VISSZA Örökzöld top-étterem a belvárosban: Laurel

Örökzöld top-étterem a belvárosban: Laurel

Gasztronómia
2023. 03. 02
Örökzöld top-étterem a belvárosban: Laurel

A Kertész utcában található Laurel egy igazán különleges színfolt a belvárosi fine dining térképen. Az enteriőr kialakítása, a könyvesboltokat és borbárokat idéző, személyes atmoszféra és az egyedi ízvilágot feltáró menüsor egyvelege adja a hamisítatlan Laurel hangulatot. A autentikus ételek között felfedezhetsz hagyományos magyar fogásokat, ázsiai fűszereket, ismerős és újszerű textúrákat egyaránt. Az étterem a kezdetektől fogva kínál vegán sort is, 2021 óta pedig a Balatonon is élvezheted a csúcsgasztronómia fesztelen formáját.

A Michelin-ajánlással is kitüntetett étterem séfje, Mede Ádám egy rendkívül látványos ázsiai grill performansszal készül a péntek délutáni főzőbemutatójára. Március 3-án 14:00 órától várunk a Konyhakiállítás Samsung Nagyszínpadánál, addig is olvass tovább, és tudj meg többet a Laurelről Ádámmal készített interjúnkból!

Gratulálunk az újabb Michelin-ajánláshoz! Mit jelent a Michelin név egy étterem életében?

A Michelin Guide elsősorban a külföldiek számára fontos ajánló, akiknek egy része egyáltalán nem biztos, hogy ismeri a magyarországi éttermi viszonyokat. A csillag, vagy az ajánlás így nekik azt jelenti, hogy az adott hely megbízható, bátran kipróbálhatják. A csapatunk számára az ajánlás mindenképp egy pozitív visszajelzés, és megerősítés a munkánkról és filozófiánkról.

Hogyan foglalnád össze a Laurel koncepcióját és hangulatát? Milyen élményben lehet részük a hozzátok látogatóknak?

A Laurel Budapest egy modern és kreatív fine dining étterem, melyet a klasszikus francia konyhatechnológiákra építve a magyar alapanyagok és hagyományok tisztelete, valamint a nemzetközi konyha fúziója jellemez, ahol különösen hangsúlyosan jelenik meg az ázsiai hatás. Célunk, hogy bemutassuk azt a határokat nem ismerő filozófiát, amit a modern magyar gasztronómiáról gondolunk, a hozzávalók beszerzésétől kezdve a borok kiválasztásán át a tálalásig; hogy pont úgy érezzétek magatokat, mint amikor egy jó barátnál vagytok vendégségben.

Nem csupán kiváló degusztációs menüsorral, de remek desszertekkel és esetenként italkóstolóval is várjátok a vendégeket. Miből áll jelenleg a repertoár? Van személyes kedvenc fogásod, és ha igen, melyik az?

A szezon határozza meg a kínálatunkat, de az általánosságban elmondható, hogy magyar piacra támaszkodunk. A jelenlegi séfmenüben megtalálható a vízibivaly, harcsa, mangalica, zöldségekből például a nagydobosi sütőtök. A két személyes kedvencemnek a harcsapaprikást és a kakas rament mondanám.

A hagyományos menü mellett kínáltok vegán sort is. Mekkora keresletet láttok erre? Mik a visszajelzések?

Nyitás óta kínálunk vegán menüsort. Évről évre egyre nagyobb az igény, sok nem vegán vendégünk is kipróbálja és nagyon pozitívak a visszajelzések.

Elképzelhetőnek tartjátok, hogy hosszú távon kizárólag vegán ételeket kínáljatok akár a Laurelben, akár más lokáción?

Ha a Laurelben száz százalékban nem is, de más, új egységekben teljesen elképzelhetőnek tartom.

Nem csak a belvárosban, de Balatonon is prémium fogásokkal kényeztetitek a közönséget. Mit érdemes tudnunk a Csopaki Resti by Laurel pop-up éttermetekről? Miben egyezik és különbözik a zászlóshajó Laureltől az új bisztró?

A Restit 2021-en nyarán nyitottuk meg, kezdetben csak street food kínálattal, amelyek közül a legnépszerűbb az egyik ikonikussá vált fogás, a mostani degusztációs menüben is szereplő körömpörkölt volt frissen sült bodaggal. A Restit a legutóbbi nyári szezon végén nem szerettük volna bezárni, így annak belső terét felújítottuk és egy mindössze 10 férőhelyes, 6 fogásos menüsort kínáló lakáséttermet alakítottunk ki amerikai konyhával. Az egyetlen asztalnál négyen, a pultnál pedig hatan ülhetnek le. Utóbbi hely a legizgalmasabb, hisz itt semmiről nem maradunk le, sőt, néha azt is nehéz megállni, hogy bele ne kóstoljunk az éppen készülő fogásokba, amelyekért Karácsony Bence, a Laurel egyik volt szakácsa felel. Az ételeket itt Budapesten készítjük elő, így csak az utolsó lépés, a füstölés, sütés és persze a szervírozás marad Bencére, aki a fine dining éttermektől megszokott módon tálal, azonban egy sokkal kötetlenebb formában. A  fogások közül a Laurel egyik signature étele, a Kakas ramen is felfedezhető, a menüsort záró desszertet pedig Ötvös Zsuzsanna cukrász álmodta meg.

Mit tartogat számotokra a jövő?

Mi pozitívan és bizakodóan állunk a jövőhöz. Igyekszünk a lehető legjobbat nyújtani a vendégeink számára.

Véleményed szerint merre tart a fine dining szegmens itthon és nemzetközi szinten?

A fine dining egyre jobban elveszíti a modorosságát, ami köszönhető a nemzetközi trendeknek. Így egy sokkal közvetlenebb és szerethetőbb vendéglátást tudunk nyújtani.

Mit tanácsolnál azoknak, akik már tapasztaltan mozognak otthon a konyhában, de szeretnék még magasabb szintre emelni a konyhaművészetüket?

A kurzusok és a könyvek, amik a legkézzelfoghatóbb tudást adják. Platformok közül a bűvös szakácsot emelném ki, széles körű technológia és alapanyag ismeretet tudunk magunkévá tenni.

Mivel készülsz a Konyhakiállításra?

Japán konró grillen készült nyársas ételeket készítek, izgalmas formákban.

Ne maradj le a tüzes bemutatóról, csatlakozz hozzánk a Budapest Arénában pénteken 14:00-tól a Samsung Nagyszínpadon! A részletes színpadi programért látogass el a Programok oldalra, és csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol hasznos információkkal és inspiráló tartalmakkal várunk az esemény alatt is!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!