VISSZA Egy forradalmi ötlet: szőnyeget a konyhákba és az étkezőkbe!

Egy forradalmi ötlet: szőnyeget a konyhákba és az étkezőkbe!

Konyhatrendek
2020. 02. 21
Egy forradalmi ötlet: szőnyeget a konyhákba és az étkezőkbe!

Szinte el tudjuk képzelni a pillanatot, amikor meglátod legújabb írásunk címét: “Szőnyeg a konyhában? Biztos, hogy jó ötlet ez?” Sok ehhez hasonló gondolat támad azok fejében, akik először hallanak a konyhai szőnyegek trendjéről. A Konyhakiállításon azonban szeretnénk bebizonyítani neked, hogy egy pazar szőnyeg elhelyezése otthonod egyik legmeghittebb helyiségében nemcsak jó: egyenesen fantasztikus ötlet! Olvass tovább, hogy megismerd konyhád felvirágoztatásának egyik legszebb módját: vár a konyhai szőnyegek világa!


Tervező: Róbert Vanda

Bár úgy tűnhet, egy konyhai szőnyeg kizárólag esztétikai okokból kerül a térbe, rengeteg praktikus előnye van annak, ha konyhád padlóburkolatára egy megnyerő textil is kerül. Első és egyik legfontosabb hozománya, hogy a megfelelő munkaterület elé helyezett szőnyeg számos kéretlen szennyeződéstől óvja meg az értékes burkolatot, legyen szó a mosogatóból kifröccsenő vízről vagy egyéb koszolódástól. Emellett bármilyen leeső tányérnak vagy pohárnak sokkal nagyobb esélye lesz a túlélésre, ha a szőnyegen landol - ezért is fontos végiggondolni egy konyhai szőnyeg pontos helyét, ám erről majd később. Ami talán az egyik legvonzóbb érv lehet a munkaterületek elé fektetett szőnyeg mellett, az a kényelem, melyet neked nyújt. Gondolj csak bele, mennyivel szívesebben állsz majd neki teendőidnek, ha mindezeket egy kellemes, puha felületen végezheted! Segítségükkel konyhádat a házimunka központjából egy hívogatóan otthonos környezetté alakíthatod.


Tervező: Lőrincz Lili Hanna

Egy szőnyeg vizuális hatása a konyhára nézve azonban cseppet sem elhanyagolható. Ráadásul, ellentétben a falburkolattal, konyhai hátlappal és egyéb design elemekkel, a szőnyeg bármikor és egyszerűen cserélhető. Érdemes lehet tehát elgondolkodni, hogy a konyhádból jelenleg hiányzó stíluselemeket egy szőnyeg formájában hozd be a térbe. A szőnyeg stílusa természetesen függ konyhád méreteitől, színeitől, valamint a személyes ízlésedtől. Egy sötétebb konyha szinte kivirul egy világos textiltől, a neutrálisabb, földes színek pedig camouflage hatással tüntetik el az apróbb koszolódásokat. Ha az utóbbi évek trendjei alapján fehér konyhát alakítottál ki, egy erős, élénk színű szőnyeggel lenyűgöhetsz bárkit, aki belép a térbe. A nyugalmat ébresztő zöld, illetve kék szín különösen jó választás, melyet gyermekeid is imádni fognak!

Akár praktikus, akár esztétikus funkciókat tölt be egy szőnyeg, a konyha egy nagyon forgalmas tér otthonodban, ezért nagy figyelmet kell fordítani a szőnyeg anyagára. A belsőépítészek többsége a szintetikus anyagokra esküszik, hiszen ezek nagyobb mértékben állnak ellen a kosznak és sérülésnek, mint természetes társaik. Kevesen ismerik például a filc előnyös tulajdonságait. A nemezelt felületek taszítják a szennyeződéseket, mint a morzsa vagy por, vízlepergetők, tűzállók és könnyen tisztíthatóak lesöpréssel, kirázással vagy porszívóval.

A gyapjúszőnyegek ezzel szemben természetességükkel teremtenek meleg, otthonos környezetet a könnyen rideggé váló konyhából. Utánozhatatlan puhaságuk kényelmet nyújt a pultnál, mosogatónál és konyhaszigetnél folytatott munkák során, s mivel a gyapjú egy különösen ellenálló anyag, hosszú évekre konyhád dísze lehet egy jól megválasztott darab. A tradicionális keleti szőnyegek például sosem mennek ki a divatból. Az úgynevezett ‘bokhara’ szőnyegek mélyvörös színe és erős, szimmetrikus mintái békét árasztanak magukból, mellyel alkotásra inspirálnak.


Tervező: Róbert Vanda

A fentieket olvasva már benned is körvonalazódhat, hogy a te konyhádban hova éri meg leginkább elhelyezni egy kisebb vagy nagyobb szőnyeget. Ahogy említettük, a kifröccsenő víz és egyéb lehetséges szennyeződések miatt érdemes a legforgalmasabb munkaterület elé helyezni egy sötétebb, a koszolódást elrejtő darabot. Itt szóba jön a mosogató, de akár a hűtő is. Ha konyhaszigettel rendelkezel, a sziget és a munkapult közé fektetett futószőnyeg kifejezetten stílusos megoldás, mely a lehető legtöbb munkaterületet lefedi. Egy szőnyegnek ráadásul térrendezési ereje is lehet: nyitott konyhád és a nappali közé terített feltűnő, élénk szőnyeged nemcsak összeköti a tereket, de utat mutat otthonodban és irányítja a tekintetet. Ha pedig kellő helyed van ehhez, legyél bátor és terítsd be konyhád majdnem teljes területét egy extra méretű konyhaszőnyeggel! Jól megválasztott színekkel radikálisan megváltoztathatod konyhád, és ezzel otthonod hangulatát.

Ugye, már nem is tűnik annyira furcsának, hogy konyhádba szőnyeget helyezz? Ha felkeltettük érdeklődésed a szőnyegek iránt, ne hagyd ki az idei kiállítást, ahol a SZETT Rug Art szőnyegtervező művészei vezetnek majd be nemcsak legszebb alkotásaik, de a szőnyegtervezés és -gyártás világába is. 2020. február 28. és március 1. között számos ilyen és ehhez hasonló design megoldással találkozhatsz, melyek alapjaiban változtatják meg a konyhádról alkotott képet. Célunk a 11. Konyhakiállításon is, hogy sokszínű inspirációt nyújtsunk otthonod átalakításához. Várunk egy felejthetetlen hétvégére a Budapest Arénába!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!