VISSZA 2022 legforróbb gasztro irányzatai

2022 legforróbb gasztro irányzatai

Gasztronómia
2022. 02. 17
2022 legforróbb gasztro irányzatai

Ázsiai ízutazás, füstös BBQ, umami és fenntarthatóság – ezek jellemzik 2022-ben a trendeket a nemzetközi gasztronómiai szakemberek véleménye szerint. Olvass tovább, és fűszerezd meg a konyhában töltött perceket válogatásunkkal!

Ázsia a konyhádba költözik!

A 2022-es gasztro trendekben az ázsiai ízvilág dominál, így, ha eddig nem volt kedvenced a távol-keleti konyha, akkor ideje ilyen irányban is kiszélesíteni a kamrád polcainak tartalmát. Bár hazánkban kevésbé ismert, a Sriracha a világ egyik legnépszerűbb csípős szósza. Amennyiben szeretnéd igazán pikánssá tenni ételeidet és kedveled a kifejezetten erős ízvilágot, mindenképp szerezz be egy üveggel!

Ha már a karakteres ízeknél tartunk: hallottál a juzuról, azaz japáncitromról? A rendkívül magas C-vitamin tartalmú gyümölcs külseje a mandarinra hasonlít, íze viszont a citrom és a grapefruit keveréke. Japánban sokféleképp használják fel: nyersen, mártásként, aszalva. Ha szemfüles vagy, itthon is beszerezhetsz juzuból készült élelmiszereket.

Szeretnétek leöblíteni valamivel a sok finomságot? Legközelebb pálinka helyett kínáld meg vendégeidet pajcsiuval! Ez a magas alkoholtartalmú kínai ital a gabonapárlatok közé tartozik – mint a whisky vagy a gin – csak cirokból vagy rizsből készítik.

Az ötödik íz

Édes, sós, savanyú, keserű és a rejtélyes ötödik az íz, az umami. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, másfelé a világban „kínai ízként” vagy „húsízként” szokták jellemezni, de tulajdonképpen a monoszódium-glutamát jelenlétét takarja. Egyebek mellett a paradicsomban, a sajtokban, halfélékben és a spenótban is érezheted. Érdekesség, hogy életünk legelső találkozása az umamival az anyatejes tápláskor történik.

Bors és balzsamecet

Számos séf fedezi fel magának újra a balzsamecet egyszerre édes és fanyar ízét, amivel még a legegyszerűbb salátákat is meg tudod bolondítani, amikor könnyen szeretnél nagyot villantani a vendégeid előtt.

Ha pedig borsról van szó, nem minden fekete vagy fehér. Érdemes kísérletezni ezzel a közkedvelt fűszerrel is, ugyanis egészen új ízvilágot nyújthat például a szecsuáni vörösbors vagy a sarawak bors.

Grillezés helyett BBQ

A barbecue fán vagy faszénen, indirekt módon, forró füstön, állandó alacsony hőfokon (110-150 fok között), lassan történő sütést jelent. Kell hozzá tehát idő – és egy jó BBQ tojás – de megéri a befektetett energiát, ugyanis a füstön sült ételek íze páratlan élményt nyújt a húsos fogások kedvelőinek.

Csináld magad!

Te is észrevetted, hogy egyre népszerűbbek és változatosabbak a szakácskönyvek? Nem véletlen, ugyanis sokan szeretik az internetes receptek helyett a csodás fotókkal illusztrált, valódi gasztronómiai szakemberek által jegyzett könyveket lapozgatni a konyhában. Igazi kihívást keresel? A haladó házi szakácsok az ecetet, a sajtot és a sört is otthon készítik el! Mindezt speciális, erre a célra készült konyhai gépek és eszközök segítségével.

Fenntarthatóság

Ha házi sörfőzésre nem is adnád a fejed, arra mindenképp figyelj, hogy időtálló konyhai felszerelést szerezz be otthonodba – az edényektől a nagygépekig! Érdemes otthagyni azt a plusz pénzt a kasszánál, ha tudod, hogy hosszú évekig társad lesz a mindennapokban a szeretett serpenyőd vagy séfkésed. Ha nem kell kétévente újat venned, azzal a bolygónknak is nagyon jót teszel!

További trendekért, újdonságokért és feledhetetlen gasztro pillanatokért látogass el április 22-24. között a Konyhakiállításra a Budapest Arénába, ahol 100 kiállító termékeivel ismerkedhetsz meg, sőt, izgalmas programokon is részt vehetsz! A Miele Nagyszínpadon az esemény mindhárom napján főzőbemutatókkal készülünk, ahol tapasztalt séfektől és gasztrobloggerektől lesheted el a legjobb fogásokat.

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!