VISSZA Meríts ihletet megvalósult konyhatervezési projektekből!

Meríts ihletet megvalósult konyhatervezési projektekből!

Tervezési tippek
2022. 04. 10
Meríts ihletet megvalósult konyhatervezési projektekből!

A tökéletes konyha létrehozásához fontos, hogy az ízléseden túl tisztában legyél saját és a családod szokásaival is. A tervezési folyamatok megkezdésekor számtalan kérdés van, melyet fel kell tenned magadnak. Hány fő használja a konyhát? Milyen gyakran főztök? Gyakran fogadtok nagy társaságot? Milyen adottságai vannak a térnek? Mennyire alakítható, bővíthető a helyiség a falak eltávolításával vagy áthelyezésével? És még sorolhatnánk. A legtöbben meg tudják válaszolni az alapvető kérdéseket, azonban a válaszokhoz illő, ergonomikus és stílusos megoldások kiválasztásához, valamint a tér tervezéséhez érdemes szakértői támogatást igénybe venni, és nem csupán azért, mert egy tapasztalt tervező széleskörű ismeretekkel rendelkezik a rendelkezésre álló termékeket illetően. Egyrészt kreatív ötletekkel többet képes kihozni a rendelkezésre álló térből, másrészt a kérdésekre adott válaszokat belsőépítészeti szempontból realizálható, hatékony megoldásokra tudja lefordítani. Akár építkezel, felújítasz, vagy szeretnéd újragondolni meglévő konyhádat, elkél a segítség - és az inspiráció! Alábbi cikkünkhöz 4 tapasztalt enteriőrtervezőt kértünk meg, hogy mutasson néhány referenciát az elmúlt évekből, melyekből ihletet meríthetsz saját otthonodhoz. A példák között találsz tágas amerikai konyhás látványtervet, kompakt lakást, kibővített és újratervezett vidéki családi ház projektet, kültéri étkezőt, kiadásra kínált és kis család számára megálmodott konyhát is.

Papp Linda / CasaLinda Studio - okosan újraszervezett városi lakás

A 60-as években épült társasház első emeletén lévő 55 m2-es lakást előző tulajdonosaik aprócska terekre osztották, így 3 félszoba, 1 fürdő és 1 konyha volt a kiinduló állapot. A megbízó kérése az volt, hogy a lehető legnagyobb térérzetet hozzuk ki a lakásból, és a természetet hozzuk olyan közel, amennyire csak lehet. A tereket újraszerveztük, kortárs alaprajzot alkottunk meg, ahol több funkció is helyet cserélt.

A nappali egyik feléből étkezős konyha lett, melynek központi eleme az élmény főzést is biztosító konyhasziget, mely bárpultként is használható. A kis pultfelületet ellensúlyozandó kihúzható fiók-pultot építettünk be, valamint egy ajtóval elzárt, a konyhai gépek számára alkalmas területet hoztunk létre, konnektorokkal. Az oldalsó falon egy kis mélységű, de teljes magasságban végigfutó, üvegpolcos tárolót terveztünk, ami egy kisebb kamra tároló kapacitását ellátja. A gyakran használt üveg poharak számára 2 üveg polc került be. A kis méretű konyha ezen okos megoldásokkal rendkívül praktikus, szerethető, és akár nagy főzésekre is kényelmes megoldásokat biztosít. (Fotók: Palkó György)

Sárközi-Varga Anikó / VAN Interior Design - kiadásra szánt, praktikus és modern lakás

A képeken látható új építésű lakást a tulajdonosok kiadásra szánták, tehát fontos szempont volt, hogy tartható költségkeret mellett szép, de “használható” végeredmény szülessen. Ilyenkor kerülhetnek előtérbe az olyan praktikus, de gyakran elhanyagolt kiegészítők, mint a fogantyúk, amikből ma már nagyon mutatósak is kaphatóak.

Jelentős kihívás volt a tervezés során, hogy - ahogy az az új építésű lakásoknál szokás - nagyon picire veszik a konyhát, az előszoba pedig mára ismeretlen fogalommá vált. Ezért úgy alakítottuk ki a konyhát, hogy egy szekrény elem egy zárt előszoba szekrény funkciót is ellásson. Mivel a túlsó oldalon is csekély hely volt eredetileg, ezért a további értékes pultfelület elnyerése érdekében túlnyúlást kapott a konyha a nappali felé, amit pedig lezártunk, hogy a nappali és étkező felől nézve egy rendezett képet mutasson a tér akkor is, amikor épp használatban van.

Kiszely Beáta - kibővített, felújított vidéki családi ház és kompakt konyha kis család számára

Az alábbi projekt során a feladat egy vidéki családi ház teljes felújítása és bővítése volt. A ház eredetileg zsúfolt konyhájában nem volt elegendő hely egy normális méretű étkezőasztalnak, ezért úgy döntött a tulajdonos, hogy egy külső fal bontásával bővíti a házat. A válaszfalak legtöbb esetben probléma nélkül bonthatóak, de főfalhoz, valamint külső falakhoz csakis statikus szakember bevonásával nyúlhatunk.

Így került be egy vízszintes, nagy méretű acélgerenda áthidaló a ház egyik külső falába, a mennyezethez közel, két oldalt függőlegesen alátámasztva szintén acél gerendákkal. Ez a mostani konyha közepén van, az étkezőasztalt és a konyhaszigetet választja el, amit álmennyezettel rejtettünk el. A végeredmény egy kényelmes, jól használható konyha lett, tágas étkezővel, valamint helyet kapott egy kávé pult is az étkező vonalában.

Amikor kedves ügyfelem - egy kisgyereket nevelő, elfoglalt anyuka és apuka - megkeresett, már szerkezetkész volt a ház, a gépészeti kiállások is megvoltak, így nem módosítottam sem a konyha, sem az étkező helyén és méretén. Mivel csupán hétvégén főznek, akkor is jellemzően kint grilleznek, nem volt igényük nagy konyhára.

Ennek ellenére az új, kompakt konyhában minden elfér: mikrohullám sütő, gőzpárolós-sütő, mosogatógép, szemetes, kávégép, nagy méretű hűtőszekrény, elegendő tároló. Egy funkcionális, jól használható konyhát sikerült kialakítani.

Zámbó Tímea / Zestilo - kortárs, elegáns konyha és kültéri luxus étkező koncepció

A konyha megtervezése során a funkcionalitás mellett az exkluzív megjelenítése volt a cél. A fényben úszó konyha/étkező tér kiváló színtere a pezsgő társasági életnek. Az onyx márványból készült konyhasziget, és a réz árnyalataiban tükröződő konyhabútor teszi igazán élménytelivé az ételkészítés folyamatát.

Mivel szabadidőnk jelentős részét legszívesebben a szabadban töltjük, érdemes lakóterünk részeként kezelni és igazán különlegessé varázsolni teraszainkat is. Alábbi munkámat az olasz tengerpartok friss, könnyed hangulata ihlette. A luxus életérzéshez nem csak a végtelen tenger látványa, hanem a Vesta Home pergolák biztosította fény-árnyék játék és a Casamilano játékos formatervezésű bútorai is hozzájárulnak. Ha éppen egy vízparton elfogyasztott mediterrán vacsorára vágyunk - néhány itt vendégeskedő flamingó társaságában - csak átúszunk a SICIS tükörmozaikkal díszített étkező teraszra, melynek elbűvölő látványa igazán élvezetessé teszi az étkezést.

Legyen a konyhád apró, standard vagy tekintélyes méretű, a Konyhakiállításon mindent megtalálsz, amivel kihozhatod belőle a maximumot: a legfrissebb trendeket, a legújabb termékeket és szakértő tanácsokat egyaránt. Ne hagyd ki az évente csak egyszer kínálkozó lehetőséget: szerezd be kedvezményes árú belépődet itt, kövess minket Facebookon és Instagramon!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!