VISSZA Tradíció és minőség művészi ötvözete - japán késhatározó

Tradíció és minőség művészi ötvözete - japán késhatározó

2024. 02. 13
Tradíció és minőség művészi ötvözete - japán késhatározó

A japán kések nemcsak a minőségük és a funkcionalitásuk okán váltak világhírűvé, hanem a japán kultúra mélyen gyökerező hagyományai miatt is. Azoknak, akik az ízeken túl érdeklődnek a gasztronómia gyakorlati oldala iránt is, mindenképpen érdemes beleásniuk magukat a témába, hiszen a kés az egyik legfontosabb eszköz a konyhában.

A hagyományos japán kések alapanyaga a kiváló minőségű, magas széntartalmú, rozsdamentes – gyakran damaszkuszi – acél. Ezek az anyagok kiváló élhossztartást, korrózióállóságot és tartósságot biztosítanak. A japán kovácsok kézimunkával készítik ezeket a késeket, melyhez hatalmas tapasztalatra és szakértelmére van szükség. A kovácsolási folyamat során az acél rétegeket hajtanak össze és hajlítanak újra, hogy egy erős, rugalmas és éles penge alakuljon ki.

A japán konyhakések különböző formákban és méretekben kaphatók, illeszkedve a különböző konyhai feladatokhoz. Például a Santoku kést általános vágási feladatokhoz használják, a Gyuto kést gyakran a húsok és zöldségek szeletelésére és aprítására alkalmazzák, a Debát pedig halcsontokhoz és filézéshez. Új kiállítónknál, a Japán Kések Boltjánál a legkülönfélébb késeket találod az idei Konyhakiállításon, ahol szakszerű tanácsokkal segítenek kiválasztani a személyiségedhez és szokásaidhoz leginkább passzolót. Addig is tarts velünk, és ismerd meg a legfontosabb japán késtípusokat cikkünkből!

Santoku – Univerzális kés

A Santoku név jelentése "három erény", ami a három alapvető konyhai feladatra utal: a szeletelésre, a kockázásra és az aprításra, melyeket hibátlanul elvégezthetünk vele. Nem is csoda, hogy ezek a kések világszerte népszerűek lettek hatékonyságuk és sokoldalúságuk miatt a különböző konyhai alkalmazásokban.

A Santoku kések általában rövidebb, szélesebb pengével rendelkeznek a hagyományos nyugati séfkésekhez képest. A penge lapos az él mentén, enyhén görbült hason, ami lehetővé teszi egy sima, hintázó mozgást vágás közben.

Gyuto – Szakácskés

A Gyuto kés hagyományosan hosszabb és vékonyabb pengével rendelkezik, mint a Santoku kés, ami lehetővé teszi a precíz szeletelést, darabolást és aprítást. Ez a kés ideális választás lehet húsok, zöldségek és halak feldolgozásához egyaránt.

A Gyuto kést gyakran használják a japán stílusú konyhákban, de világszerte egyre népszerűbbé válik a sokoldalúsága és hatékonysága miatt. Akár profi séf, akár otthoni szakács vagy, egy Gyuto kés hozzáadása a konyhai felszereléshez megkönnyítheti a különféle konyhai feladatokat, és javíthatja a vágások pontosságát és hatékonyságát.

Nakiri – Zöldségkés

A Nakiri egy speciális eszköz, amelyet kifejezetten zöldségek és gyümölcsök vágására és aprítására terveztek. A nakiri kés jellegzetessége a kétoldalas, egyenletes él, amely lehetővé teszi a kényelmes és hatékony vágást mindkét oldalról.

A kés lapos, négyzetes pengéje ideális például hagymák, répák, uborkák vagy paradicsomok feldolgozásához, de alkalmas bármilyen más zöldség vagy gyümölcs vágására is. Jóval azelőtt, hogy a Santoku népszerűvé vált volna, az emberek általában a Nakirit választották általános, univerzális célú konyhakésnek otthonaikba.

Usuba – Zöldségszeletelés

Az Usuba kést főként zöldségek és gyümölcsök vágására és aprítására használják. Az usuba késnek jellegzetes, egyenes pengéje van, amely egyoldalas élezéssel rendelkezik, azaz az egyik oldala éles, míg a másik oldala lapos és egyenes marad. Ez a kialakítás lehetővé teszi a precíz és sima vágást, ami különösen fontos a zöldségek és gyümölcsök esetében. Ideális választás a japán gasztronómiában jellemző papírvékony, átlátszó szeletek készítéséhez. Tökéletes hagymák, retkek vagy uborkák aprításához, de akár érett paradicsomokat is vághatunk vele. Kelet-Japánban – például Tokióban – a legnépszerűbb a séfek körében.

Kiritsuke – Séfkés

A Kiritsuke kés hagyományosan a sushi-séfek és a japán mesterségekben jártas szakácsok egyik kedvenc eszköze. Ez a kés egyedülálló kialakítással rendelkezik, amely ötvözi a gyakorlati funkciót és az esztétikát, és lehetővé teszi a széles körű konyhai munkák hatékony elvégzését. A Kiritsuke szó szerinti fordításban azt jelenti: felmetszett.

A kés jellegzetes tulajdonsága az egyik oldalon egyenes élezéssel rendelkezik, míg a másik oldalon hegyes végű. A penge típus asszimetrikus és univerzálisnak tekinthető a japán konyhában és széles körben használják, például sashimi előkészítésére vagy zöldségek finom aprítására.

Deba – Henteskés

A Deba kést finom munkákhoz tökéletesítették az Edo korszakban, a 17-19. században. Ideális választás lehet a nyers halak bontásához, a csontok eltávolításához és a filézéshez. Jellegzetes kialakítású, vastag és erős pengével rendelkezik, amely lehetővé teszi a keményebb halcsontok átvágását. A kés hossza és súlya miatt hatékonyan lehet dolgozni vele, nagyobb mennyiségű halat is rövid idő alatt dolgozhatunk fel. A Deba kés használata különleges technikát igényel, így gyakran tapasztalt séfek használják.

Sujihiki – Szeletelőkés

A Sujihiki kést húsok szeletelésére és halak filézésére használják, a céltól és a konkrét alaktól függően faragókésként is használható. Általában hosszú, vékony, dupla élű pengével rendelkezik, amely lehetővé teszi a könnyű és precíz szeletelést. A Sujihiki kés kiváló választás lehet sashimihez, a húsok, például marha, sertés szeleteléséhez, valamint a halak filézéséhez is. Képes egyenletes és vékony szeletek elkészítésére, ami fontos lehet a hús vagy hal érzékeny vágásához, például sushi vagy sashimi készítésekor.

Yanagiba – Szeletelőkés

A Yanagiba egy tradícionális Sashimi japán kés. A szó jelentése fűzfalevél alakú penge, ami hosszú és vékony, katanára hasonlító alakjára utal. Másik neve Shobu, és különösen Nyugat-Japánban népszerű, Osaka és Kyoto környékén. A penge általában egyoldalasan élezett, ami azt jelenti, hogy csak az egyik oldala éles, míg a másik oldala lapos marad. Ez a kés kifejezetten arra tervezett, hogy vékony és precíz szeleteket lehessen vágni a halhúsból, lehetővé téve a sushi és sashimi elkészítését, valamint más halételek készítését. A Debához hasonlóan a Yanagiba használata is tapasztaltabb séfek számára javasolt.

Petty – Kiskés

A Petty kis méretű, univerzális kés, általában kisebb pengehosszal rendelkezik. Kompakt mérete, jó kezelhetősége miatt legtöbbször hámozásra, gyümölcsökhöz, ételek előkészítéséhez vagy kisebb dolgok vágására, precíz munkához használják. Legyen szó egy egyszerű saláta elkészítéséről vagy egy bonyolultabb japán étel megalkotásáról, a Petty kés lehet egy megbízható társ minden olyan konyhai munkához, ahol a precizitás, a fordulékonyság és a sokoldalúság kiemelkedő fontosságú.

A japán konyhakések többek egyszerű konyhai eszközöknél – valódi mesterművek, amelyek a japán kovácsok hagyományaiból és szakértelméből táplálkoznak. A magas minőségű anyagok, a precíz készítés és az éles penge teszi őket ideális választássá minden szakács számára.

Ha szeretnéd felfedezni a japán kések világát, látogasd meg a Japán Kések Boltjának standját a Konyhakiállításon, vagy március 4-től új üzletét a Mester utca 29-31. szám alatti Spirit Residence földszintjén!

Az eseményen az alább látható különlegességet 30% kedvezménnyel szerezheted be. Ez a Santoku kés Ginsan 3 rozsdamentes acélból készült, pengéje 3 rétegű. A késpenge felülete Nashiji, ami a japán körtehéj felületére hasonlít, markolata pedig zebrano fa. Ezt az afrikai fafajtát elsősorban Nyugat-Afrikában, leginkább a délnyugat-kameruni alföldi erdőkben és Kongóban találhatjuk meg, ahol az erdők egyik legnagyobb fája. Különlegességét a gyönyörű fekete és krémes csíkos faszerkezet adja. Gesztje világosbarna vagy krémszínű, sötét feketés barna csíkokkal. Európában innen kapta a Zebrano nevet, hiszen ez a különleges megjelenés halványan emlékeztet a zebra csíkjaira. A hosszában futó, általában kontrasztos csíkok lehetnek egyenesek, hullámosak vagy teljesen rendezetlenek is.

Online jegyelővétellel elkerülheted a sorban állást, sőt, belépődért 30% kedvezményt is kaphatsz a Tefal szaküzleteiben és a homeandcooking.hu webshopban. Részletekért látogass el a Jegyek oldalra, további inspirációért pedig Facebook és Instagram oldalunkra.

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!