Az otthoni komposztálás nem újdonság azok számára, aki tudatosan, egészségesen étkeznek, és különös figyelmet fordítanak az élelmiszerpazarlás elkerülésére, a hulladéktermelés csökkentésére. Az elmúlt években kiváló üzletek, remek blogok és közösségek segítenek bennünket, hogy a környezetünkért érzett és vállalt felelősségünk ne csupán hangzatos lózung legyen, de a mindennapjaink szerves részét képezze. Ez azonban nem csak a fekete öves ökoharcosok kiváltsága: a legújabb technológiai vívmányoknak köszönhetően bárki könnyedén megteheti az első lépést a fenntarthatóság felé vezető úton - például egy modern otthoni komposztálóval. Ismerd meg közelebbről új kiállító partnerünk, a Sage termékét, amely Magyarországon először a Konyhakiállításon mutatkozik be élőben, és mellyel gyerekjáték a hulladékkezelés, még egy kisebb lakásban is!
Egy átlagos magyar állampolgár 65,49 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe évente. Ezek fele az „elkerülhető” kategóriába tartozik, ugyanis a szemetes tartalmának jelentős része készétel, zöldség, gyümölcs, kenyér vagy péksütemény. „Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába és ennek a mennyiségnek a harmada a háztartásokban termelődik. A Sage újdonsága segíthet újrahasznosítani a kidobásra ítélt ételeket, élelmiszereket” - hívja fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere.
Az ausztrál piacon nagy sikernek örvendő FoodCycler 2 liter kidobásra szánt ételt vagy élelmiszert körülbelül 4-6 óra leforgása alatt képes 0,34 liter térfogatú komposztanyaggá, úgynevezett „ökocsipsszé” alakítani. „Természetesen a működési idő nagyban függ a komposztálásra szánt élelmiszerek és ételek mennyiségétől, de a készülék működési ideje még a legszélsőségesebb esetben sem lehet több nyolc óránál” – hangsúlyozza Simon László. Ez azt jelenti, hogy egyetlen használat során egy háztartás 80 százalékkal csökkentheti az ökológiai lábnyomát a kidobásra szánt élelmiszerek és ételek terén.
A Sage SWR550 FoodCycler egy háromciklusos folyamatot hajt végre onnantól kezdve, hogy aktiválta rajta a felhasználó a komposztálási programot. Az első fázisban a gép kiszárítja és dehidratálja az edényében lévő ételmaradékokat vagy a kávézaccot, második lépésben apró darabokra darálja a készülék tartalmát, a harmadik lépésben pedig lehűti az ökocsipszet. „Az így kapott komposztanyag felhasználható a kertben, vagy a teraszon található növények, virágok, gyümölcsfák trágyázására, tehát végső soron a közvetlen környezetünk jól járhat a kidobásra ítélt ételmaradékok felhasználásával.”
A beltéri használatra szánt FoodCycler további előnye, hogy kevés helyet foglal, tisztítása egyszerű, hiszen az edényét mosogatógépben is el lehet mosni, emellett kevés energiafelhasználással és kellemetlen szagok nélkül dolgozik.
A Konyhakiállításon a Fast Hungary jóvoltából találkozhatsz a Sage konyhai eszközökkel és kiegészítőkkel. Keresd fel őket április 22-24. között a Budapest Arénában!