VISSZA 2022 mértékadó konyhadesign trendjei

2022 mértékadó konyhadesign trendjei

Konyhatrendek
2022. 02. 17
2022 mértékadó konyhadesign trendjei

Egy álomkonyha megannyi részletből tevődik össze: bútorok, felületek, kis- és nagygépek harmonikus összessége szükséges ahhoz, hogy valósággá váljon. Az idei Konyhakiállításon mindegyik területet lefedjük majd, viszont 2022-ben minden eddiginél gazdagabb konyhabútor felhozatallal készülünk a konyhák szerelmeseinek és az építkezés vagy felújítás előtt állóknak. Korábban már készítettünk egy szerényebb konyhai trendmutatót, most azonban egy olyan átfogó anyagot olvasol, melyben szinte mindent megtalálsz, ami a konyhai design terén meghatározza a jelent és közeli jövőt. A 0614 Design stylistja, Hortobágyi Kata szakértői segítségével nem kevesebb, mint 20 inspiráló irányt mutatunk be cikkünkben, amelyek külön-külön is megállják a helyüket, de kombinálhatók is az igazán egyedi végeredményért.

1. Színes konyhák

A fiatalos konyhák térhódítása folytatódik, melyekben a memphis stílus színei és játékos formái meghatározóak. Bátran variáld a frontok árnyalatait, keress színes kiegészítőket, vagy párosíts pasztell színű csempét színes fugával! Tovább fokozhatod az oldott hangulatot a nyitott és zárt tárolók változatos alkalmazásával.

2. Zárt szekrény helyett lebegő polc és kő burkolat

Lebegő polcokkal szellősebbé teheted a konyhádat, szép kövekkel és márvánnyal pedig igazán elegánssá varázsolhatod az enteriőrt. A légies hatás megőrzéséért ne zsúfold túl a polcokat, inkább hagyj teret dekoratív kiegészítőknek vagy műtárgyaknak! Abban az esetben válaszd ezt a kialakítást, ha a praktikusság helyett az esztétikára helyeznéd a hangsúlyt, illetve, ha a rendelkezésre álló - például tárolási célú - hely elegendő.

3. Klasszikus tűzhelyek, látványos mosogatók és elszívók

A vintage és rusztikus hangulatú gáztűzhelyek mellett a különleges zománc és kerámia mosogatók, valamint a hatalmas, látványos elszívók is divatossá válnak (utóbbival kapcsolatban korábbi cikkünkben találsz izgalmas megoldásokat). Ezeket elhelyezheted tradicionális, vidéki stílusú konyhában, de a letisztultabb, modern konyhabútorok mellé vagy egy eklektikusabb térbe is remekül illenek.

4. Fa minden mennyiségben

A fa szépsége, természetes melegsége a konyhákban is barátságos hangulatot teremt. Idén a 70-es évekre jellemző közép és sötétebb barnás tónusú fákat, például diót válassz! Amennyiben sok természetes fény árad a konyhádba, úgy nagyobb felületeket - például falakat, mennyezetet - is fedhetsz fával.

5. Különleges kövek

Látványos erezetű és különleges árnyalatú kövekkel elegáns és egyedi karaktert adhatsz konyhádnak. Ma már számtalan természetes és kompozit anyagból választhatsz, melyeket pultként, önálló szigetként, padló és falfelületként is felhasználhatsz. Ezek nem csupán lélegzetelállítóan látványosak, de jellemzően strapabíróak és könnyen tisztíthatók is, így sokáig élvezheted ragyogó megjelenésüket.

6. Eltérő frontok

Izgalmas és vagány teret teremthetsz, ha bátran kombinálod a különböző alsó-felső frontokat, vagy akár a fogantyúkat. Nem szükséges elköteleződnöd egyetlen szín és anyag mellett, azonban a választott színek és stílusok harmóniájára érdemes figyelni.

7. Festett konyhák

Nem szeretnél teljes konyhafelújítási projektbe kezdeni, viszont már unod a régit? Akkor a krétafestéket neked találták ki! Az Annie Sloan Hungary kínálatában fantasztikus árnyalatok közül választhatsz, a széles palettának köszönhetően pedig biztosan találsz olyan tónust, ami tökéletesen passzol lakásod meglévő enteriőr-koncepciójába. A konyhabútor mellett öltöztetheted a falat is ugyanazzal a színnel a térérzet növelése érdekében, de kísérletezhetsz is, külön-külön színnel frissítve az alsó és felső frontokat.

8. Egyedi frontok

Több kreatív cég készít designerekkel együttműködve különféle frontokat az Ikea Method konyhákra szabva (például a Fropt, a Reform és az &Shufl), így teljesen egyedi, személyre szabott konyhád lehet a régi Ikea konyha átöltöztetésével. Ha nem szeretnél egy teljesen új konyhabútorra beruházni, érdemes megismerkedned velük!

9. Sötét konyhák

A sötét konyhák idén is hódítanak, nem csoda: elegáns, drámai és maszkulin hatásuk megkérdőjelezhetetlen. Érdemes a matt és fényes felületek váltakozásával kísérletezni, de akár teátrálisabb fogásokkal és párosításokkal is próbálkozhatsz. Fontos észben tartani azonban, hogy egy fekete, illetve sötét tónusú konyha akkor lesz igazán vonzó, ha tisztán tartod.

10. Lekerekített formák

A 70-es évek esztétikája nem csak a zenében és öltözködésben köszön vissza manapság, de a konyhákba is bekúszott. Az organikus, íves, lekerekített formavilág konyhaszekrényeken, szigeteken, pultokon és elszívókon is megfigyelhető, melyhez remekül passzolnak az ovális vagy kerek asztalok.

11. Kis méretű elemekkel borított falak

Ha szeretnéd feldobni konyhád falát, válassz apró elemekből álló burkolatotot! A csíkos, mozaik hatású hátlapok, a sötét fa és a helyenként felbukkanó fémes részletek szintén a 70-es évek amerikai konyháit idézik meg. Az elegáns, mégis barátságos és meleg összhatás garantált.

12. Rusztikus és természetes anyagok

A természetes anyagok térhódításáról nem lehet eleget beszélni. A natúr kövek, rusztikus, gyönyörű fafelületek és egy kis bronz, üveg vagy nyers fém kombinálásával kifinomult és kiegyensúlyozott enteriőrt alakíthatsz ki. Színek terén maradj visszafogott: a natúr, fekete és fehér tónusokat válaszd!

13. Különleges padlók

Szokatlan, de annál látványosabb megoldás, ha a idén a padlóra helyezed a hangsúlyt. A négyzetes vagy téglalap formájú, kissé unalmas klasszikus járólapok helyett szabálytalan vagy mozaikszerű elrendezést válassz! Mutatós továbbá, ha a padló és a konyhapult hátfala ugyanazt a borítást kapja.

14. Hullámzó fa

A hullámos fapanelek nem csak a nappalik és bútorok terén váltak népszerűvé, a konyhákban is remekül használhatók. A korábban említett divatos, íves formák kiválóan burkolhatók bordás fafelületekkel, izgalmas textúrát adva egy-egy kiemelt részletnek. Ebben a cikkünkben egy hazánkban korábban nem látott márkát mutattunk be, aminek termékeiből további ihletet meríthetsz.

15. Eklektikus világ

A kreatív személyiségek és művészlelkek közkedvelt stílusa természetesen a konyhában is helyet kaphat. A különleges, kreatív megoldások halmozása, az új és a régi darabok keveredése merész és igazán egyedi enteriőröket szül. Vintage bútorok, műalkotások, karakteres dekoratív elemek szertelen egyvelege a szabadság érzetét kelti.

16. Konyhasziget pad szerepben

A konyhasziget és a bárszék párosának alternatívája lehet, ha az ülőbútorokat padra cseréled. Stílusos konyhai padodat helyezheted a konyhasziget elé, mellé vagy alá, de akár a sziget részévé is válhat, maximálisan kihasználva így a teret.

17. Fémes felületek

Fényes vagy matt - bármelyik jó választás, de a legjobb, ha kombinálod a kettőt. Kisebb helyiségek esetén kifejezetten előnyös a fényes felület, hiszen a tükröződő felületek tágítják a teret. A népszerű réz és a bronz mellett izgalmasak a korrodált felületek is, melyek jól társíthatók a kövekkel, fával, betonnal is, sőt, az élénk, erős színeket is elbírják.

18. Csempézett pultok és szigetek

Kisebb méretű csempével burkolhatsz munkapultot vagy konyhaszigetet is. Legyen az rusztikus, fényes (úgynevezett metró) vagy sima és matt felületű, mindegyik mutatós megoldást eredményez.

19. A kamra reneszánsza

Az elmúlt években átalakult ritmusunk miatt újból fontossá vált a kamra szerepe az otthonokban: hogy minden kéznél legyen, ha valamiért hosszú időre a négy fal közé szorulnánk. Egy méretes kamraszekrény vagy egy dedikált, bejárható, a praktikus tárolás szellemiségében kialakított helyiség mindenképpen jó szolgálatot tesz majd a jövőben is.

20. Minimál konyhák

A letisztult, sallangoktól mentes design konyhák bár kissé háttérbe szorultak, de továbbra velünk élnek. A mindent elrejtő, hatalmas ajtók, a látványos, mégis egyszerű sziget variációk elegáns és kifinomult enteriőrt teremtenek. Egy ilyen faltól falig beépített, minimál stílus szerint kialakított térbe lépve sokszor el is felejtjük, hogy egy konyhában vagyunk.

Szeretnéd a fenti irányzatokat testközelből megvizsgálni? Gyere el 2022. április 22-24. között a Budapest Arénába, ahol a legfrissebb trendekkel és újdonságokkal várunk! Addig is kövess minket Facebookon és Instagramon további inspiráló tartalmakért!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!