VISSZA Tojáshéjból hűtőszekrény

Tojáshéjból hűtőszekrény

Konyhatrendek
2021. 11. 19
Tojáshéjból hűtőszekrény

Ami pár évvel ezelőtt még csak egy optimista kezdeményezésnek tűnhetett, az mára egy jól megközelíthető és megkerülhetetlen céllá vált. Az otthoni fenntarthatóság kérdése egyre jobban foglalkoztat minket. Egy piackutató cég tavaly készített felmérése szerint például Németországban az emberek több mint 80 százaléka nem kíván olyan döntéseket hozni, amelyek közvetve vagy közvetlenül negatív hatással lehetnek a bolygó sorsára. Idehaza a környezettudatosság talán ennyire még nem kiemelt szempont, de kétségtelen, hogy nálunk is folyamatosan nő azok száma, akik figyelembe veszik ezt a tényezőt az élet számos területén, így a konyhai eszközök, háztartási gépek beszerzése, kiválasztása esetében is. De hogy pontosan milyen szempontok játszanak szerepet a konyhai fenntarthatóság kialakításában, azt a legújabb cikkünkből megtudhatod, melyben Szalai Dávid, a Sell Magazin szerkesztője volt segítségünkre.

A hatékonyság az első

Háztartási készüléknél nyilvánvalóan a hatékonyság a legfontosabb szempont a környezettudatosság tekintetében. Ez egyik oldalról azt jelenti, hogy az emberek figyelmet fordítanak arra, hogy az adott gép mennyi energiát fogyaszt. Ez már csak azért is prioritást élvez, mert ennek van leginkább kézzel fogható jele, ami az üzemeltetési költségek alakulásában nyilvánul meg. A napjainkat érintő energiaválság kapcsán felszökő árak pedig sajnos még aktuálisabbá teszik ezt a kérdést. Természetesen a kínálat is igyekszik megfelelni a takarékossági elvárásoknak és a fejlesztések egyik kiemelt iránya a fogyasztáscsökkentés.

Az energiafelhasználást visszafogó fejlett technológiák és működést optimalizáló rendszerek mellett azonban fontos jellemző a funkcionalitás is. Például egy mosogatógép, ami automata mosószer adagolóval rendelkezik, a mosogatószer kiadásokat is képes leszorítani. Egy hűtőszekrényben található frissentartó rekesz pedig jelentősen csökkentheti a kukába kerülő élelmiszerek mennyiségét. Ez sem lebecsülendő, mivel idehaza nagyságrendileg személyenként havonta 3 kg élelmiszert dobunk ki, ami éves szinten igen szép summát tesz ki egy családnál.

Választani tudni kell

Nem sokat ér a gyártók erőfeszítése, ha a vásárló nem tudja eldönteni, hogy melyik készülék milyen előnyöket kínál. Fogyasztás tekintetében jó tájékozódási lehetőséget kínál az energiacímke. Az idén márciusban megújult címke viszont félreértésekre adhat okot, hiszen a korábban legjobbnak számító besorolások eltűntek. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a gépek rosszabbak lettek, csak, hogy a szabályozás szigorodott. Az új rendszerben pedig a készülékek közötti különbségek a korábbinál sokkal jobban átláthatók.

Sajnos az energiacímke csak a háztartási nagygépeknél ad támpontot és ott sem jelennek meg olyan szempontok, mint mondjuk az újrahasznosítással kapcsolatos információk. Éppen ezért érdekes például a francia Group SEB kezdeményezése. A többek között a Tefal és Rowenta márkákat is jegyző cég idén ősztől saját ECO címkét vezet be. A speciális jelölés lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy könnyen azonosítsák a vállalat környezetbarát szempontból kiemelkedő termékeit. A cég termékeinek öt szempontból kell jól teljesíteniük, hogy a címkét megkaphassák. Ezek a környezetre alacsony hatást gyakorló anyagok használata, az energiahatékonyság, a tartósság és javíthatóság, a fokozott újrahasznosíthatóság és a környezetbarát csomagolás.

Újrahasznosított konyha

A használat során keletkező energiafogyasztás viszont csak az egyik oldal, ugyanis a gyártás is jelentős környezetterheléssel jár. Számos márka felismerte már ezt, és komoly célokat fogalmazott meg a fenntarthatóság érdekében. A Beko például a BioCycle hűtőszekrényeinek egyes komponenseiben szerves hulladékot használ alapanyagként, így ezekben a modellekben a tojástartó 20 százalékban eldobott tojáshéjból és 80 százalékban bioalapú műanyagból, úgynevezett bioplasztikból készül. Az ajtótömítéseknél pedig 25 százalékban kukoricakeményítőt és cukornádat használnak. A márka egyes termékeinek előállításánál PET palackokat, de tengerekből származó elhagyott halászhálókat is felhasznál. A cég 2017 óta 58 millió műanyag palackot hasznosított a gyártásban, ami 2200 tonnával csökkentette a CO2 kibocsátást.

Szerencsére számos más gyártónak is hasonló törekvései vannak. A Nespresso kávékapszulák használat után teljes mértékben újrahasznosíthatóak. Sőt a legújabb Vertuo rendszer esetében a cég azt kívánja elérni, hogy ezek a kapszulák 85 százalékban újrahasznosítható alumíniumból is készüljenek. A vállalat 2022-re pedig azt a célt tűzte ki, hogy minden csésze Nespresso kávé karbonsemleges legyen.

Meg kell még említeni ebben a sorban a Sage termékkategóriát teremtő új készülékét is, a FoodCycler asztali komposztálót. Az eszköz 2 liter szerves hulladékból hozzávetőlegesen 3 deciliter úgynevezett EcoChipset, egyfajta granulátumot állít elő. Ez akár fel is használható például a konyhakerti növények talajába forgatva, de legrosszabb esetben is jelentősen csökkenti a szerves hulladék mennyiségét.

Ahogy az elmúlt években, úgy 2022-ben is a legfrissebb innovációk és az úttörő konyhai trendek elsőszámú bemutatótere lesz a Konyhakiállítás, melynek köszönhetően számos fenntartható otthoni megoldást és a környezettudatosság mentén született koncepciót ismerhetsz meg testközelből. Látogass ki 2022. február 25-27. között a Budapest Arénába, és találj rá az álomkonyhára!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!