VISSZA Új konyhát fél áron, avagy a lefelezhető költségek

Új konyhát fél áron, avagy a lefelezhető költségek

Tervezési tippek
2022. 01. 18
Új konyhát fél áron, avagy a lefelezhető költségek

Az építkezés és a lakásfelújítás izgalmas, de kihívásokkal, előre nem látható akadályokkal tűzdelt vállalkozás mindenki életében. Az elmúlt években számtalan lehetőség nyílt meg a családalapítás alatt vagy előtt állók, gyermeket nevelők előtt, melyekkel mérsékelhetik költségeiket és kockázataikat, azonban nem árt egy megbízható partner, akihez bármikor fordulhatunk. Alábbi cikkünkben vendégszerzőnk, Szalai Dávid, a SELL Magazin szakértője segít eligazodni az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdések erdejében.

Konyhai gépeket az emberek alapvetően két okból vásárolnak. Az egyik, amikor a régi készülék elromlott és a javításnál célszerűbb megoldásnak tűnik egy új hűtő, mosogatógép, vagy sütő beszerzése. A másik pedig, amikor felújítanak, vagy teljesen új konyhát rendeznek be. Az első esetben sem elhanyagolható kiadásról van szó, utóbbinál pedig kifejezetten jelentős beruházásról beszélhetünk, hiszen a gépek mellett a konyhabútor, a gépészeti munkák költségei és egyéb járulékos kiadások is felmerülnek. Így aztán senkinek nem jönne rosszul, ha a költségeit lefelezhetné. A helyzet pedig az, hogy létezik ilyen lehetőség.

Elszabaduló árak

A tavalyi év során érezhetően növekedtek az árak szinte minden területen. Így az építőipari költségek és anyagárak, illetve a háztartási gépek árai is magasabbak lettek. Az infláció és a valuta árfolyam kedvezőtlen alakulása mellett az alapanyagok korlátozott elérhetősége, a chip hiány, az üzemanyagárak és a logisztikai költségek emelkedése is közrejátszott az árak változásában. A költségek emelkedése pedig feltehetően nem fejeződött be az év végével és 2022-ben várhatóan folytatódni fog az áremelkedés. Aki viszont konyha felújítást fontolgat, annak mégis érdemes lehet idén belevágnia dologba.

Otthonfelújítási támogatás idén is

A 2021-ben bevezetett gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása révén többek között a konyha felújításához is igényelhető támogatás. Ezzel pedig a család beruházásának költségei akár 50 százalékkal is csökkenhetnek. A tavaly elindított ösztönző rendszer még idén is elérhető. A támogatás a 2021-ben és 2022-ben megkezdett és be is fejezett, a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló rendeletben részletezett felújítási munkákra igényelhető. A támogatás kiterjed a munkadíjakra és anyagköltségekre is, a rendszer pedig azon építési tevékenységek közé sorolja a beépített bútor vagy konyhai gép beépítését vagy cseréjét is, amelyre a támogatás igényelhető. (Szabadon álló készülék esetében a támogatás nem vehető igénybe.) Vagyis nem csak a felújítási költségek fele spórolható meg, de a beépíthető gépekhez is fél áron juthat az, aki eleget tesz a feltételeknek.* A támogatás igénylésének pedig legkésőbb a rekonstrukcióhoz tartozó utolsó számla teljesítése után 60 nappal, de legfeljebb 2022. december 31-ig kell megtörténnie.

Ingyen, fél áron, vagy jobbat

Habitus kérdése, hogyan értelmezzük a támogatást. Az igényelhető összeg és a költségek tényleges mértékének függvényében tekinthetünk rá úgy, hogy csak a munkadíjat kell kifizetni, az anyag ingyen volt, vagy fordítva. Értelmezhetjük úgy is, hogy a felújításért fél árat fizetünk, de gondolhatjuk azt is, hogy jobb minőséget kapunk többlet ráfordítás nélkül. Így vagy úgy tekintünk a támogatásra, annak, aki élhet vele, mindenképpen tágítja a lehetőségeit. Többek között ezért is érdemes kilátogatni az idei Konyhakiállításra, ahol ezekhez a kibővült lehetőségekhez is lehet inspirációt, ötleteket, megoldásokat találni.

* A teljes körű, részletes feltételeket, a támogatható építési tevékenységek teljes listáját, illetve a támogatással kapcsolatos egyéb rendelkezéseket a Magyar Közlöny 2020. évi 259. számában megjelent, a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020 (XI.25) számú kormányrendelet tartalmazza.

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!