén hasznos, ha mindent felcímkézel! Emlékszel arra az érzésre, mikor gyerekkorodban a fagyasztóban talált jégkrémes dobozban nem jégkrém volt, hanem töltött káposzta? Ha post-it-tel, vagy akár egy egyszerű alkoholos filccel megjelölöd, melyik doboz mit tartalmaz, se magadnak, sem másnak nem okozhatsz csalódást.

A doboztartó doboz

Minden háztartás elengedhetetlen része A szatyor, amiben a többi szatyrot tartjuk. Szatyrokból sosem elég. Ugyanez igaz a tárolódobozokra is. Érdemes beruháznod minél több, különböző formájú és méretű dobozba, hogy minden funkcióra legyen megfelelő. Fontos, hogy jó minőségű, strapabíró terméket válassz, hisz egyszeri beruházásról van szó, amit aztán évekig használhatsz. A legtöbb ilyen doboz mosogatógép-barát, így a tisztán tartásukkal sem kell sokat vesződnöd. Ha készletben vásárolod őket, elég valószínű, hogy egymásba is helyezhetőek, így nem foglalnak sok helyet.

Összességében véve törekedj egy átlátható, funkcionális rendszerre, ami a konyhádat illeti. Alakítsd ki magadnak, milyen logika szerint tudod a legegyszerűbben átlátni a folyamatokat, és hidd el, unalmas házimunka helyett a főzés olyan lesz, mint egy tánc: feszes, figyelemfelkeltő, fölösleges mozdulatok nélkül.

Ha épp konyhafelújításon dolgozol, és egy kis inspirációra vágysz, látogass el a Konyhakiállításra! A kiállításon szereplő márkáknak köszönhetően mindent megtalálhatsz egy helyen, az aktuális designtrendeknek megfelelően, így nem kell választanod a funkcionalitás és az ízléses megjelenés között

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!