Ázsiai ízutazás, füstös BBQ, umami és fenntarthatóság – ezek jellemzik 2022-ben a trendeket a nemzetközi gasztronómiai szakemberek véleménye szerint. Olvass tovább, és fűszerezd meg a konyhában töltött perceket válogatásunkkal!
A 2022-es gasztro trendekben az ázsiai ízvilág dominál, így, ha eddig nem volt kedvenced a távol-keleti konyha, akkor ideje ilyen irányban is kiszélesíteni a kamrád polcainak tartalmát. Bár hazánkban kevésbé ismert, a Sriracha a világ egyik legnépszerűbb csípős szósza. Amennyiben szeretnéd igazán pikánssá tenni ételeidet és kedveled a kifejezetten erős ízvilágot, mindenképp szerezz be egy üveggel!
Ha már a karakteres ízeknél tartunk: hallottál a juzuról, azaz japáncitromról? A rendkívül magas C-vitamin tartalmú gyümölcs külseje a mandarinra hasonlít, íze viszont a citrom és a grapefruit keveréke. Japánban sokféleképp használják fel: nyersen, mártásként, aszalva. Ha szemfüles vagy, itthon is beszerezhetsz juzuból készült élelmiszereket.
Szeretnétek leöblíteni valamivel a sok finomságot? Legközelebb pálinka helyett kínáld meg vendégeidet pajcsiuval! Ez a magas alkoholtartalmú kínai ital a gabonapárlatok közé tartozik – mint a whisky vagy a gin – csak cirokból vagy rizsből készítik.
Édes, sós, savanyú, keserű és a rejtélyes ötödik az íz, az umami. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, másfelé a világban „kínai ízként” vagy „húsízként” szokták jellemezni, de tulajdonképpen a monoszódium-glutamát jelenlétét takarja. Egyebek mellett a paradicsomban, a sajtokban, halfélékben és a spenótban is érezheted. Érdekesség, hogy életünk legelső találkozása az umamival az anyatejes tápláskor történik.
Számos séf fedezi fel magának újra a balzsamecet egyszerre édes és fanyar ízét, amivel még a legegyszerűbb salátákat is meg tudod bolondítani, amikor könnyen szeretnél nagyot villantani a vendégeid előtt.
Ha pedig borsról van szó, nem minden fekete vagy fehér. Érdemes kísérletezni ezzel a közkedvelt fűszerrel is, ugyanis egészen új ízvilágot nyújthat például a szecsuáni vörösbors vagy a sarawak bors.
A barbecue fán vagy faszénen, indirekt módon, forró füstön, állandó alacsony hőfokon (110-150 fok között), lassan történő sütést jelent. Kell hozzá tehát idő – és egy jó BBQ tojás – de megéri a befektetett energiát, ugyanis a füstön sült ételek íze páratlan élményt nyújt a húsos fogások kedvelőinek.
Te is észrevetted, hogy egyre népszerűbbek és változatosabbak a szakácskönyvek? Nem véletlen, ugyanis sokan szeretik az internetes receptek helyett a csodás fotókkal illusztrált, valódi gasztronómiai szakemberek által jegyzett könyveket lapozgatni a konyhában. Igazi kihívást keresel? A haladó házi szakácsok az ecetet, a sajtot és a sört is otthon készítik el! Mindezt speciális, erre a célra készült konyhai gépek és eszközök segítségével.
Ha házi sörfőzésre nem is adnád a fejed, arra mindenképp figyelj, hogy időtálló konyhai felszerelést szerezz be otthonodba – az edényektől a nagygépekig! Érdemes otthagyni azt a plusz pénzt a kasszánál, ha tudod, hogy hosszú évekig társad lesz a mindennapokban a szeretett serpenyőd vagy séfkésed. Ha nem kell kétévente újat venned, azzal a bolygónknak is nagyon jót teszel!
További trendekért, újdonságokért és feledhetetlen gasztro pillanatokért látogass el április 22-24. között a Konyhakiállításra a Budapest Arénába, ahol 100 kiállító termékeivel ismerkedhetsz meg, sőt, izgalmas programokon is részt vehetsz! A Miele Nagyszínpadon az esemény mindhárom napján főzőbemutatókkal készülünk, ahol tapasztalt séfektől és gasztrobloggerektől lesheted el a legjobb fogásokat.