VISSZA Ezekre figyelj, amikor munkalapot választasz!

Ezekre figyelj, amikor munkalapot választasz!

Tervezési tippek
2019. 02. 04
Ezekre figyelj, amikor munkalapot választasz!

Az igényeidnek megfelelő munkalap felkutatása a konyhatervezés talán egyik legfontosabb része. A konyhád pultja nem csak a főzéssel kapcsolatos feladatok középpontja, de vizuálisan is meghatározó szerepet tölt be, a konyhaszigetek közösségi funkcióiról nem is beszélve! Az elmúlt évek technológiai fejlődésének köszönhetően ma már számtalan anyag, színezet és felépítés közül választhatsz, melyek más és más igénybevételhez passzolnak igazán. Tarts velünk, és tudd meg, mi az a négy dolog, amit érdemes átgondolnod, hogy te is megtalálhasd az igazit!

Tisztíthatóság

Ha szeretnéd, hogy konyhapultod sokáig eredeti fényében pompázzon, akkor mindenképp tisztán kell tartanod. Ha a konyhád gyakori igénybevételnek van kitéve - például lelkes hobbiszakácsként gyakran főzöl otthon-, érdemes olyan anyagot választanod, amely nem túlságosan kényes a szennyeződésekre. Ilyen a legtöbb modern kvarckompozit, a Corian, az üveg vagy akár a rozsdamentes acél is, melyekről a legtöbb szennyeződést egy nedves ruhával könnyedén feltörölheted. Ha természetes kövekben gondolkodsz (pl. gránit vagy márvány), készülj fel, hogy ezek porózusságuk miatt nehezebben tisztíthatóak és könnyen foltosak maradnak, így érdemes nagyon óvatosan bánni velük.

Karcállóság

A másik fontos dolog, amire érdemes gondolnod, a karcállóság. Ha egy olyan pultról álmodsz, amivel magad mögött hagyhatod a vágódeszkákat és az alététeket, akkor érdemes technikai kövekben, kompozitokban, laminált vagy kerámia megoldások között válogatnod. A márvány, acél és fa munkapultok sokkal érzékenyebbek a felületi sérülésekre, ezért ezeknél mindenképp legyél körültekintő, és használj alátéteket a konyhai munkához!

Hőállóság

Bár a legtöbb munkalapgyártó minden esetben javasolja az alátétek használatát, mégis vannak anyagok, amik jobban bírják a hőt, és olyanok, amik kevésbé. Fából készült munkalap esetén a forró edények szinte azonnal nyomot hagynak, és a kvarckompozitok esetében sem javallott magas hőhatásoknak kitenni őket. A gránit, márvány, kerámia, üveg és acél munkalapok esetében már kevésbé kell ügyelned a hőmérsékletekre, de természetesen ezeknél is érdemes óvatosnak lenned, hiszen a konyhád megérdemli az odafigyelést!

Szín és Textúra

Ha a fentieket mind átgondoltad, akkor már csak egy dolog van hátra, ez pedig a konyhád stílusához legjobban passzoló színezet és textúra megtalálása. Ha vonzódsz a különleges, mély textúrákhoz, akkor érdemes a természetes és mesterséges kövek között nézelődnöd. Ha egy modern, indusztriális stílusra vágysz, akkor az acél, a beton és a kompozitok között keresd az igazit! Ha homogén, egyszínű hatást szeretnél elérni, akkor a Corian és a kompozit megoldások közt is találhatsz neked valót. Ha pedig egy klasszikus, otthonosságot sugárzó konyha a cél, akkor nehéz lesz jobb megoldást találni, mint egy gyönyörűren pácolt és időtálló keményfa munkalap.

További kérdéseid vannak? A 10., jubileumi Konyhakiállításon biztosan választ kapsz rájuk! Keresd a Taylor Design és a Stone Concept standjait, ahol valódi szakértők segítenek abban, hogy megtaláld a tökéletes munkalapot a konyhádhoz!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!