VISSZA Fenntarthatóság a konyhában

Fenntarthatóság a konyhában

Konyhatrendek
2020. 02. 13
Fenntarthatóság a konyhában

A 2020/21-es szezonban még több zöld és fenntartható törekvéssel találhatod magad szemben a konyhában, ez pedig olyan stílusos és minőségi megoldások elterjedését jelenti, melyek még kevesebb veszélyt jelentenek környezetünkre. A jövő otthonainak etikus megoldásai és csökkentett ökológiai lábnyoma megköveteli a tudatos fogyasztást, emiatt egyre több újrahasznosított és megújuló anyagból készült termék kerül a piacra. Ennek egyik legizgalmasabb következménye a kreatív ipar és a tervezők innovatív törekvései lesznek a szokatlan, illetve új anyagok előállítására. Sokan kísérleteznek maradék anyagok újrafelhasználásával, vagy újrahasznosítanak mások által kidobásra ítélt anyagokat, és fejlesztenek új anyagminőségeket.

Okosan a fenntartható jövőért

A konyhai technológiai újítások egyik mozgatórugója a zero waste, azaz a hulladékmentesség. Sokat tehetünk már azzal is, ha új gépek vásárlásakor az energiatakarékos megoldásokra törekszünk. Az okos gépek által kínált lehetőségek sokkal alacsonyabb környezeti hatásokat jelentenek a mindennapokban. Az okos hűtők segítségével például növelhetjük az élelmiszerek élettartamát, ezáltal minimalizálhatjuk a pazarlást. A felelősségteljes döntésekről szól az anyagok kiválasztása is. Ha nem tudunk megújuló erőforrásokat használni, újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokat keressünk.

Csak tiszta forrásból

A természetközeli megoldások keresése hatással van a szín- és anyagválasztásokra is. Az olyan természetes anyagok, mint a tengeri fű, a bambusz vagy a kukorica már most is megjelennek a modern bútorgyártásban, valamint a dekorációs vonalon is. A természetes rostok népszerűségének terjedésével előtérbe kerül a parafa, a banánrost és a rattan is. Ezek nem csupán természetes és megújuló anyagok, de izgalmas karakterükkel egyedivé varázsolják a végtermékeket is. A legfontosabb törekvések a műanyagok felhasználásának visszaszorítására irányulnak, illetve a meglévő anyagok újrafelhasználására a „csökkents, hasznosítsd újra, használd fel újra” jeligével. Az egyik legizgalmasabb trend a különböző anyagok újrahasznosítása stílusos és funkcionális bútorrá, melyre számtalan izgalmas példát találunk a közelmúltból. Dirk van der Kooij CD-ket, hűtők műanyag hulladékait és mindenféle anyagot olvaszt be különleges bútorainak gyártásához, de nem hagyhatjuk ki az IKEA pet palackokból készül konyháját sem.

Ha az anyaghasználat felől közelítjük meg a konyhai megoldásokat, egy újrahasznosított fa felület esztétikus és szép megoldás lehet, mely egyszerre fenntartható és környezetbarát. A fa felületet könnyű felfrissíteni, megújítani; nem egyszer adhatunk neki új életet és remekül kombinálható más felületekkel, anyagminőségekkel, textúrákkal.

Egy második esély az üvegnek

Az újrahasznosított üvegből készült pultokhoz az üveghulladékot, színes üveget, ablakokat a szelektív gyűjtést követően megtisztítják a kupakoktól, címkéktől, felesleges maradványoktól, majd apróra zúzzák és cementtel vagy más kötőanyaggal összekeverik. A végeredmény egy különleges, csiszolt felület, mely a konyhád egyedi színfoltja lehet.

A sokoldalú bambusz

Amellett, hogy gyorsan nő, a bambusz tartós, kemény és ellenáll a nedvességnek. Remek alternatívát biztosít a műanyag helyett, mert strapabíró, jól formázható és hosszú életű. Komposztálható, így a 100% bambuszból készült termékek élettartamuk lejárta után visszakerülhetnek a természetes körforgásba. A bambuszból kopásállósága miatt remek munkalap készíthető. Többrétegűségének köszönhetően felcsiszolással élettartama hosszú évekre növelhető. Fontos szempont a környezetbarát, egészségre ártalmatlan olajjal történő felületkezelés is. Organikus karaktere mellett a bambusz munkalap használatának nagy, hogy szinte minden más kiegészítőt is gyártanak ebből az anyagból. Így könnyű a különböző élettereket összehangolni azok funkcióvesztése és az egyedi stílus feláldozása nélkül.

Látogass ki február 28. és március 1. között a Budapest Arénába, és ismerd meg a fenntartható jövő, valamint a környezettudatos élet elengedhetetlen konyhai eszközeit a Konyhakiállítás 2020-on!

A cikk elkészítésében szakértő segítségünk Szendrey Zselyke volt.

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!