VISSZA Gasztronómia a szabad ég alatt – interjú Ács Erzsébettel

Gasztronómia a szabad ég alatt – interjú Ács Erzsébettel

Konyhatrendek
2020. 02. 16
Gasztronómia a szabad ég alatt – interjú Ács Erzsébettel

A városi légkörből kiábrándulva egyre többen vásárolnak házat az agglomerációban vagy vidéken. A hívogató zöldnek köszönhetően a konyhaművészet szerelmesei sem maradhatnak többé a négy fal között, ugyanis a teraszra költöző nappali után a konyha is helyet követel magának a szabad ég alatt.  2020. február 28. és március 1. között látogass ki a Budapest Arénába, ahol a 11. Konyhakiállításon végtelen inspirációt gyűjthetsz vadiúj kültéri konyhád megalkotásához! A kiállítás szervezőinek felkérésére a Lakberendezők Országos Szövetsége (továbbiakban: LOSZ) meglepetéssel is készül, tervezőiknek köszönhetően pedig testközelből is szemügyre vehetsz egy látványos kerti konyhát! Hogy mit érdemes tudni a kültéri konyhákról, arról Ács Erzsébettel, a LOSZ elnökével beszélgettünk.

A szabadtéren való sütögetés, étkezés iránti rajongás egyidős az emberiséggel, de a kültéri konyhák trendjét mi hívta életre?

Egyre inkább megfigyelhető az a tendencia, hogy aki megteheti, mert rugalmas időbeosztásban dolgozik, vagy mert otthonról is végezhető a munkája, kiköltözik a forgalmas nagyvárosból vidékre. Közülük sokan rendelkeznek nagy udvarral, kerttel, ahol van tér plusz funkciók kialakítására. Az élettér kitágítására irányuló törekvés pedig egyáltalán nem újdonság, évek óta megfigyelhető trend, hogy a teraszok egyre inkább hasonlítanak a nappalihoz. Elvárás lett, hogy legalább olyan kényelmes és komfortos legyen a szabad ég alatt heverészni, mint a nappali kanapéján.

Miben, hogyan tud többet nyújtani egy kültéri konyha egy profin felszerelt grillező helynél?

A kültéri konyha tulajdonképpen egy kompletten felszerelt nyitott konyhát jelent – hűtőszekrénnyel, mosogatóval, főzőlappal, nagy munkafelülettel. Úgy kell elképzelni, mintha a vasárnapi több fogásos ebédet a szabad ég alatt főznénk meg, a krumplipucolástól, a hús- és tortasütésen át egészen a mosogatásig. Nagyon jó megoldás ez az olyan, nagy kerttel rendelkező háztartásokban, ahol a család a szabad levegőn szereti tölteni az idejét, mert így az aktuális „szakács” nem szeparálódik el a többiektől. Mivel áramra és vízre szükség van, ezért a konyhának praktikusan olyan helyet érdemes választani, ahol ezek elvezetése megoldható. A lehető legegyszerűbb választás, ha a kültéri konyhát a ház közelébe tervezzük, hogy a csatornára, illetve az áramkörre lehessen csatlakozni.

Milyen alapanyagokban, berendezésekben érdemes gondolkodni, ha kültéri konyhát szeretne az ember?

Amennyiben a hűtőszekrényt időjárásbiztos helyen tudjuk elhelyezni (közel a ház falához, fedett helyen), egy átlagos hűtő is tökéletes, míg a mosogatónál, sütőnél célszerű nemesacélt vagy kerámiát választani. A mosogatógéphez abban az esetben érdemes ragaszkodni, ha a hideg idő beköszöntével megoldható, hogy télre védett helyre vigyük. Mindenesetre, akár lefedjük a kerti konyhát, akár nem, az időjárás erodáló erejével számolni kell, vagyis ellenálló alapanyagokban – például téglában, üvegben, kőben, betonban, terméskőben, bazaltban vagy klinkertéglában – gondolkodjunk. Fát abban az esetben válasszunk, ha a konyhánk fedett helyre kerül. Munkalapnak érdemes ellenálló, könnyen tisztítható alapanyagot választani (pl. gránit), a padló alapanyagának kiválasztásakor pedig a csúszásmentesség legyen a fő szempont.

Az idei Konyhakiállításra a LOSZ tervezett egy enteriőrt, így azok is testközelből szemügyre vehetik a kültéri konyhát, akik eddig csak képeken vagy filmekben láttak ilyesmit. Megtudhatunk néhány kulisszatitkot?

Szeretném, ha ez meglepetés maradna a látogatóknak, de annyit elárulhatok, hogy nem titkolt célunk felkelteni a vágyat azokban is, akiknek eddig meg sem fordult a fejükben, hogy komplett kültéri konyhát álmodjanak a kertbe.

A tavalyi hatalmas siker után idén is lesz konyhatervezési tanácsadás a Kiskegyed Otthona 11d számú standján, számíthatnak a látogatók a LOSZ kollégáinak segítségére?

Valóban nagyon nagy igény mutatkozott a konyhatervezési tanácsadásra, ezért most még több tervező várja majd a kérdéseket. Nagyon örülünk, ugyanakkor nem meglepő, hogy az emberek szakértői útmutatást várnak, hiszen a konyha és a fürdőszoba a két legnagyobb beruházás egy házépítésnél, felújításnál. Ráadásul ennek a két helyszínnek a megtervezése igényli a legprofesszionálisabb tudást is. A hozzánk fordulók többsége saját elképzelésekkel érkezik, viszont mindenki nagyra értékeli egy jó szakember ötleteit. Izgalmas megoldásokra, hasznos tippekre, trükkökre kíváncsiak.

Várunk február 28. és március 1. között a legmodernebb és legszebb kültéri és beltéri konyhák világában, a 11. Konyhakiállításon!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!