VISSZA Kis konyha, nagy ötletek – így hozd ki a legtöbbet kis konyhádból!

Kis konyha, nagy ötletek – így hozd ki a legtöbbet kis konyhádból!

Tervezési tippek
2019. 02. 09
Kis konyha, nagy ötletek – így hozd ki a legtöbbet kis konyhádból!

Bár mindannyiunk szemében a meghatódottság könnycseppjei gyülekeznek egy-egy hatalmas, loft-szerű, focipálya méretű konyha láttán, a jó konyha design nem 7 négyzetméternél kezdődik! Alább összeszedtünk néhány tippet, hogyan varázsolhatsz kuckós konyhádból igazán otthonos és stílusos teret. Tarts velünk!

Mit nevezünk kis konyhának, és miért jó?

A National Kitchen and Bathroom Association 2009-es definíciója szerint kis konyhának számít, ami 70 négyzetlábnál, azaz kb. 6,5 négyzetméternél kisebb alapterületű, nagynak pedig az, amely ezt meghaladja. Az átlagos konyha méret persze szubjektív, kultúránként eltérő és az elmúlt évtizedek alatt sokat változott, viszont az apróbb helyiségek előnyei nem: ilyen például a könnyebb - és költséghatékonyabb – berendezés, felszerelés, de a mindennapok során is egyszerűbb rendben tartani egy kis konyhát. Az alábbi ötletek megvalósításával sem helyben, sem jó hangulatban nem lesz hiány a következő konyhádban!
Izgalmas konyhai hátfal

Egyszerű, de nagyszerű megoldás, ha egy uralkodó színt választasz a konyhádnak, amit egy-egy izgalmas csavarral fűszerezel, például egy gyönyörű konyhai hátfal burkolattal. Korábbi blogposztunkban már írtunk a matt fekete felületek trendjéről, itt tippeket is találsz arra vonatkozóan, hogyan hozd ki a legtöbbet ebből a mágikus sötét tónusból. A tökéletes konyhai hátfal pedig lehet márvány, csempe, de természetes kövek és kompozitok egész arzenáljából válogathatsz. A Konyhakiállításon keresd a Taylor Design és a Stone Concept standját, ahol biztosan tudnak majd javasolni stílusodhoz és személyiségedhez illő, pompás megoldást!
Színek

Egy kis vidámság még nem ártott senkinek! Ráadásul ami egy nagy konyhában már sok lenne a szemnek, az egy kis konyhában tökéletesen tud érvényesülni. Világos vagy natúr alaptónussal, és egy-egy szaturáltabb, élénk színnel friss és életteli hangulatot varázsolhatsz a konyhádba. A kiemelő szín választásánál elsősorban a szívedre hallgass, hiszen az a lényeg, hogy te jól érezd magad sürgés-forgás közben, de inspirációért a nagy trendteremtő festékgyártók színei között is érdemes böngészni. A Pantone például 2000 óta minden évben kihirdeti az év színét, ami idén a “Living Coral” fantázianevet viseli. Ez a markáns, karakteres és vidám korall árnyalat egyszerre tölti meg lendülettel és lágysággal a teret.
Okos helyezés és tárolás

Minél kisebb alapterületű a konyhád, annál fontosabb, hogy mindennek legyen helye, és minden a helyén legyen. Korábbi blogposztunkban találsz 4 tippet, amivel könnyedén rendet tarthatsz a konyhádban, de már a tervezésnél is szem előtt kell tartanod a helyiség adottságait. Mikor az új konyháról álmodozást konkrét tervre kell lefordítanod, gondold át, mi az, amire mindenképpen szükséged van, mit fogsz gyakran használni, és mi az, ami csak a piros betűs napokon kerül majd elő. Optimalizáld az elemek méretét, például válassz mélyebb, egytálcás mosogatót, falra szerelhető edényszárítót, keskenyebb hűtőszekrényt és építs be mindent, amit csak lehet - például a mikrohullámú sütődet!
Amerikai konyha

Biztosan találkoztál már az úgynevezett amerikai konyhás nappali megoldással, ami az esetek egy részében tudatos tervezői döntés, másik részében pedig helyhiány eredménye. Bárhogy is legyen, ez az egyik leginkább “közösségi” megoldás, hiszen sütés, főzés, koktél keverés közben is együtt lehetsz szeretteiddel. Lazíthatsz az elrendezésen plusz polcok beemelésével, egy multifunkciós sziget elhelyezésével, ami igény szerint lehet pult, étkező és tálaló egyszerre. Ebben az esetben azonban kulcsfontosságú a megfelelő szellőzés, illetve elszívó rendszer biztosítása, a lehető leghalkabb berendezések (például hűtő) kiválasztása, valamint az, hogy a választott kis- és nagygépek ne csak funkcionálisan, de esztétikailag is a toppon legyenek, és harmonizáljanak a nappali enteriőr megoldásaival.
Gyere el a Konyhakiállításra, ahol feltérképezheted a hazai konyha design márkák legjavát, kipróbálhatod a legújabb termékeket és elmerülhetsz a legfrissebb trendekben, az egész napos konyhatervezési tanácsadás során pedig profi segítséget kaphatsz álomkonyhád életre keltéséhez! Találd meg az igazit 2019. március 1-3. között a Budapest Arénában!

 

 

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!