VISSZA Ragyogó konyhák: a hasznos tippek a konyhai fényekhez

Ragyogó konyhák: a hasznos tippek a konyhai fényekhez

Tervezési tippek
2020. 02. 09
Ragyogó konyhák: a hasznos tippek a konyhai fényekhez

Az álomkonyhában jól megválasztott bútorok, strapabíró felületek és időtálló színek biztosítják a stílus és praktikum harmóniáját. Az itt eltöltött idő azonban akkor lesz igazán élvezetes, ha a világítástechnikai megoldásokat és termékeket is körültekintően választod ki, igazodva otthonod stílusához, adottságaihoz és saját szokásaidhoz. Számtalan trükk létezik a fontos munkaterületek megvilágítására, melyekkel már a tervezés fázisában érdemes számolni. Viszont tengernyi lehetőséget találsz karnyújtásnyira akkor is, ha a már megépült konyhádat szeretnéd feldobni. Olvass tovább, és rávilágítunk a megoldásra!

A konyhai fények három típusa

Konyhai fényeket nem kizárólag világítás céljából telepíthetsz: segítségükkel még kényelmesebbé és stílusosabbá tehető a tér. A konyhai fényrendszer megtervezése előtt jó, ha tisztában vagy a térben alkalmazott fények három alapvető típusával, hogy átlásd, melyik lámpatestnek hol van a helye a konyhádban.

  1. A környezeti vagy ambiens fény az elsődleges, szórt fényforrás a térben. Egy ambiens fényforrás kiegészítheti vagy akár helyettesítheti is a kívülről érkező természetes fényeket, a lényeg, hogy a lehető legtöbb, egyenletesen eloszló fényt közvetítse a konyha mennyezetéről.
  2. A feladatvilágítás (task light) a fő fényforrás által keltett erős árnyékokat tünteti el a konyhád legfontosabb munkaterületein. A pult, a tárolók és egyéb részei a konyhádnak az őket megillető fókuszba kerülhetnek a munkafények helyes használatával.
  3. Ha pedig minden funkciós fény a helyére került, a kiemelő világítással, kiegészítő hangsúly fényekkel (accent light) megkoronázhatod konyhád egyedi, személyes hangulatát. Kiemelheted a számodra legkedvesebb felületeket a helyiségben egy-egy jól alkalmazott fényforrással, hogy valóban sajátoddá alakítsd az álomkonyhát.

A három fénytípus helyes, együttes használata egy jól megvilágított, könnyen átlátható és esztétikus teret eredményez, ahol önmagad lehetsz, miközben hatékonyan a végére jársz a fontos napi teendőknek. Milyen fényeket érdemes telepíteni a konyha különböző munkaterületeire? A továbbiakból megtudhatod!

És lőn világosság: a konyhai fő fény

Ambiens fénynek nevezzük konyhád elsődleges fényforrását, mely konyhád méretétől függően változatos formát ölthet. Bizonyára mindenkinek ismerős a helyiség közepén elhelyezett mennyezeti lámpatest, mely kisebb konyhákban valóban ideális. Egy ilyen térbe ráadásul már egy stílusos darabbal is különleges hangulatot csempészhetsz. Nagyobb konyhákban viszont érdemes elgondolkodni egy olyan megoldáson, mely egyszerűen hangolható az igényeidre. Telepíthetsz például elegáns süllyesztett lámpákat a konyhapult mentén, hogy a tágas térben is mindenhova elegendő fény kerüljön. Konyhaszigetek fölött különösen látványos megoldás lehet a függőlámpák használata, dimmerekkel pedig egy mozdulattal szabályozhatod a lámpák fényerejét, így valóban a te kezedbe kerül az irányítás.

Feladatvilágítás / munkafények

Egy ambiens fényforrás önmagában nem elég a kifogástalanul bevilágított konyhához, hiszen a bútorzat bizonyos elemei – például a konyhaszekrények – a legkritikusabb területekre vethetnek árnyékot. Ilyen esetben érdemes megismerkedned a munkafények világával! A felső szekrénysor alá telepített LED szalag sokkal több, mint szimpla designelem: végtelenül egyszerű, mégis átfogó megoldást nyújt a konyhapultra eső árnyékok eltüntetésére. Praktikus fényforrásokat helyezhetsz el a szekrényeken belül is (akár szalag, akár spotlámpák formájában), így a konyhai munka minden lépését – az előkészületektől a főzésen át egészen az edények tisztításáig és elpakolásáig – kényelmes és világos állomásokon végezheted.

Hangsúlyos design a konyhádban

Mind a fő fény, mind a munkafények elsősorban praktikus okokból kerülnek a konyhádba, azonban itt sem kell lemondanod a stílusos megjelenésről. Kiemelő fényekkel különleges megvilágításba helyezheted konyhád legizgalmasabb részleteit. A szekrénysor alatti világítás mellett kipróbálhatod a szekrények tetejére szerelt fénysort, mely különleges színfoltja lehet konyhád arculatának, emellett a tér építészeti elemeit is hangsúlyossá teheti. Ugyanilyen erős hatást érhetsz el alsó szekrénysor alá telepített padlófényekkel: a LED szalagok szó szerint utat mutatnak a konyhai munkában. Süllyesztett fényeket pedig szinte bárhova telepíthetsz, hogy modern eleganciát kölcsönözz otthonod egyik központi terének. Az ilyen fényforrások szinte láthatatlanok, így olyan konyhai területekre ajánljuk, ahol fontosnak tartod a vizuális egységet.

Konyhai fényrendszered megtervezésének csakis fantáziád szabhat határt. Számtalan eszköz áll a rendelkezésedre, az inspirációt pedig mi szolgáltatjuk a 11. Konyhakiállításon: várunk a Budapest Arénában 2020. február 28. és március 1. között a konyhai design világ izgalmas megoldásaival. Gyere el, és ismerd meg a legmodernebb világítástechnikai megoldásokat, a legstílusosabb lámpatesteket és a legmerészebb ötleteket a fényesen ragyogó álomkonyhához!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!