VISSZA Minden, amit a konyhatervezésről tudnod kell! - Interjú Ács Erzsébettel

Minden, amit a konyhatervezésről tudnod kell! - Interjú Ács Erzsébettel

Tervezési tippek
2019. 02. 25
Minden, amit a konyhatervezésről tudnod kell! - Interjú Ács Erzsébettel

Egy lakás, egy családi ház, egy élettér tervezésénél két kiemelt helyiség van: a konyha és a fürdőszoba. Ezek tervezése bonyolultabb, több szempontot kell figyelembe venni, mint a lakás többi helyiségénél. Az ergonómia, a technikai megvalósíthatóság, a műszaki követelmények és korlátok mellett nagyon fontos a megjelenés, és hogy a konyha harmonizáljon az összes többi helyiséggel. De a legfontosabb, hogy megfelelő legyen annak, aki használja, műszakilag és elrendezésben egyaránt. A konyhatervezés varázslatos útja tele van lehetőséggel és kihívással, és bizony elkél benne a profi segítség. Ács Erzsébettel, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk a konyhák szerepének átalakulásáról, a változó igényekről, fontos tervezési elvekről és trendekről.

A konyha a lakás lelke, a hétköznapjaink és az ünnepi pillanataink alapvető színtere, ami minden életszakaszban másként és másért fontos. Milyen tendenciák formálják a konyha szerepét otthonunkban?

ÁE: Nagyon megváltozott a világ az elmúlt 10-20 évben. Manapság újból elmondhatjuk, hogy a konyha központi szerepet tölt be az egyén és a család életében, közösségi térként funkcionál. Egyre inkább visszatér az életünkbe, hogy vendégeket fogadunk, örömmel főzünk, vendégül látjuk a barátainkat, hogy a család összejön, a gyerekek beállnak főzni: családi és közösségi gasztronómiai hagyományok ápolása reneszánszát éli.

Változunk, egyre nyitottabbá válunk, külföldre járunk, és tapasztalatokat gyűjtünk. Szeretünk étterembe járni, különleges dolgokat megkóstolni, ezért van arra igényünk, hogy ezt a saját otthoni konyhánkban is reprodukáljuk. Ha akarjuk, meg tudjuk hívni a barátainkat egy sushi vacsorára, ha éppen azt szeretik, grillezzünk, és olyan ételeket készítsünk, ami akár vetekedhet is az éttermivel. Erre óriási igény mutatkozik manapság, ami formálja és erősíti a konyhák szerepét.

Továbbá rengeteg amerikai konyha és egybeépített konyha épült, ahol a nappaliban az étkező körül zajlik az élet, családosoknál például az étkezőben tanul, rajzol vagy játszik a gyerek, így szemmel lehet tartani.

Milyen fő funkcionális szempontjai vannak egy konyha tervezésének?

ÁE: A konyha nagyon komoly tervezést igénylő helyiség, vannak ergonómiai alapszabályok, amiket többé-kevésbé be kell tartani. Előfordulhat, hogy nincs mindenre lehetőség a konyha mérete miatt, de igyekezzünk ezekhez tartani magunkat! Fontos, hogy a konyhai tevékenységekhez kapcsolódó fázisok figyelembevételével tervezzük meg az élelmiszer útját a boltból a tányérunkig. Ezek a tervezés ergonómiai szempontja.

Az ergonómiai szempontokon túl milyen egyéb trendekről és újdonságokról érdemes tudnunk, ha modern és stílusos konyhát szeretnénk?

ÁE: Az anyagok és a színek tárháza elképesztően kibővült. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy az alsószekrény és a magasszekrény között ne csempe legyen, amit le lehet törölni. Viszont a csempe között fuga van, ami koszolódhat. Ma már vannak fugamentes burkolatok, üveg hátlapok, esetenként a munkapult anyaga kúszik fel a felsőszekrényig a falra. Ezeket sokkal könnyebb tisztán tartani, egységesebb megjelenést biztosítanak. Sőt, már elérhetők konyhába tervezett, lemosható tapéták, mosható festékek is. Ez valóban újdonság és a tévhit is: sokan még mindig azt gondolják, hogy az üveg rossz választás, pedig azt a legegyszerűbb tisztán tartani.

A korábban megszokott, klasszikus fehér bútorlapok kora is leáldozott. A gyártók olyan bútorlapokkal rukkolnak elő, amelyeknek nagyon jó az élzárása, és a felületük olyan, ami tökéletesen imitálja a természetes hatást. Hiszen szeretjük a természetes anyagokat – ha lehet, szívesen dolgozunk kő vagy gránitőrlemény munkapulttal –, de azok se csüggedjenek, akiknek nem megfizethetők a prémium technikai kövek, hiszen óriási a kínálat a munkapultok területén. A korábban nagyon elterjedt 3 cm-es munkapult helyett ma már elérhetők 4, 5 cm vastagságú verziók, és extra vékony munkapultokból is válogathatunk, amelyek megjelenésükben is változatosak, így biztosan megtaláljuk a személyiségünkhöz leginkább passzoló megoldást.

Eltűntek a fogantyúk, ami letisztult, egységes felületet biztosít. Egy ilyen bútorfront és gép kombináció éke lehet a konyhának, gyönyörűen beillik a mellette lévő nappaliba. Többé nem kell eldugni, elrejteni, mert a konyhabútor integrálódik az élettérbe: ha akarjuk, láthatatlan, de ki is emelhetjük – attól függ, milyen a környezet.

Ezen felül a gépek designját tekintve is végtelen lehetőségünk van, pl. olyan formabontó elszívók vannak a piacon, amelyek egy design lámpa vagy dekortárgy külsejét öltik magukra, vagy teljesen elrejthetők, besüllyeszthetők a munka- vagy főzőlapba. A gépeknél használt anyagok, színek területén – inox, fekete, színes borítások stb. – is nagy a választék: egy üveg főzőlap akár lehet hófehér, szürke vagy koromfekete, félig vagy teljesen besüllyesztett, és ez csak néhány az elérhető megoldásokból. A mosogató készülhet a pult anyagából, de népszerűek a látszóbeton megoldások is; beleolvadhat a környezetébe, de ki is emelkedhet, le lehet takarni vagy éppen vágófelülettel is kiegészíthetjük. Egy tervező segíthet eligazodni a megannyi opció között, amikre lehet, hogy nem is gondolnánk.

Gyakran mutatkozik igény, hogy teljesen egybe lehessen nyitni a konyhát a nappalival, hogy együtt legyen a család/barátok, de ha úgy adódik, akár egy átlátszó ajtóval le lehessen választani a konyhát. Erre is vannak lehetőségek, pl. üvegre kerülhetnek különféle nyomatok, vagy üveglapok közé különböző anyagok.

A kevésbé látványos megoldások terén is elképesztő innovációkat figyelhetünk meg. A teljesen kihúzható vasalatok a rendszerezési lehetőségeket is kiszélesítették, aminek köszönhetően akár teljes egészében kihúzható – így egészében átlátható – fiókokkal vértezhetjük fel konyhabútorainkat, ami például a sarokszekrények esetében korábban elképzelhetetlen kényelmet tesz lehetővé.

Mik a fő kérdések, amelyek elvezetnek minket a tökéletes konyhához?

ÁE: Egy álomkonyha tervezésénél minden olyan kérdést fel kell tennünk, ami tervezést befolyásolhatja. Az embert kell megismernünk, mikor tervezzük a konyhát. A teljesség igénye nélkül az alábbi kérdéseket érdemes alaposan átgondolni, mielőtt nekilátunk a konkrét tervezésnek:

 

Milyen tipikus hibákat követhetünk el a konyhák kialakításával, és hogyan lehet ezeket orvosolni?

ÁE: Nehéz leküzdeni a saját habitusainkat, de szerencsére nyitottak az emberek a jó tanácsokra, ötletekre. Megszoktuk, szerettünk a régi rend szerint főzni, és eszünkbe se jutott, hogy akár kis helyen is lehetne sokkal jobb az elrendezés. Viszont mindenképp tegyük fel a kérdést: megoldható-e? Mert mindig vannak műszaki korlátok, amiknek meg kell felelni, például ne kelljen az egész lakást áttörni a lefolyónak.

Akkor kell a tervezőt hívni, mikor még bármit meg lehet valósítani! Előfordul, hogy egy adott gép – például mosogatógép – nem fér be a helyére, mert mögé teszik a kiállásokat, és a tervező csak később szembesül ezzel. A másik az ergonómia, nem hagynak elég helyet a felületekre, ami az említett a tevékenységi fázisokat kiszolgálja.

Nem lehet csak a konyhát figyelembe venni, fontos, hogy harmonizáljon, integrálható legyen a lakás vagy ház egészébe. Az amerikai típusú konyháknál például az elszívás, a hangok stb. szintjére is figyelni kell. El kell igazodni a rengeteg lehetőség között, amiben egy tervező segíthet: mik azok a megoldások, amik leginkább megfelelnek az igényeknek.

A megfontolt tervezés nem csak a jómódú emberek kiváltsága, apró lakást is lehet úgy tervezni, hogy élhetőbb, szebb és jobb legyen. Lehet, hogy már egy szóbeli tanácsadással is tudunk segíteni annak, akinek nincs lehetősége, hogy az egész lakását profi segítséggel megterveztesse.

Mit üzennél azoknak, akik a lakás vagy konyhafelújítás, építkezés előtt állnak?

ÁE: A konyhából – és a fürdőszobából - indul ki minden. Az élettér többi helyisége sokkal könnyebben alakítható, itt viszont hosszú távra tervezünk, ezért sokkal jobban át kell gondolni, hiszen nem 1-2 évre alakítja ki az ember. A felújítás egy komoly projekt. Elcsépelt, de igaz: nagyon nehéz megtalálni azt a tervezőt és kivitelezőt, akire nyugodtan rábízzuk az átalakítást, és sajnos a jó szakemberekre várni kell. Ezért időben és előre kell tervezni, ez a legfontosabb. Inkább bízzuk szakemberre, áldozzunk kellő időt, energiát és forrást a tervezésre, minthogy később megbánjuk a döntést!
 
Ha szeretnél még többet megtudni a konyhatervezés és építés fortélyairól, gyere el a Konyhakiállításra 2019. március 1-3. között, ahol a Lakberendezők Országos Szövetségének tanácsadói egész napos tanácsadással várják az előzetesen regisztrálókat! Emellett megcsodálhatod a kiállítás 10. születésnapjára készített installációjukat, amiben megelevenednek az idei év konyhatrendjei. A három fős csapat (Ács Erzsébet, Kővári Judit és Takách-Batta Tibor) kiállító partnerek bevonásával készítette el az impozáns megjelenésű stand terveit, mely erős szakmai összefogás eredményeként vált valóssággá.

 

 

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!