VISSZA Rózsaszín, mustársárga, olívazöld, avagy ki mondta, hogy a hűtőszekrény unalmas?

Rózsaszín, mustársárga, olívazöld, avagy ki mondta, hogy a hűtőszekrény unalmas?

Kiállítói szelekció
2022. 02. 18
Rózsaszín, mustársárga, olívazöld, avagy ki mondta, hogy a hűtőszekrény unalmas?

A Konyhakiállítás változatos tematikájának egyik alappillérét a beépíthető és szabadonálló nagygépek adják, ezen belül is hűtőszekrények. Minden háztartásban megtalálhatók, gyakran csendben teszik a dolgukat anélkül, hogy különösebb figyelmet fordítanánk rájuk, máskor azonban egészen új színt vihetnek a hétköznapokba, kategóriákkal emelve az életminőségünket. Az alábbi cikkben Szalai Dávid, a SELL Magazin szakértője segít eligazodni a hűtők korántsem egysíkú világában, a Konyhakiállításra pedig pompás hűtődivat-bemutatóval készülünk, hogy akár helyben ki tudd választani az igazit!

Valószínűleg sokan rossz néven vennék, ha kizárólag fekete cipőt, zöld autót, vagy kék párnahuzatot lehetne venni az üzletekben. Hűtőből viszont a legtöbben beérik a fehérrel is. De vannak, akik másra vágynak, akik a különlegeset, a megszokottól eltérőt keresik. Szerencsére nekik sem kell ecset, festőhengert vagy festékszórót ragadni, ha színt vinnének az életükbe a hűtőszekrényük révén is. Ugyanis az unalmas hűtőkből szép számmal akadnak színes és egyedi változatok is, amik így már nem is annyira unalmasak.

Alapértelmezetten

Mint minden háztartási készülék esetében, a hűtőknél is az alapértelmezett szín a fehér. A termékkör születésekor azonban ezt a színválasztást nem a design szempontjai motiválták, nem a tervezők fantáziahiányára vezethető vissza és még csak nem is a tömeggyártás követelte univerzális megjelenésre való törekvésnek köszönhető. A fehér szín egyszerűen „műszaki” megoldás volt kezdetben. A hűtés technológiája ugyanis korántsem volt olyan fejlett, mint napjainkban, így meglehetősen sokat számított, hogy a készüléket mekkora napsugárzás éri, és attól mennyire melegszik fel. A fehér viszont visszaveri a napsugarakat, és ennek köszönhetően a fehér hűtőszekrényeknél a környezeti hatások kevésbé befolyásolták a hatékonyságot. A fejlődéssel persze ez megváltozott, és ma már senki sem nézi meg egy hűtőnél a klímaosztályt, amely megmutatja, hogy milyen hőmérséklet tartományban működik a készülék kifogástalanul. A termékjellemző ettől függetlenül megmaradt, ahogy a fehér szín is alapértelmezettnek.

A színek születése

Bár idehaza a színes hűtők még nem tekintenek vissza sok évtizedes múltra, a kategória meglehetősen régóta létezik. Az 50’-es, 60-as évek Amerikájában hódító pop art színvilága a háztartási gépeket sem hagyta érintetlenül és ebben az időszakban számos gyártó kínálta készülékeit – többek között hűtőit – „rágógumi” színekben is, vagyis rózsaszín, türkiz, mustársárga vagy éppen olivazöld kivitelben. Európa zöme (így kis hazánk is) azonban nagyjából lemaradt erről a hullámról, és így már csak a nosztalgia hajóján evezve találkozhattunk a retro vagy vintage korszakot idéző háztartási gépekkel. De ez előtt még tanúi lehettünk a rozsdamentes acél, azaz inox és a fekete szárnyalásának. Előbbinek szintén van némi múltja, ugyanis a 60-as években létezett úgynevezett csiszolt krómozással készülő hűtő is. Ez nagyon hasonlított az inox megjelenéshez, így tulajdonképpen tekinthetünk rá annak elődjeként. Az első igazi inox hűtőszekrények viszont csak valamikor az 1990-es évek környékén jelentek meg, viszont annyira népszerűvé váltak, hogy mára ez a második leggyakoribb szín ebben a termékkörben. Ennek megfelelően, ha valaki inox modellt keres, nem kell kompromisszumot kötnie, minden méret, minden kivitel, minden technikai jellemző elérhető inox változatokban is. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az inox a rozsdamentes acélra is utal, így aztán az inox és az inox szín között óriási különbség lehet. A fekete az inoxnál valamivel korábban, az 1980-as évek túlzóan színes korszakának kontrasztjaként jelent meg a hűtőknél, de csak az ezredforduló környékén vált keresetté. Most viszont a harmadik leggyakoribb szín a kínálatban, de az ilyen készülékekből azért lényegesen kisebb a választék, mint fehér vagy inox modellből.

Amit az ízlés elbír

A már említett nagyon színes hűtők a retro jegyében kerültek piacra és a színek mellett a lekerekített sarkok és a vízszintesen elhelyezett, markáns fém fogantyúk teszik összetéveszthetetlenné az ebben design megközelítésben tervezett hűtőszekrényeket. Igen sok márka látott és lát a mai napig fantáziát ebben az irányzatban, Amica, Candy, Gorenje, Smeg, hogy csak néhányat említsük azon gyártók közül, akik idehaza is forgalmaznak színes modelleket. Ami a színeket illeti, a babakék, a rózsaszín, a türkiz, az olivazöld, a bordó, a narancs, a bézs, a mustársárga és a fekete a leggyakoribb a retro és vintage sorozatokban, de egyéb árnyalatokkal is lehet találkozni. Az első szériák műszaki tartalomban még nem nagyon igyekeztek az elérhető legjobbat kínálni és az „early bird” készülékek eléggé fapadosra sikeredtek a technológiát illetően. Érthető is, hiszen nem volt garancia az átütő sikerre. Másrészről pedig már a kivitel is feltolja az árat, ha ebbe még technikát is tesznek, akkor nem igazán lesz a termék piacképes. A kereslet azonban nem maradt el, ennek köszönhetően jelent meg egyre több márka, és ez az oka, hogy a jelenlegi kínálatban már olyan modellek is megtalálhatóak, amelyek technikai szempontból sem maradnak el az átlagtól. Viszont vannak olyan gyártók is, akik a műszaki tartalomban is megőrizték a retro egyszerűségét, így aztán érdemes a készülékek specifikációjára is vetni egy pillantást vásárlás előtt. Bár színekben és márkákban a választék széles, a felszereltségre, méretváltozatokra ez már nem igaz. Például igencsak stílusidegen lenne egy vízadagoló vagy egy TFT kijelző egy retro hűtőn, így ilyen nincs is, de side by side változatból sincsen túl sok, és a kapacitást tekintve is korlátozottak a lehetőségek.

Mindent meg lehet unni

Ha úgy döntünk, hogy színes hűtőszekrénnyel dobjuk fel a konyhát, megvan annak a kockázata, hogy egy idő után elunjuk a színt. De az is lehet, hogy előbb döntünk úgy, hogy felújítjuk a konyhát, mint hogy lecserélnénk a hűtőt, és lehet, hogy ilyenkor a rózsaszín helyett jobban passzol az enteriőrbe a mustársárga. Hogy ez mennyire gyakori dilemma arra vonatkozóan nincs elérhető statisztika, az viszont biztos, hogy két márka is van, amely kínál megoldást az ilyen jellegű problémákra.

A Bosch VarioStyle sorozatában a hűtő előlapja lecserélhető, és ezzel megváltoztatható a készülék színe. Ehhez még szerelőre sincs szükség a feladat mindenki által elvégezhető. A márka nagyságrendileg 30 árnyalatot kínál az ilyen hűtőihez, így akár hetente is cserélgethetjük a hűtő színét, ha ahhoz van kedvünk, és a pénztárcánk is engedi.

Hasonló koncepcióra épül a Samsung Bespoke sorozata is, A dél-koreai gyártó esetében viszont nem egyetlen modellnél érhető el ez a lehetőség. Egyajtós, alulfagyasztós, side by side, sőt, idéntől már úgynevezett multidoor modell is szerepel a Bespoke választékban, és akár az is megoldható, hogy a készülék minden ajtaja más színű legyen.

Naná, hogy nincs vége

Egy színes hűtőszekrénnyel a hétköznapitól eltérő megjelenést adhatunk a konyhának, de van még ennél különlegesebb megoldás is. A Volkswagen ikonikus kisbuszát idéző Gorenje hűtő minden bizonnyal ilyen, ahogyan a Liebherr az emblematikus brit telefonfülkét utánzó modellje is (lásd fentebb), valamint a Smeg Dolce & Gabbana készülékei, vagy éppen a márka brit, amerikai, illetve olasz nemzeti lobogójába „csomagolt” típusai is ide tartoznak.

És ezzel még mindig nincs vége: a Liebherr nem egyszerűen színt vagy mintát kínál MyStyle koncepciójával, hanem egy teljesen személyre szabható hűtőszekrényt. Választhatunk színt, válogathatunk az előre létrehozott mintákból, de saját képet is feltölthetünk a konfigurátorba, szöveget adhatunk hozzá, és még az anyagokba, illetve a felszereltségbe is beleszólhatunk bizonyos korlátok között. Ráadásul 16 különféle méretű és kapacitású hűtő esetébe tehetjük ezt meg. No, nem nálunk, mert az ilyen cizellált igényeknek és a megtérülésnek idehaza nincs közös halmaza.

Miért állnánk meg a hűtőnél?

Ha már színesben akarjuk látni a konyhát nem kell a hűtőszekrénynél megállni. Beépíthető készülékekből be kell érni a fehér, fekete és inox készülékekkel, de ha nem ragaszkodunk a beépítettséghez, akkor tűzhelyből már találhatunk színeket. Ha viszont nem akarunk lemondani a praktikumról amit egy magasabbra elhelyezett beépíthető sütő kínál, akkor is vannak még lehetőségek. Színes háztartási kisgépekből, turmixokból, vízforralókból és kenyérpirítókból és mikrohullámú sütőkből igen széles a paletta itthon is. Mivel azonban viszonylag kevés olyan márka van, amely nagy és kisgépet is gyárt, több márkával kell megoldani a dolgot. Ez pedig igényelhet némi körültekintést és kreativitást is.

Az idei Konyhakiállításon számos egyedi elgondolás, megoldás és ötlet várja majd a látogatókat, akik inspirációt meríthetnek mindebből, és az sem kizárt, hogy kedvet kapnak ahhoz, hogy a konyhát egy kicsit átszínezzék. Gyere el 2022. április 22-24. között a Budapest Arénába, és gyönyörködj a hűtődivat-bemutató stílusos darabjaiban!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!