VISSZA Penge kések - így válaszd ki a tökéletes kést!

Penge kések - így válaszd ki a tökéletes kést!

Konyhai trükkök
2019. 02. 22
Penge kések - így válaszd ki a tökéletes kést!

A jó kések talán a főzési folyamatod legfontosabb részei, nem véletlenül kezelik a profik kincsekként ezeket az eszközöket. Van, aki a német acélra, van, aki a japánra esküszik. Mi a különbség, és miért fontos ez neked? Olvass tovább!

Három alapvető különbséget emelhetünk ki a két oldal között:

A legélesebb kés a fiókban

A közhiedelemmel ellentétben egy éles késsel sokkal nehezebben vágod el a kezed, mint egy tompával. Ez azért van, mert a tompa kés nem igazán vágja, sokkal inkább tépi vagy töri az alapanyagot, könnyebben megakad, elcsúszik és beleszalad az ujjadba. Ha pedig megtörtént a baj, komolyabb sérülést is okoz, hisz nem egy tiszta vágási sérülés lesz, mivel a szöveteidet is jobban károsítja. A tanulság? Mindig legyenek élesek a késeid! Gyorsabban is tudsz velük dolgozni, és kevésbé veszélyesek.

Ügyelj a fogásra

A legfontosabb, hogy kényelmesen tudj dolgozni az eszközzel. Ha túl nehéz, kényelmetlen a markolat vagy túl vastag a penge, az csökkenti majd az élményt, miközben használod a kést. Minden esetben próbáld ki, hogy áll a kezedben, mielőtt megveszed! Egy jó kés nem olcsó, viszont ideális esetben egyszeri beruházásról van szó, így alaposan teszteld le a terméket!

Öltözz az alkalomhoz!

Minden kés más darabolási feladathoz alkalmas, így bizonyos esetekben érdemes főzés közben más és más funkciójú kést használni. Itt egy lista, hogy tudd, mire kell ügyelned!

Legyen egy szakácskésed! 20 cm az a pengehossz, ami az univerzális, és nagyobbra nem valószínű, hogy szükséged lesz háztartási közegben. Ez az, ami a legtöbb feladatot fogja ellátni a konyhádban, húsok szeletelését, zöldségek és gyümölcsök darabolását, ő lesz a legjobb barátod, így mindig tartsd tisztán és élesen!

A másik, amit mindenképp javaslunk, hogy legyen legalább egy, de inkább kettő recés élű, úgynevezett fűrészkésed, kisebb és nagyobb méretben egyaránt. Miért is fontos ez? A nagyobb méretű fűrészkéssel kiválóan tudsz kenyeret vagy nagyobb, egyben sült húsokat szeletelni, míg a kisebbel sokkal egyszerűbb a viaszosabb héjú, lédúsabb zöldségeket vagy gyümölcsöket, például paradicsomot, padlizsánt vagy almát szeletelni.

Ha gyakran készítesz halat, érdemes egy úgynevezett santoku kést beszerezned. A design Japánból származik, és a tradicionális, kardszerű késekkel ellentétben lekerekített heggyel rendelkezik, ami nagyban segíti a precíz szeletelést, illetve az aprítási műveletekhez is kiváló. A penge mentén legtöbbször bordázott, ezáltal nem tapad hozzá az alapanyag.

Fontos még, hogy legyen egy rövidebb élhosszú, keskenyebb kis késed. Kisebb zöldségek vagy gyümölcsök pucolásán és darabolásán kívül többek között azért hasznos egy ilyen penge, mert ezzel tudod a legegyszerűbben megtisztítani a húst a hártyáktól és zsiradéktól, illetve a kis méretű halakat, például pisztrángot vagy durbincsot sokkal célszerűbb ezzel filézni.

Hideg víz, kevés vegyszer

Ha sokáig szeretnéd megőrizni a késeid élét, csak ezt a két tényezőt kell szem előtt tartanod tisztítás terén: hideg folyóvíz alatt mosva, kevés mosogatószerrel tartsd tisztán őket. Soha ne tedd őket mosogatógépbe! A gép váltogatja a hideg és meleg vizet, és a váltakozó hőmérséklettel tudod legkönnyebben tönkretenni a kést!

Mindenkinek más áll kézre, és ez a legfontosabb, ha kések vásárlásán gondolkozol. Ezért érdemes minél több eszközt kipróbálni, mielőtt elhatározod magad egy adott márka vagy kés mellett. A Konyhakiállításon ezt is megteheted! Látogass el hozzánk, és szerezz be mindent egy helyen!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!