VISSZA Így tervezd meg álmaid konyháját!

Így tervezd meg álmaid konyháját!

Tervezési tippek
2020. 01. 27
Így tervezd meg álmaid konyháját!

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: a konyha az otthon lelke. Legyen szó társasági összejövetelekről, ünneplésről, vagy az egyszerű hétköznapokról, a konyha központi szerepet játszik minden család életében. És mivel időnk egy jelentős részét a konyhában töltjük, fontos, hogy ez az idő kellemesen és hatékonyan teljen. Legújabb blogposztunkból megtudhatod, hogy egy új konyha tervezésénél vagy felújításánál milyen dolgokat kell figyelembe venned, hogy a végeredmény egy valódi álomkonyha legyen. Olvass tovább, és inspirálódj velünk!

Ergonomikus konyhák

Évről évre új trendek alakítják a konyhatervezési elveket, egy dolog azonban sosem változik: a konyhában hatékonyan és kényelmesen szeretnénk elkészíteni az ételeket. Fontos tehát, hogy egy ergonomikusan kialakított tér szülessen, mely megkönnyíti, vagy egyenesen élvezetessé teszi a főzést és az ételek előkészítését. A legelső kérdés, mellyel szembesülhetsz egy konyha megtervezésénél, az a helyiség mérete. Az otthontól függően a konyha lehet egy óriási, nyitott közösségi tér, de akár egy kis, személyes sarok, ahova az ember szívesen vonul el a hétköznapok fáradalmai elől. Sok esetben adott a konyha mérete, viszont egy kisebb konyha sem jelent lemondást, sőt: az egyszerűbb és költséghatékonyabb berendezés mellett az sem utolsó szempont, hogy egy kis konyhát sokkal könnyebb rendben tartani!

Bármilyen méretű konyháról legyen is szó, döntened kell majd a konyha elrendezéséről. Több klasszikus elrendezési forma létezik, melyeket ízlésed, illetve saját és a családod igényei mentén kell kiválasztanod. A lineáris elrendezés nagyon helygazdaságos és könnyen rendben tartható, míg az L-alakú konyhát azoknak ajánljuk, akik valódi társasági térré szeretnék varázsolni a helyiséget. Még ennél is jobban, szinte szó szerint lebontja a falat a konyha és a lakás többi része között a nyitott konyha, míg az U-alakú elrendezés kifejezetten bezárja a konyhát, ezzel is megtartva eredeti funkcióját. Az elrendezés mellett különös figyelmet kell szánni a munkafolyamatokat érintő felületek és gépek helyére a konyhán belül, valamint egymáshoz képest. Az a cél, hogy a konyhai munka pörgős, hatékony és élvezetes legyen, melyhez elengedhetetlen, hogy az eszközök és munkafelületek pont ott kapjanak helyet, ahol arra szükséged van. Nem véletlen, hogy a konyha kialakításának első állomása saját igényed és szokásaid felmérése. Olvasd el korábbi blogbejegyzésünket a konyhai ergonómiáról, és azt is megtudhatod, mi is pontosan az a híres “konyhai arany háromszög”!

Első a funkció

A tökéletes konyha megtervezéséhez fontos, hogy tisztában legyél saját és a családod szokásaival. A szakértők azt tanácsolják, a tervezési folyamatok megkezdése előtt tedd fel magadnak a kérdést: hány fő használja a konyhát? Sokat főztök? Gyakran fogadtok nagy társaságot? Rengeteg igény felmerülhet a konyhát használó emberekben, melyek radikálisan átalakíthatják a készülő teret, ezért fontos felmérni minden ilyen igényt, mielőtt belevágsz a tervezésbe. Ezt a tervezést pedig elsősorban a funkcionalitás kell, hogy formálja.

Talán bele sem gondolsz, de pontos sorrendje van annak, hogy milyen állomásokat érint egy étel a konyhában, míg az étkezőasztalra nem kerül. Vásárlás után lepakolhatod az alapanyagokat akár a konyhapultra, akár a konyhaszigetre. Az is lehet, hogy egyből a hűtőbe kerülnek, de lehet, hogy egyből szeretnéd megkezdeni az étel előkészítését és a főzést. Ha felméred saját főzési szokásaidat, egyértelművé válik, minek hol a helye az álomkonyhában. Egyértelművé válik az is, hogy a munkafelületeknek, így például a konyhapultnak milyen elvárásoknak kell megfelelnie. Egy jó munkalap három nagyon fontos tulajdonsággal rendelkezik: egyszerűen tisztítható, kellőképp karc-, illetve hőálló. Ugyanez elmondható a konyhai padlóburkolatról és hátlapról, ahol az intenzív munkálatoknál különösen fontos lesz a vízállóság, illetve a tisztíthatóság.

A hatékony konyhai munkához elengedhetetlenek a megbízható konyhagépek. 2020 egyik legfontosabb trendje az okoseszközök további térnyerése lesz a konyhában is: wi-fin keresztül már a telefonodon is szabályozhatod a sütőt, a hűtőt, vagy akár a kisebb eszközöket is, mint a rizsfőző! A folyamatos innovációknak és technológiai előrehaladásnak köszönhetően még kényelmesebbé, még élvezetesebbé válhat a konyhai munka.

Főzz stílusosan!

A jó konyha ergonomikus és praktikus, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a stílusos megjelenésről. Manapság a konyha ugyanúgy hozzájárul az otthon vizuális megjelenéséhez, mint bármelyik másik élettér, ennek köszönhetően a színek, textúrák, felületek és formák széles választéka érhető el a konyhai elemeket illetően, beleértve a burkolatokat, hátlapokat, munkalapokat vagy akár a háztartási eszközöket.

Míg 2019-ben hódítottak a teljesen fehér konyhák, úgy 2020-ra a szakmabeliek azt jósolják, a fehérséget megtöri egy-egy jól elhelyezett bátor, élénk szín. Ez különösen igaz lesz a konyhai munkalapokra és hátlapokra is, melyekkel erős vizuális hatást érhetsz el. Ezt tovább fokozhatod, ha a két felület azonos anyagból és színből kerül a térbe: így a hátlap szinte a konyhapult meghosszabbításaként fogja elfoglalni a teret. Markáns színeket hozhatsz a konyhába háztartási eszközeiddel is: a gyártók ma már minden terméküket a legújabb trendeknek megfelelő formavilággal és színválasztékkal dobják piacra, hogy mindenki megtalálhassa a számára tökéleteset, akár sütőről, akár szagelszívóról, akár kávégépről vagy borhűtőről van szó.

A legjobb padlóburkolati megoldások tökéletesen ötvözik a designt a praktikummal. Az örök klasszikus keményfa padlók, a laminált padló, a kerámia vagy porcelán padlólapok, az utánozhatatlan beton, illetve az utóbbi évek legnépszerűbb padlója, a vinil mind modern és időtálló választások lehetnek az álomkonyhádba. És mivel ezek különböző sérülékenységi fokkal és vízhatlansággal rendelkeznek, érdemes szakértőnél érdeklődni, hogy az igényeidnek mely megoldások felelnek meg a legjobban.

A konyhai eszközök tárolása különösen fontos aspektus, ha a tér vizuális megjelenésére gondolsz. Az elmúlt években népszerűvé vált az úgy nevezett open shelving, azaz nyílt tárolás, ahol eltűnnek az ajtók és fiókok, és minden eszköz ízlésesen sorakozik jól látható és megközelíthető módon a konyhában. A jól megszokott tárolási rendszereket kedvelők pedig letisztult, modern megjelenést kölcsönözhetnek konyhájuknak a szintén egyre népszerűbb fogantyú nélküli, illetve touch-to-open tárolók telepítésével.

A modern konyha

Egy jó konyhát tehát számos irányelv mentén megtervezhetsz: fontos, hogy értsd, kik mire és milyen gyakran használják majd a helyiséget, emellett azonban a stílusos megjelenésről sem kell lemondanod. Számos lehetőség áll rendelkezésedre színben, formában, textúrában és anyagválasztásban, hogy egy olyan konyhát teremts, mely tökéletesen tükrözi a személyiségedet, miközben a hétköznapi igényeknek is megfelel. Ha azonban úgy érzed, a bőség zavarába kerültél, érdemes lehet megismerni a 2020-as év konyhatrendjeit egy kis inspirációért!

2019 a nyitott konyha éve volt: a tér a lakás organikus részévé vált mind a vizuális design, mind a praktikusság szempontjából. A konyhát elárasztotta a család; egy valódi közösségi tér lett belőle, ahol a főzésből, előkészületekből, terítésből mindenki kiveszi a részét. A tér közepét elfoglaló konyhasziget tökéletes felületet biztosított a társasági és családi életnek, valamint a szabadabb munkafolyamatoknak. Szakértők azonban úgy látják, 2020-ra a konyha ismét konyhává válhat: a falak újra bezárulnak, a hely ismét a főzés egyedüli központjává válik. A nyitott tárolást felváltják a rejtett tárolók és fogantyúk, a tér csökken, a praktikum azonban megnő. Az okos háztartási eszközök forradalma folytatódik és egyre nagyobb teret nyer a konyhában. Designban pedig ismét visszatérnek a markáns színek, legyen szó egy emlékezetes hátlapról vagy éppen egy modern, stílusos sütőről. A teljesen fehér konyhákba melegebb színek kerülnek: fás árnyalatok, sötét munkalapok és matt fekete konyhai eszközök dobják fel a teret. Ne felejtsük: a 2020-as év színe a klasszikus kék lett, így idén erre is számíthatsz a legszebb konyhákban!

Végső soron pedig csakis egy dolog számít a konyhád megtervezésekor: Te és a családod. Hiszen a valódi álomkonyha akkor lesz egy izgalmas, hívogató és kellemes helyiség, ha minden igényedet kielégíti. Egy ilyen térben a legkisebb konyhai munka is valódi szórakozássá válik. 2020. szeptember 25-27. között látogass ki a Budapest Arénába, ahol a 11. Konyhakiállításon végtelen inspirációt gyűjthetsz a tökéletes konyha megalkotásához!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!