VISSZA A prémium olasz design és a főzés iránti szenvedély találkozása: Arclinea interjú

A prémium olasz design és a főzés iránti szenvedély találkozása: Arclinea interjú

Kiállítói szelekció
2022. 03. 16
A prémium olasz design és a főzés iránti szenvedély találkozása: Arclinea interjú

Legújabb partnerünk, a Code az olasz designbútorok forgalmazójaként került be a köztudatba, ennél azonban sokkal többet - páratlan szaktudást és ügyfélközpontú hozzáállást - kínálnak ügyfeleiknek. Megújult, 1400 négyzetméteres showroomjuk Európa egyik legnagyobb multibrand üzlete, mely számtalan prémium márkának ad otthont, többek között a Minotti, a B&B Italia, a Maxalto, a Cassina, a Porro és az Antonio Lupi pompás termékeinek.

Az általuk képviselt elsőrangú márkák közül is kiemelkedik az olasz Arclinea, mely kis faipari szakműhelyből a high-end design világ egyik megkerülhetetlen szereplőjévé nőtte ki magát. A Konyhakiállításon való első megjelenésükre egy lélegzetelállító darabbal készülnek, melyet hamarosan testközelből is megcsodálhatsz a Budapest Arénában. Addig is ismerd meg az Arclinea történetét és design filozófiáját interjúnkból!

Idősebb Silvio Fortuna a nevét viselő vállalatot közel 100 éve alapította famegmunkáló-műhelyként, az Arclinea márka azonban csak később, 1960-ban született meg. Hogyan vált egy kis családi vállalkozás az évek során az egyik legtekintélyesebb konyhai márkává?

A Fortuna család története a főzés iránti szenvedélyhez kötődik. Az idősebb Silvio Fortuna, mielőtt asztalosnak állt és 1925-ben újra megnyitotta volna a dédapja által 1816-ban alapított, majd az első világháború alatt bezárt kézműves üzletet, a szülei tulajdonában lévő "Alla Vittoria" nevű trattoria (hagyományos étterem) falai közt és ételein nőtt fel. Amikor az asztalosipari termelés kezdett fejlődni és meghonosodni a három örökös, Angelo, Almerino és Lena csatlakozását követően, a kézművesség dimenzióján túlmutató hivatástudat kezdett kialakulni. Ennek eredménye volt az első, teljesen természetes fából készült, Thea nevet viselő moduláris konyha megtervezése 1958-ban, melyet markáns esztétikai hatás és a zománcozott fémtől - amely akkoriban a konyhák gyártásához használt általános anyag volt - való egyértelmű elszakadás jellemzett.

Melyek az Arclinea konyhák fő jellemzői?

Az otthon összes helyisége közül a konyha a legösszetettebb és legizgalmasabb. Ez az a pont, ahol a konyhaművészet és a vendéglátás, a nagy teljesítményhez illő anyagok és a legmodernebb technológiák egybeolvadnak. Az Arclinea válasza erre a komplexitásra mindig is a technikai és gyakorlati precizitás, a forma és a tér innovációjának ötvözése volt, azzal a céllal, hogy ne csak berendezéseket és bútorokat gyártson, hanem a főző- és életterek új koncepcióját is létrehozza.

Az Arclinea újításai a változásokat befogadó tervezési megközelítés szolgálatában előrevetítik a főzőterek fejlődését, amellyel az Arclinea életben kívánja tartani a nagyszerű olasz hagyományt, amelyet a funkciók, anyagok, formák és mindennapi életterek pontosabb tervezésének nyomán gondolnak tovább.

2018-ban az Arclinea a B&B Italia, a Flos és a Louis Poulsen vállalatokkal együtt a Design Holding, a legnagyobb európai top-end design csoport része lett. Milyen közös értékek kötik össze ezeket a márkákat?

A fő értékek elsősorban az innováció és a minőség, amelyek közösek a csoport valamennyi márkájában, amit a termékek és a gyártás egymást kiegészítő jellege, a design, a hagyományok és az innováció egyedi módon történő összekapcsolásának képessége egészít ki. A szinergia kulcsszó, amely azonnal megjelent a szerződéses és a kereskedelmi oldalon. Egyrészt nagyobb léptékű projektek esetén a konyha “segít” a lakótérnek, a lakótér pedig a konyhának, másrészt a folyamatos párbeszéd és a kereskedelmi hálózat létrehozására irányuló közös erőfeszítés mindenki számára előnyökkel kecsegtet.

Az Arclinea 1985-ös kommunikációs kampánya visszahelyezte a konyhát az otthon középpontjába. Azóta sokat változott az életstílusunk, ahogy a "tökéletes" konyháról alkotott elképzelésünk is. Megfigyelhető változás a konyhák szerepében a pandémia kezdete óta?

A világjárvány minden bizonnyal a konyhai tér és általánosságban véve az otthon szerepének, fogalmának szükségszerű felülvizsgálatát váltotta ki. A világjárvány által a mindennapi viselkedésünkben és szokásainkban okozott változás hozzájárult ahhoz, hogy reflektáljunk a terek elrendezésére, a lehető legnagyobb mértékben a rugalmasság, az integráció és a multifunkcionalitás jegyében tervezve meg azokat. A konyha azonban továbbra is a középpont, az otthon kereszteződése és találkozóhely marad: a világjárvány előtt, alatt és után is.

Az Arclinea 1987 óta dolgozik együtt a világhírű építésszel és tervezővel, Antonio Citterióval. Hogyan jellemezné az együttműködést?

Antonio Citterio és az Arclinea 1986 óta tartó kapcsolata az anyagok, eljárások és technológiák abszolút ismeretéből kiindulva, a "teljes minőség" logikája mentén haladva egy igazán különleges, egyedülálló módon alakította a konyhák elképzelését, tervezését és gyártását. Ennek eredménye az innovatív "Concept" termékek megalkotása, amelyek célja, hogy minden egyes technikai problémát maximálisan formális és funkcionális módon oldjanak meg, így pedig egyre kreatívabb, személyre szabottabb és élhetőbb konyhák szülessenek. Az Arclinea missziója mindig is az volt, hogy az idő próbáját kiálló terveket alkosson, megelőzve és felülmúlva a trendeket.

Van személyes kedvenc Arclinea kollekciója, újítása vagy terméke?

A kedvenc Arclinea-modellem az Italia, az Antonio Citterio által tervezett első "koncepció". Ez tulajdonképpen a professzionális konyha otthoni térbe való átültetése, amely új mérföldkövet jelentett az Arclinea világában, és amely később, a 2000-es évek elején az Arclinea Collection részévé vált. Mint már említettük, az Arclinea célja mindig is az volt, hogy olyan termékeket fejlesszen ki, amelyek kiállják az idő próbáját: az Italia ma is a legkeresettebb konyhamodellek közé tartozik.

Mivel készül az Arclinea a Konyhakiállításra?

Az Arclinea egy különleges Lignum et Lapis fa ajtóval kombinált márvány szigettel készül az idei Konyhakiállításra, a három legnemesebb kivitel egyikével; Calacatta Oro márványt használunk a szigethez, a konzolos elemekhez pedig amerikai diót és PVD Champagne színű rozsdamentes acél süllyesztett fogantyút. A színek és a felületek tökéletes kombinációja nemességet ad a szoborszerű szigetnek, melyet természetesen szintén Antonio Citterio tervezett 2008-ban.

Fedezd fel az Arclinea konyhák varázslatos világát a CODE Showroom jóvoltából a Konyhakiállításon április 22-24. között a Budapest Arénában! Szeretettel és fantasztikus újdonságokkal várunk az év legnagyobb konyhai eseményén! Váltsd meg belépőjegyed elővételben kedvezményesen, és kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!