Nyáron a konyha a kertbe költözik, sőt, már egészen tavasz középtől élvezhetjük a finom falatokat kint a szabadban! A feledhetetlen közösségi sütögetésekhez vagy a gondtalan hétköznapi kerti gasztropillanatokhoz azonban elengedhetetlen a megfelelő eszközök beszerzése, a kényelmes és funkcionális elrendezés kialakítása, és nem utolsó sorban a szemet gyönyörködtető, kerti grillek beüzemelése. A 2019-es, jubileumi Konyhakiállításon egy külön elkerített világ várta a kerti konyhák szerelmeseit, alább pedig összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, hogy felkészülten vághass bele az előtted álló kerti parti sorozatba!
Tedd fel magadnak a fontos kérdéseket! Milyen gyakran szeretnél a szabad ég alatt vagy a teraszon sütögetni? Hétköznap is használatba vennéd a kerti sütőt vagy pirosbetűs napokra tartogatod az élményt? Szűk körben szeretnéd élvezni a szaftos falatokat, vagy inkább nagyobb társaságban, családi körben rendeznél nagyszabású kerti partikat? Mennyire vagy kísérletezős típus? A klasszikus szalonnasütés a te asztalod, a kemencében sült tökéletes olasz pizza titkát kutatnád vagy a barbecue partik világa vonz? A kerti gasztronómia tárháza szinte végtelen, jobbnál jobb megoldásokból válogathatsz, így sok időt és energiát takaríthatsz meg magadnak, ha már a kezdeti nézelődést is célirányosan végzed.
Mielőtt beszerző körútra indulnál, nézz körül a neten és tájékozódj tapasztalt ismerőseidtől! A piacon lévő profi márkáknál szinte biztos, hogy előbb-utóbb megtalálod a neked való megoldást, ami tökéletesen kielégíti minden igényedet, hiszen a kisebb mobil grillektől kezdve az ambiciózus épített kemencékig szinte minden variációt megtalálsz. Az elektromos grillek bár kevésbé hangulatosak, és a füst aromájáról is le kell mondanod, viszont egyszerűbb őket beüzemelni, kontrollálni, és zárt térben is használhatók. A gázgrillek szintén nem hozzák a füstös aromát, azonban ezek is azonnal beüzemelhetők és használatra készek. A hagyományos faszenes grillek pompás ízzel ajándékozhatnak meg, szinte bárhol felállíthatók, viszont az időzítésre ügyelni kell a sütögetésnél. Az épített betongrillek tartósak, tömegüknek köszönhetően meghatározó térszervező erőt képviselnek, viszont sütési felületük korlátozottabb, és csak nagy idő- és erőforrás befektetéssel alakíthatók vagy cserélhetők. A lényeg, hogy minden megoldásnak megvannak az előnyei és a hátrányai, amiket tisztán kell látni ahhoz, hogy olyan döntést hozz, amivel hosszú távon elégedett leszel.
Igazán minőségi eredményt csak megfelelő alapanyagok és eszközök felhasználásával lehet elérni. A kerti sütés egyik legnépszerűbb formájára, a grillezésre is igaz ez: mielőtt akcióba lendülsz, szerezz be minden szükséges segédeszközt, hogy a sütés közben a kulináris missziódra és a jó hangulatra tudj fókuszálni! A teljesen nyilvánvaló sütő beszerzésén túl gondolj a hő- és tűzálló kesztyűre, a megfelelő hosszúságú, erős, rozsdamentes acél fogóra, és forgatólapátból vagy spatulából is jó, ha már az elején beszerzel kettőt. Emellett a professzionális eredményért egy pontos hőmérőre is érdemes gondolnod, hogy ne érjenek meglepetések a tálalásnál. Bizonyos grillekben találsz beépített termométert, de akár egy maghőmérő is segítségedre lehet, amivel a hús belső hőmérsékletét ellenőrizheted.
Koszos kötény, tiszta pult – hangzik a konyhában mozgók számára ismerős mondás, ami egy egyszerű, de nagy igazságra mutat rá. Ahogy a konyhádban is fontos, hogy ne „szaladjon”, a kerti gasztronómiában is érdemes odafigyelned, hogy mind a munkakörnyezeted, mind pedig a munkaeszközeid tiszták és használatra készek legyenek. Érdemes beszerezni egy kemény sörtéjű, erre a feladatra kinevezett kefét, amivel minimum sütés előtt és után is megtisztítod a fogókat és a rácsot. Utóbbit érdemes kicsit felmelegítened a tisztítás előtt, hogy könnyebben megszabadulj a szennyeződésektől, ezt követően pedig finoman megolajozni, hogy elkerüld a makacs, ragaszkodó égéstermékeket.
Kerti szabadság ide vagy oda, a sütés-főzés ergonómiai szabályai nem változnak. Ügyelj arra, hogy minden szükséges alapanyag és eszköz kéznél legyen, ne pedig az utadban! Az alapvető szellőzési és biztonsági követelmények miatt hagyj bőven teret a tűzrakó körül, de tarts megfelelő pakolófelületet, hogy ne kelljen minden alkalommal nagy mozdulatokat tenned, mikor újabb adag zöldségért, húsért vagy fűszerért nyúlnál! Készülj fel a váratlanra: a „biztonsági mentésekre” is legyen terved, ha valami nem úgy alakul, ahogy elképzelted, így nem landol a pázsiton az, ami nem oda való!
Ha alacsony fenntartású kültéri főzési lehetőséget szeretnél, érdemes olyan eszközökbe fektetned, melyek kiállják az idő próbáját. A leghosszabb élettartam érdekében érdemes a beépített kinti sütő építtetését számításba venned, mely egy kő fronttal vagy egy gránit munkalappal megspékelve igazán ízléses és időtálló megoldást jelent. A kő felületek az időjárás viszontagságait is jól bírják, így biztos lehetsz benne, hogy a tavasz közeledtével a grilled készen áll a használatra!
Szíved szerint már szaladnál is a kertedbe, és izzítanád a grillt? Látogass el 2019. március 22-24. között a Budapest Arénába, ahol a Gardenexpón nem csak a kerti sütögetés legprofibb eszközeit térképezheted fel, de a kiállítóktól még több hasznos tanácsot és tippet is megtudhatsz!